28 Octombrie 2013 – Lansarea Zilei Naţionale Antistress!

BUCURESTI - 25 octombrie 2013

Comunicat tip General in Sanatate

Fundaţia Ana Aslan International, în parteneriat cu TVR1, este iniţiatorul unui proiect naţional unic: Ziua naţională Antistress.
Proiectul este lansat luni, 28 octombrie 2013, urmând ca această dată să fie sărbătorită în fiecare an de acum înainte. Va invitam luni 28 octombrie la conferinţa de presă ce va avea loc începând cu ora 12:00, în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.

Necesitatea stabilirii şi sărbătoririi acestei zile rezidă în nevoia oamenilor din ziua de astăzi de a conştientiza nivelul de stress la care sunt supuşi zilnic şi de a se familiariza cu problematica acestui factor nelipsit din viaţa fiecăruia.

Imaginea media a acestei campanii este doamna Iuliana Tudor – o persoana activa, echilibrata, comunicativa, foarte potrivita in a sustine mesajele principale ale acestei campanii, fiind o „dovada vie” a faptului ca prin informare corecta si implicare personala este posibil sa facem un management corect al stressului din viata fiecaruia dintre noi.

 "Să dăm viaţă anilor şi ani, vieţii!" 

Prof. Ana Aslan, Preşedinte de onoare al Fundaţiei Ana Aslan International

STRESUL de la locul de munca şi din viaţa personală, emoţional-afectivă şi socială, creşte dramatic riscul individual de boală şi duce astfel la apariţia de:-boli anxios-depresive, atacul de panică sindromul "burnout", insomnie;-afecţiuni respiratorii, tulburări de micţiune;-hipertensiunea arterială, bolile Cardiovasculare;-accidente cerebrale;-durerea fără o cauză obiectivabilă;-creşterea sau scăderea apetitului pentru mâncare;-tulburări spontane de auz; -sindrom de colon iritabil;-boli ale sistemului imunitar;-boli ale aparatului reproducător - infertilitate, dinamică sexuală alterată;-tulburări motorii;-alcoolism, etc. 

În condiţiile în care, în România: - la ora actuală, populaţia nu beneficiază de informaţii complexe şi corecte asupra importanţei evaluării nivelului de stres şi a impactului acestuia asupra organismului- managementul corect al stresului profesional nu constituie încă un deziderat primordial- este imperios necesară elaborarea unui plan de intervenţie în vederea prevenirii bolilor cerebrale precoce - bolile neurodegenerative - ,,de memorie" sunt subdiagnosticate - condiţiile exterioare – sociale, economice, de mediu – se înrăutăţesc- se prognozează că populaţia suferindă de tulburări anxios-depresive va reprezenta 40% din totalul populaţiei României impactul stresului asupra individului şi implicit, asupra societăţii va creşte exponenţial.

INIŢIEREA UNEI CAMPANII DE INFORMARE ŞI EDUCARE a publicului larg, având ca prim pas declararea „ZILEI NAŢIONALE ANTISTRESS” – data aleasă fiind cea de 28 Octombrie.

Progresele ştiinţifice şi medicale moderne au creat premisele unei evaluări corecte a nivelului de stres şi a impactului asupra organismului fiecăruia dintre noi, precum şi posibilitatea intervenţiei precoce în vederea prevenirii instalării bolilor neurodegenerative.

Pentru a beneficia de aceste cunoştinţe este necesar ca oamenii să fie informaţi, educaţi în acest sens: de a şti mai bine ce înseamnă  stresul, care sunt riscurile asociate şi de a înţelege că e posibil, pe de o parte, ca stresul şi impactul său să fie cuantificate, şi pe de altă parte că există soluţii pentru un management corect al fiecărei situaţii în mod individual.

Prin INFORMARE CORECTĂ şi implicare personală este posibil să facem un management corect al stresului din viaţa fiecăruia dintre noi!

