România are nevoie de un Program Național de Îngrijiri Paliative

BUCURESTI - 23 mai 2013

Comunicat tip General in Sanatate, Social, Farmaceutic

Vă invităm la conferința de presă de joi, 23 mai, între orele 10:30- 11:30, la Centrul de Studii pentru Medicină Paliativă, str. Piatra Mare 101 (Schei), Brașov, pentru a afla ce pregătește fundația HOSPICE Casa Speranței și partenerii săi pentru susținerea Programului Național.

Vă invităm la conferința de presă de joi, 23 mai, între orele 10:30- 11:30, la Centrul de Studii pentru Medicină Paliativă, str. Piatra Mare 101 (Schei), Brașov, pentru a afla ce pregătește fundația HOSPICE Casa Speranței și partenerii săi pentru susținerea Programului Național.

La conferința de presă au fost invitați: reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai comisiei de paliație din minister, ai Colegiului Medicilor din România și ai Direcției Județene de Sănătate Publică Brașov, experți elvețieni parteneri în proiectul “Înlăturarea disparităților în accesul la servicii de bază de îngrijiri paliative în comunitate” finanțat prin programul de cooperare Elvețiano- Român, reprezentanți ai Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative și ai HOSPICE Casa Speranței.

Programul Național propune obiective pe termen scurt și mediu în vederea susținerii dezvoltării în România a serviciilor de îngrijiri paliative pentru acoperirea nevoii de îngrijire, în mod uniform, în toate județele. Aceasta va presupune informarea și educarea profesioniștilor din domeniul medical, realizarea cadrului legislativ și dezvoltarea de servicii. Documentul a fost prezentat și înregistrat la Ministerul Sănătății în data de 8 august 2012, iar în 6 septembrie a fost prezentat în plenul Conferinței Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative. Pe 27 februarie 2013 Programul National de Paliație a fost prezentat actualului ministru Eugen Nicolăescu și d-lui secretar de stat Adrian Pană- director al Agenției Naționale de Programe, cu susținerea ambasadorului Marii Britanii la București, Excelenta Sa D-nul Martin Harris.

Următorul pas va fi includerea în această vară a îngrijirilor paliative în Strategia Naţională de Sănătate, care va avea termene pe cinci ani şi 20 de ani și va fi prezentată în toamnă Parlamentului, așa cum a declarat în martie 2013 ministrul Eugen Nicolăescu la conferința MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014".

Pentru a susține includerea îngrijirilor paliative în Strategia Naţională de Sănătate dar și pentru a forma o percepție pozitivă care să pună egal între îngrijirie paliativă și viață, fundația HOSPICE Casa Speranței și Asociația Națională de Îngrijiri Paliative pregătesc o campanie națională sub sloganul  „Îngrijirea paliativă te învață să adaugi viață zilelor”, care urmeaza a fi lansată în acestă vară.

În cadrul campaniei HOSPICE Casa Speranței va promova și proiectul derulat în parteneriat cu experții elvețieni în paliație de la Spitalul St Gallen. Proiectul se va încheia în 2016 și va avea drept rezultat: 1. documentarea științifică a nevoii de îngrijiri paliative în România; 2. crearea unor modele de intervenție în patru județe-pilot prin medicii de familie din comunitate și 3.  îmbunătățirea cadrului legislativ care să permită accesul la servicii în comunitate al persoanelor suferind de boli grave.

***

Asociația Națională de Îngrijire Paliativă (www. anip .ro), înființată în 1998, pornind de la conștientizarea necesității unirii forțelor în promovarea unui domeniu nou și formării a cât mai multor profesioniști, are în prezent peste 120 de membri individuali și colectivi. Membrii colectivi sunt organizații ce furnizează  îngrijiri paliative în diferitele județe ale țării și care funcționează în cadrul ANIP sub numele de Coaliția Națională de Îngrijiri Paliative.

În 2002, Asociația Națională de Îngrijire Paliativă cu sprijinul din partea Organizației Naționale de Îngrijire Paliativă și Hospice din SUA (NHPCO) a elaborat ‘’Standardele Naționale de Îngrijire Paliativă la Domiciliu’’. Aceste standarde au fost revizuite și complectate cu ‘’Standardele de Îngrijire Paliativă in Unitățile cu Paturi’’ în 2009, constituind baza pentru calculul costurilor aferente serviciilor de paliație la domiciliu și în unitățile cu paturi.

În noiembrie 2008, Asociația Națională de Îngrijire Paliativă a fost acceptată ca membru colectiv al Asociației Europene de Îngrijire Paliativă (EAPC), iar în 2009 s-a afiliat la Alianța Mondială de Îngrijire Paliativă (WPCA).

Persoane de contact:

 

Laura Iosub Coordonator campanie

HOSPICE Casa Sperantei M:0728 130081 F: 0268 474467 E: laura.iosub@hospice.ro Brașov Str. Piatra Mare nr 101 www.hospice.ro www.studiipaliative.ro

 

 

Mălina Dumitrescu

Director Programe de Dezvoltare / PR HOSPICE Casa Sperantei M:0728 130090 F: 0268 474467 E: malina.dumitrescu@hospice.ro Brașov Str. Sitei nr 17A www.hospice.ro www.studiipaliative.ro

Taguri: anip
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-hospice/romania-are-nevoie-de-un-program-na-ional-de-ingrijiri-paliative