l

Programul Operational sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013
Investeste in oameni!
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013
Promovarea mestesugurilor traditionale

Cursuri de tamplarie artizanala pentru locuitorii din mediul rural

BUCURESTI - 8 august 2012

Comunicat tip General in Social

Localnici din patru zone ale tarii au avut sansa de a participa la cursuri de tamplarie artizanala in cadrul proiectului european “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural”, cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane. Cursurile s-au desfasurat pe parcursul ultimilor doi ani, in patru localitati din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani.

Cursuri de tamplarie

Cursuri de tamplarie

Persoane de toate varstele, cu niveluri diferite de educatie, femei si barbati au descoperit arta lemnului si tamplaria artizanala la cursurile organizate de Fundatia Dan Voiculescu in cadrul acestui proiect european. Cu ajutorul unui formator, participantii la curs au invatat sa foloseasca unelte simple, precum securea, ferastraul, tesla, scoaba, cutitul, dalta sau compasul. Ulterior, au exersat diferite esente lemnoase pentru a putea intelege misterul fiecarui tip de lemn in parte. Au aflat astfel ca bradul si stejarul sunt utili in constructii, frasinul pentru cadre de usi si ferestre, iar paltinul si teiul pot fi folositi in fabricarea furcilor de tors, lingurilor si diferitelor casete. “Mestesugarii romani au simtit intotdeauna nevoia sa infrumuseteze obiectele produse de ei. Printre acestia se numara si sculptorii in lemn. In arta romaneasca a prelucrarii lemnului, stilul ornamental predominant este cel geometric, dar in decorul obiectelor din lemn sunt raspandite si motivele florale, zoomorfe si antropomorfe. Dragostea pentru acest mestesug este una vesnica: odata ce ai dobandit-o, este greu sa mai renunti la ea. Asa s-a intamplat si in cazul meu. Sunt bucuros sa pot sa invat pe altii la randul meu secretele tamplariei artizanale pentru ca astfel, mostenirea stramoseasca va fi transmisa de la o generatie la alta, va putea fi dusa mai departe, caci, pana la urma, arta traditonala insemna continuitate si evolutie.” spune Florin Cramariuc, mester popular din zona Sucevei, formatorul acestor cursuri. In total, la aceste cursuri au participat 100 de persoane din mediul rural a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta. Cu ajutorul acestui mestesug, ei vor realiza obiecte care ar putea reprezenta o sursa de venit pentru ei si familiile lor. In total, in acest proiect european, 400 de locuitori din mediul rural, din judetele Valcea, Sibiu, Arges si Botosani au fost instruiti in patru mestesuguri traditionale: impletituri rachita, modelare ceramica, tamplarie artizanala si pictura icoane pe sticla. Fiecare curs a avut un numar egal de participanti iar o persoana a putut urma un singur curs de mestesug. Complementar acestor meserii, toti beneficiarii proiectului au participat si la cursuri de tehnologia informatiilor si antreprenoriat, menite sa-i invete sa-si valorifice munca si creatiile.

Persoana de contact:

Trisi Nicoleta Cristea

Manager proiect

Fundatia Dan Voiculescu

pentru Dezvoltarea Romaniei

mobil phone +  40744.585.645

e-mail: trisi.cristea@fundatiadanvoiculescu.ro

Despre Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-dan-voiculescu-pentru-dezvoltarea-romaniei/cursuri-de-tamplarie-artizanala-pentru-locuitorii-din-mediul-rural