Votul electronic. Mai simplu decât s-ar crede!

BUCURESTI - 26 noiembrie 2010

Comunicat tip General in ONG

GRSPSociety a lansat documentul de politici publice pentru introducerea votului electronic pentru românii din străinătate

Votul electronic. Mai simplu decât s-ar crede!

Joi, 25 noiembrie, la Palatul Parlamentului, Bucureşti, GRSPSociety (Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români)  a propus votul electronic ca soluţie pentru facilitarea procesului electoral pentru românii din străinătate.

 

Dezbaterea moderată de Marian Voicu, realizator TVR, i-a adus la aceeaşi masă pe Raymond Luca, Senator PNL circumscripţia 43, Koto Joszef, Deputat UDMR circumscriptia 43, Varujan Pambuccian, Deputat Uniunea Armenilor din România, Simona Constantinuescu, Director Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Georgiana Iorgulescu, Director Executiv ​Centrul de Resurse Juridice, Laura Ştefan, Coordonator de Programe Anticorupţie Societatea Academică Română, Ovidiu Voicu, Director de Programe Fundaţia Soros România, Gabriela Negm, Consilier Relaţii Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Bogdan Popescu,  şef al serviciului Relaţii Externe Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Cristian Pîrvulescu, Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia şi Monica Macovei, Europarlamentar PD-L şi-au exprimat opţiunea pentru votul electronic la distanţă printr-un mesaj video înregistrat.

 

Deşi reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare au fost invitaţi la dezbatere, numai cei prezenţi mai sus au dat curs invitaţiei.

 

România este ţara europeană cu proporţia cea mai mare din populaţie care trăieşte în afara graniţelor. Deşi 15% din cetăţenii români se află în afara ţării, iar voturile lor au reprezentat mai puţin de 1.4% din numărul total de voturi la ultimele alegeri, prevederile legislației electorale privind egalitatea participării la alegeri a cetățenilor români din străinătate rămân, până în acest moment, doar un deziderat.

 

Opţiunea pentru votul electronic este fundamentată pe avantaje precum costurile reduse de operare în comparaţie cu extinderea numărului de secţii de votare sau a votului prin poştă, gradul înalt de securitate şi depistarea oricărui vot dublu, creșterea gradului de participare, lipsa costurilor suplimentare pentru cei cu acces la Internet, accesibilitatea și atractivitatea, economia de timp la numărarea voturilor și raportarea rezultatelor, iar rezidenții temporari în străinătate pot vota pentru circumscripția unde își au reședința permanentă în cadrul alegerilor parlamentare.

 

  

Mituri despre votul electronic:

 

Mit

Contra-argument

Votul prin internet este o tehnologie nouă care este puţin înţeleasă. Sistemul de vot electronic se poate defecta în ziua alegerilor conducând la probleme majore.

Sistemul folosit poate fi pretestat ‘off-line’ suficient de mult pentru a fi identificate orice potenţiale probleme.

 

Votul prin internet poate fi fraudat.

 

Nu au existat nici un fel de alegeri ale căror rezultat să fi fost contestate datorită unor potenţiale fraude datorate votului electronic.

Votul prin internet poate fi blocat sau fraudat de către hackeri.

 

Problema poate fi evitata prin alegerea

unei soluţii de securitate potrivită şi scanarea permanentă a sistemului pe parcursul procesului de vot.

 

 

Proporţia votanţilor care folosesc calculatorul pentru accesarea internetului este încă redusă.

 

Rata de acoperire a internetului și tendința privind folosirea calculatorului în majoritatea ţărilor cu număr mare de cetăţeni români sunt mari și în creștere.

 

Orice metodă de vot la distanţă este mai susceptibilă de influenţarea votului prin cumpărarea lui.

Creşterea ratei de participare rămâne cel mai eficient instrument de reducere a impactului cumpărării voturilor.  

 

Deşi mai multe ţări din Uniunea Europeană au testat diferite proiecte de vot electronic, Estonia este singurul membru UE care folosește această procedură pe scară largă. Prevederi legislative pentru votul electronic la distanţă există în şapte ţări. Scrutinul prin vot electronic la distanţă se desfăşoară conform următoarelor etape: expedierea materialelor necesare votului, autentificarea alegătorilor şi permiterea accesului la terminalul electronic, votare, transmiterea voturilor, citirea voturilor.

 

 

Despre proiect

 

Diaspora Votează doreşte să introducă votul electronic pentru românii din străinătate pornind de la exemple de bune practici ale altor state din Uniunea Europeană. Panelul Diaspora Votează vine în urma organizării a 17 dezbateri cu reprezentanţi ai românilor din 11 ţări, colectării de chestionare pe acest subiect de la români din 26 ţări, realizării unei serii de discuţii cu experţi în domeniu şi realizării unei analize detaliate a soluţiilor folosite în alte ţări. În acelaşi timp, vrea să convingă factorii de decizie că e timpul ca şi românii să se poată bucura de o nouă procedură de vot, eficientă şi corectă.

 

Declaraţii de presă

 

 

 

Andrei Popovici, Coordonator Proiect Diaspora Votează

 

Ne bucură să vedem că există un consens cu privire la necesitatea implementarii unui mecanism alternativ de vot pentru cetăţenii români din străinătate, la fel ca şi deschiderea cu care a fost primit proiectul nostru. Problema se află pe agenda politică şi s-au facut declaraţii că ea va fi dezbatută în Parlament până la sfârşitul anului. Însă traducerea unei asfel de iniţiative în practică este un proces dificil care trebuie sa treacă nu doar de impedimentele tehnico-administrative, dar mai ales de cele politice. Noi vom susţine în continuare votul electronic drept cea mai eficientă metodă alternativă de vot pentru cetăţenii români din străinătate.

