parteneri europeni

Programul Operational sectorial dezvoltarea resurselor umane 2007-2013
Investeste in oameni!
Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013
Promovarea mestesugurilor traditionale

Egalitate de sanse la o viata mai buna

BUCURESTI - 20 august 2012

Comunicat tip General in Social

Femei si barbati de varste diferite si cu niveluri diferite de educatie, din cele patru regiuni principale de dezvoltare ale tarii, Moldova, Transilvania, Muntenia si Oltenia, au avut sanse egale de a fi beneficiarii unui proiect european care promoveaza mestesugurile traditionale. Proiectul “Promovarea mestesugurilor traditionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenta la ocuparea in activitati non-agricole in mediul rural” a fost derulat, in ultimii doi ani, de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane.

In total, 400 de persoane din mediul rural au participat la cursuri gratuite de modelare ceramica, tamplarie artizanala, pictura icoane pe sticla, informatica si antreprenoriat in cadrul acestui proiect. Cursurile s-au desfasurat pe rand, in fiecare regiune de dezvoltare si au urmarit scopul proiectului, si anume acela de a facilita accesul acestor persoane, a caror singura sursa de venit o reprezinta agricultura de subzistenta, la meserii cu caracter traditional, bine valorificate astazi, capabile sa le ofere resursele financiare necesare.

Fiecare persoana a participat la un curs de mestesug traditional, la alegere, si la doua cursuri complementare acestor meserii, de tehnologia informatiilor si antreprenoriat, menite sa-i invete sa-si valorifice munca si creatiile.

Proiectul a oferit sanse egale tuturor celor care au dorit sa invete o meserie traditionala care sa-i poata asigura in viitor o sursa sigura de venit. Astfel, la aceste cursuri au participat femei si barbati, in numar aproximativ egal, cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, cu sau fara o pregatire. Dintre acestia, 202 sunt femei, cele mai multe dintre acestea avand  varste cuprinse intre 25 si 54 de ani.

Toti cei care au beneficiat de acest program sunt persoane fara surse de venit, ocupate in agricultura de subzistenta. Cei mai multi dintre acestia, in proportie de peste 50%, sunt absolventi a 10 clase sau liceu.

Este de remarcat faptul ca un procent apreciabil din randul beneficiarilor acestui proiect a fost reprezentat de tineri dornici sa invete un mestesug traditional, sa-si descopere pasiunea sau talentul si, in acelasi timp, sa utilizeze traditiile specifice romanesti pentru a-si asigura traiul zilnic, pentru ei si familiile lor. Astfel, in trei din cele patru localitati, peste 24% dintre cursanti au fost tineri cu varsta intre 15 si 24 de ani.

Cursurile, obiectele necesare deprinderii acestor mestesuguri, formatorii si toate celelalte aspecte care au tinut de pregatirea celor 400 de persoane au fost cofinantate de Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane, axa prioritara 5, domeniul major de interventie 5.2. Valoarea totala a proiectului a fost de 4.059.098 lei.

Despre Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-dan-voiculescu-pentru-dezvoltarea-romaniei/egalitate-de-sanse-la-o-viata-mai-buna