STRESUL CREŞTE NUMĂRUL DEPRESIILOR şi scade vârsta la care acestea se manifestă. În ultimul an, numărul celor care suferă de tulburări anxios-depresive a crescut cu 25%. 

Un alt efect important al stresului cronic îl constituie apariţia tulburărilor anxios-depresive, care la rândul lor sunt factori de risc dovediţi în îmbătrânirea cerebrală precoce. În ultimul an, pe fondul creşterii stresului social şi profesional, a ameninţărilor economice, numărul celor ce suferă de tulburări anxios-depresive şi depresii a crescut cu peste 25%, în contextul în care peste 50% dintre acestea sunt netratate (în aprecierea specialiştilor Fundaţiei Ana Aslan Internaţional).

90% dintre cei care au tulburări anxios-depresive pe care nu le recunosc şi pe care nu le tratează fac depresii, iar unul din doi pacienţi cu depresii netratate dezvoltă, ulterior, o boală de memorie. Orice tulburare anxios-depresivă netratată la timp, netratată corect şi pe o perioadă corectă de timp – degeaba tratezi o lună – se organicizează şi se transformă mai târziu, într-o boală cerebrală precoce.

Stresul Cronic, ulterior Depresia au devenit duşmanul invizibil - "O EPIDEMIE SILENŢIOASA" potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii-2010:

- Unul din patru europeni a trecut în viaţa lui cel puţin o dată prin depresie 

- Una din şase femei din Europa este afectată de depresie

- Din cele 60.000 de sinucideri înregistrate anual în Europa, 90% au drept cauză o tulburare mentală datorată Stresului cronic

- În 2020, se estimează că anxietatea / depresia şi bolile de memorie vor reprezenta a doua cauză de invaliditate şi incapacitate de muncă

- In 2012 costul cu tratarea bolilor asociate Stresului cronic  a fost în Europa de 700 miliarde EURO, echivalentul a 6-8% din PIB-ul ţărilor membre.

44 de ani – vârsta la care se înregistrează cel mai scăzut nivel de fericire

Din studiile Fundaţiei Ana Aslan International, reiese că:

- cele mai afectate de depresie sunt persoanele între 25 şi 50 de ani

- femeile sunt afectate de  stress cronic  în procent de trei ori mai mare decât bărbaţii.

SE POATE CUANTIFICA STRESUL astăzi?

CU CERTITUDINE...

 

este subiectul lansării unui proiect Naţional, România fiind a 6-a Ţară Europeană cu un astfel de proiect!!

 

 

Prof. Univ. Dr. Luiza SPIRU

Presedinte Fundatia Ana Aslan International

Sef Departament Universitar Geriatrie Gerontologie

Spit. Clinic Univ. de Urgenta ,,Elias”,

Universitatea de Medicina si Farmacie ,,Carol Davila” Bucuresti

EPMA (European Predictive and Preventive Medicine) Romania

  

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Fundaţia Ana Aslan Internaţional

www.brainaging.ro

office@brainaging.ro,

Tel/Fax: 021/312.46.96

Mobil: 0723 16 46 11

                                                                                   

Despre Fundatia Ana Aslan International

Fundatia Ana Aslan International (FAAI) este o organizatie non-profit de Excelenta in domeniul Cercetarii, Educatiei Integrate si a Serviciilor de Sanatate in domeniul Im-batranirii , in special al Imbatranirii Cerebrale Precoce.
Este un promotor activ si implementator al conceptelor si practicilor de ultimă oră, bazate pe îngrijirea pe termen lung, in Medicina 3P (Predictiva, Preventivă si Personalizată), in Diagnosticul precoce si interventii personalizate, precum si in Medicina longevitatii si cea de Asistare Inteligenta Ambientala.
Misiunea sa este de a integra progresul stiintific în conceptul original de abordare medicală holistică, pentru a oferi pacientilor si comunitătii medicale si stiintifice instrumentele necesare unei îmbătrâniri active si sănătoase.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-ana-aslan-international/28-octombrie-2013-lansarea-zilei-nationale-antistress