Peste 100 de caravane in mediul rural pentru promovarea utilizarii prezervativului

BUCURESTI - 27 aprilie 2005

Comunicat tip General in ONG

Din luna octombrie 2004 si pana in prezent, Centrul Educatia 2000+ a organizat peste o suta de caravane pentru promovarea utilizarii prezervativului in randul tinerilor din comunitatile dezavantajate din mediul rural si comunitatile roma. In timpul caravanelor, mai mult de 5000 de tineri au primit materiale de informare cu privire la HIV/SIDA si efectele acestora, riscurile infectarii cu HIV, metode de prevenire.

De asemenea, tinerii au beneficiat de consiliere pe probleme legate de HIV/SIDA, au fost informati despre infectiile cu transmitere sexuala si despre metodele de protectie impotriva acestora. Caravanele au fost prezente in 60 de localitati din judetele Arad, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Ilfov si Timis. Pana in luna noiembrie 2005 vor fi organizate alte 200 de caravane in zonele dezavantajate din mediul rural din judetele mai sus mentionate.

„Cu aceste caravane ne propunem sa furnizam tinerilor din comunitatile dezavantajate, informatii corecte cu privire la HIV/SIDA/ITS, modalitati de trasmitere si prevenire si sa oferim modele de comportamente sanatoase. Prin jocurile de rol si activitatile intreprinse in cadrul evenimentelor, urmarim si dezvoltarea unor abilitati, de exemplu negocierea, refuzul sau luarea unor decizii practice, cum ar fi utilizarea corecta a prezervativului. Si, nu in ultimul rand, ii informam cu privire la serviciile existente in comunitate.” a declarat Vera Radu, Coordonator proiect, Centrul Educatia 2000+.

Conform studiului „Cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 ani legate de infectarea si transmiterea ITS/HIV/SIDA si de consecintele practicarii sexului neprotejat”, realizat de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Sanatate, numai 37,1% dintre respondentii din mediul rural au utilizat prezervativul la momentul primului contact sexual. Motivele principale ale neutilizarii prezervativului invocate de respondenti sunt: jena fata de partener (71,3%), faptul ca nu l-au avut la indemana (44,4%) sau increderea in partener (37,5%). In ceea ce priveste gradul de cunoastere al infectiilor cu transmitere sexuala in randul populatiei din mediul rural, 51% dintre respondenti au auzit despre existenta herpesului genital, doar 16,6% au auzit despre vegetatiile veneriene si numai 15,4% dintre tineri au auzit despre infectia cu trichomonas.

Caravanele au fost organizate in cadrul proiectului Promovarea unui comportament fara risc in randul populatiei in ceea ce priveste HIV/SIDA/ITS, proiect implementat de un consortiu format din: Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, Asociatia Jurnalistilor din Domeniul Medical, Fundatia CONCEPT si Centrul Educatia 2000+. Scopul proiectului este scaderea nivelului incidentei HIV/SIDA/ITS prin folosirea prezervativului cu regularitate de catre tinerii cu varsta intre 15 – 24 de ani. Proiectul face parte din campania nationala „Esti Dotat?”, si se desfasoara in perioada septembrie 2004 – decembrie 2005.

Despre Fundatia CONCEPT

Campania a fost lansata in luna noiembrie 2004 de Ministerul Sanatatii si este finantata prin programul Fondului Global de Combatere a HIV/SIDA, TBC si Malariei, prin Unitatea de Management a proiectelor Fondului Global si a Bancii Mondiale.


Pentru informatii privind campania, va rugam sa contactati Fundatia CONCEPT la telefon 021-3111252, persoana de contact Gabriela Buleu.


gbuleu@concept.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-concept/peste-100-de-caravane-in-mediul-rural-pentru-promovarea-utilizarii-prezervativului