logo

Programul Operational sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013
Investeste in oameni
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013
Promovarea mestesugurilor traditionale

Au inceput cursurile de mestesuguri traditionale in comuna Valea Argesului

BUCURESTI - 19 ianuarie 2012

Comunicat tip General in Social

Locuitorii comunei Valea Iasului, din judetul Arges, beneficiari ai proiectului european intitulat “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural”, participa, incepand din data de 18 ianuarie 2012, la cursuri de pictura pe sticla, ceramica, impletituri rachita, tamplarie artizanala, informatica si antreprenoriat. Cursurile sunt organizate in cadrul aceluiasi program european, cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, derulat Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei in perioada 01.06.2010 – 31.08.2012.

Timp de patru saptamani, cele 100 de persoane inscrise in proiect, a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta, vor invata cum sa realizeze diferite obiecte de artizanat traditionale, dar si cum sa-si valorifice ulterior munca. Fiecare curs are un numar egal de participanti si se desfasoara sub indrumarea unor formatori. O persoana poate participa, la alegere, la un singur curs.

Unul dintre mestesugurile romanesti, predate la aceste cursuri, il reprezinta ceramica populara, cea care a fost definită drept „cea mai veche întrebuinţare pe deplin conştientă şi calculată pe care omul a dat-o unei transformări chimice” (V. H. Childe). La acest curs, sub indrumarea unui formator, cei care participa vor invata cum se prelucreaza lutul in scopul confectionariii unor vase, fara a folosi roata olarului, vor cunoaste arta desenului decorativ si se vor familiariza cu tehnici specifice precum angobarea, arderea biscuite, decorarea cu angobe sau glazuri ceramice, arderea de smalt sau de glazuri.

La cursul de arta împletiturilor din nuiele de rachita, satenii vor invata procedee tehnice complexe, dar mai ales, cum sa-si foloseasca indemanarea pentru a stăpâni perfect acest meșteșug, care precede atat arta ţesutului, cât şi pe cea a ceramicii. In acest fel, participantii vor fi capabili, la finalul cursului, sa realizeze cosuri de diferite dimensiuni, dar si alte obiecte necesare ocupațiilor curente ale locuitorilor din mediul rural (agricultura, pescuitul, vânătoarea, culesul din natură s.a), sau des folosite in arta decorativa.

Cursul de tamplarie se desfasoara, in mod asemanator celorlalte, sub indrumarea unui mester popular, formator si practician in domeniul sculpturii in lemn. La curs, participantii vor invata sa utilizeze unelte specifice acestui mestesug, vor afla tipurile de mobilier care pot fi confectionate cu ajutorul lor si modele folosite in tehnica sculpturii in lemn.

Pictura pe sticla va fi si ea descoperita de argeseni la aceste cursuri si se va materializa sub forma unor icoane pe sticla.

Complementar acestor cursuri, beneficiarii proiectului european din judetul Arges vor lua lectii de informatica si antreprenoriat, menite sa-i invete sa valorifice obiectele realizate in urma cursurilor de mestesuguri traditionale.

In total, 400 de locuitori din mediul rural, din judetele Valcea, Sibiu, Argeş şi Botoşani vor beneficia de astfel de cursuri in cadrul acestui proiect european, cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.2.

Persoana de contact:

Trisi Nicoleta Cristea

Manager proiect

Fundatia Dan Voiculescu

pentru Dezvoltarea Romaniei

mobil phone +  40744.585.645

e-mail: trisi.cristea@fundatiadanvoiculescu.ro

Despre Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-dan-voiculescu-pentru-dezvoltarea-romaniei/au-inceput-cursurile-de-mestesuguri-traditionale-in-comuna-valea-argesului