 

Cristian Pîrvulescu, Preşedinte Asociaţia Pro Democraţia (fragment din intervenţia video)

Diaspora românescă este o diaspora recentă, nu se poate pune problema retragerii unui drept câştigat deja. După alegerile prezidenţiale din 2009, multă lume, mai ales în politica românească, şi mai ales în partidele de opoziţie s-a pronunţat împotriva votului în diasporă. Din contră, prezenţa la vot ar trebui crescut. Acesta este un argument suficient pentru a mă alătura acestui proiect. Pe de altă parte, sunt unul dintre cei care cred că votul electronic şi în special votul prin internet este o mare oportunitate politică şi electorală. Am organizat dezbaterile la Paris şi la Bruxelles, am putut lua contact cu diaspora românească, mai ales cu tinerii din diasporă, cu tehnocraţii europeni de la Bruxelles care aveau o anumită perspectiva asupra politicii, cu studenţii parizieni care aveau o altă perspectivă asupra politicii, dar toţi împreună au fost de acord că votul prin internet este ceea mai simplă soluţie.

 

Georgiana Iorgulescu, Director Executiv Centrul pentru Resurse Juridice

Iniţiativa de a crea această dezbatere, precum şi studiile care au stat la baza fundamentării discuţiei de astăzi mi s-au părut extrem de valoroase pentru că nimeni nu vrea să trateteze cu seriozitate un subiect atât de important cum ar fi ce se întâmplă cu cele 3 milioane de cetăţeni români care nu pot să voteze din cauza distanţelor mari pe care le au de parcurs sau faptului că sunt prea puţine secţii de votare. Mi-a părut rău să aflu că Autoritatea Electorală Permanentă, deşi are o lege din 2008, nu are nicio intenţie să creeze un registru până în 2012, care să cuprindă românii din diasporă, motivându-se că nu au norme metodologice. Suntem obişnuiţi cu faptul că autorităţile nu fac ceea ce trebuie. Sper ca până în 2012 să avem un proiect de lege pe această temă.

 

Ovidiu Voicu, Director de Programe Fundaţia Soros România

 Am apreciat de prima dată când am discutat cu reprezentanţii GRSPSociety ideea lor de a se implica activ în a dezvolta un proiect care să ducă la o metodă alternativă de vot pentru cetăţenii români din diasporă plecând de la principiul fundamental că dreptul la vot este unul universal şi că statul are obligaţia să asigure tuturor ceţăţenilor condiţii rezonabile de exercitare a acestui drept. Pe parcursul proiectului lucrurile au evoluat prin dezbateri şi cercetare şi s-a ajuns la această soluţie a votului electronic pe internet care are unele dificultăţi de implementare, dar în contextul actual în care se lucrează şi la alte instrumente ca registrul electoral, cărţile de alegător, la diverse baze de date şi ţinând cont de evoluţa tehnologiei, cred că este soluţia viabilă pe termen lung. De aceea, felicit GRSPSociety pentru iniţiativă, pentru munca depusă şi sper ca împreună cu ajutorul tuturor celor care s-au implicat să ajungă la o propunere legislativă.

 

Monica Macovei, Europarlamentar PD-L (fragment din intervenţia video)

 

Eu susţin votul electronic în primul rând pentru românii din străinătate şi apoi, ca al doilea pas, pentru românii din ţară. Foarte pe scurt argumentele: costă mult mai puţin pentru oameni, financiar, ca timp şi ca energie; nu trebuie să se mai deplaseze pe distanţe lungi şi consumă mai puţin timp; costă statul mai puţin pe termem mediu şi lung; împiedică votul dublu şi asigură siguranţa votului.  Pentru a fi pus în practică este nevoie de voinţă politică majoritară. Mă bucur foarte mult că există acest început în mod organizat chiar din partea studenţilor români din străinatate şi practic cei care reprezintă diaspora!

 

 

Note pentru jurnalişti

GRSPSociety (Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) este o reţea globală formată din peste 1300 de studenti şi tineri români atât din România, cât şi de peste hotare. Scopul nostru este de a contribui la dezvoltarea şi modernizarea României prin implicare civică şi prin profesionalism. Viziunea noastră este o Românie democratică, europeană, conectată la mediul internaţional, competitivă şi justă, care să ofere oportunităţi egale de afirmare tuturor cetăţenilor ei indiferent de localizare, o Românie care să fie un jucător activ şi să aducă o valoare adăugată veritabilă pe scena internaţională.

 

Despre GRSPSociety

GRSPSociety (Asociaţia Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) este o reţea globală formată din peste 1300 de studenti şi tineri români atât din România, cât şi de peste hotare. Scopul nostru este de a contribui la dezvoltarea şi modernizarea României prin implicare civică şi prin profesionalism. Viziunea noastră este o Românie democratică, europeană, conectată la mediul internaţional, competitivă şi justă, care să ofere oportunităţi egale de afirmare tuturor cetăţenilor ei indiferent de localizare, o Românie care să fie un jucător activ şi să aducă o valoare adăugată veritabilă pe scena internaţională.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grspsociety/votul-electronic-mai-simplu-decat-s-ar-crede