Semnatura POSDRU

Programul Operational sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013
Investeste in oameni!
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013
Promovarea mestesugurilor traditionale

Cursuri de impletituri pentru locuitorii din mediul rural

BUCURESTI - 8 august 2012

Comunicat tip General in Social

100 de locuitori din mediul rural, fara nicio sursa de venit, au invatat mestesugul impletitului la cursurile organizate de Fundatia Dan Voiculescu in cadrul proiectului european “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural”, cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Cursurile s-au desfasurat pe parcursul ultimilor doi ani, in patru localitati din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani.

Cursul de impletituri

Cursul de impletituri

Desi cosurile de rachita pareau a fi inlocuite definitiv de produsele industriale iar numarul celor care practica mestesugurile traditionale este din ce in ce mai mic, in mediul rural mai exista persoane dornice sa utilizeze traditiile nationale pentru a-si asigura traiul zilnic, al lor si al familiilor lor.

Mestesugul impletitului, ca si toate mestesugurile din fibre naturale, este cunoscut inca din Antichitate. O etapa de inflorire se intalneste în Basarabia, între secolele  XIX-XX, unde meşteri iscusiţi se specializau în a acoperi casele cu paie de secară. In prezent, cei care mai practica mestesugul impletitului confecţioneaza diverse obiecte decorative, obiecte de uz casnic sau jucării din paie de secara, ovaz, orz sau grâu sau nuiele.

La astfel de obiecte s-au gandit si cei 100 de oameni care au participat la cursurile de impletituri. In cea mai mare parte femei, participantii au invatat despre materialele de impletit, soiuri de răchită utilizate la împletituri, categoriile de răchită, dar si cum pot obtine singuri materialul de impletit prin culegerea, decojirea si depozitarea nuielelor.

Cu pasiune si multa munca, intr-un timp relativ scurt, toti cursantii au reusit sa realizeze cosuri de marimi si forme diferite, mânere, capace si alte impletituri ornamentale. Obiectele au fost expuse in cadrul unor evenimente special organizate la finalul cursurilor, in fiecare dintre cele patru zone ale tarii in care s-au desfasurat cursurile.

In cadrul aceluiasi proiect au mai fost organizate cursuri de modelare ceramica, tamplarie artizanala, pictura icoane pe sticla, informatica si antreprenoriat.

Cursurile s-au desfasurat pe rand, in fiecare regiune de dezvoltare si au urmarit scopul proiectului, si anume acela de a facilita accesul acestor persoane, a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta, la meserii cu caracter traditional, bine valorificate astazi, capabile sa le ofere resursele financiare necesare.

In total, 400 de locuitori din mediul rural, din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani au fost  beneficiari ai proiect european derulat de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei si cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.2.

Despre Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-dan-voiculescu-pentru-dezvoltarea-romaniei/cursuri-de-impletituri-pentru-locuitorii-din-mediul-rural