Elevii români care îşi doresc să studieze în Marea Britanie nu sunt afectaţi de suspendarea împrumuturilor

BUCURESTI - 21 noiembrie 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Educatie / Cultura, Cursuri

Pe data de 18 noiembrie în publicația The Guardian și pe 19 noiembrie, în publicația The Telegraph din Marea Britanie apăreau articole care anunțau “Student loans to Bulgarians and Romanians frozen” – “Împrumuturile pentru studenții bulgari și români sunt suspendate”. Pentru a clarifica nelămuririle, în paragrafele de mai jos urmează un răspuns al consilierilor EDMUNDO care detaliază situația așa cum ar trebui ea înțeleasă de potentialii studenți Români.

Articol de: Bogdan Kochesch, Director, Grupul EDUCATIVA

Informația principală prezentată de cotidianul The Telegraph este că din pricina unui volum mult mai mare de împrumuturi acordate românilor și bulgarilor, comparativ cu anii precedenți, a fost tras un semnal de alarmă cu privire la eligibilitatea acestora în ceea ce privește împrumuturile. Exista o diferență în profilul persoanelor care sunt în pericol de a nu li se mai acorda aceste împrumuturi și exista doua împrumuturi diferite.

În Marea Britanie există două tipuri de împrumuturi la care studenții au acces:

Tuition Fee Loan (împrumut pentru taxele de școlarizare): acest împrumut se acorda în mod automat, oricărui student european admis la o instituție de învățământ superior din Marea Britanie acreditată și poate acoperi până la 9.000 GBP pe an. Condițiile principale de eligibilitate pentru acest tip de împrumut sunt:Studentul trebuie să fie admis la cursuri de licență la o instituție de învățământ superior din Anglia acreditatăStudentul trebuie să facă dovada cetățeniei al unei țări din Uniunea Europeana sau Comunității Economice Europene - EEC (inclusiv Elveția sau Norvegia)Studentul nu a mai absolvit până în momentul admiterii la studii în Marea Britanie nici o altă instituție echivalentă într-o altă țară Europeană.Maintenance Loan (împrumut pentru costurile de trai): acest împrumut NUse acorda pe aceleași criterii ca Tuition Fee Loan, diferență fundamentala fiind că cel mai important criteriu pentru eligibilitate este ca studentul să poată demonstra rezidența în Marea Britanie pe o perioadă de cel puțin 3 ani anterior momentului în care solicită împrumutul.

Bazat pe cele de mai sus, prima concluzie citind articolul original este că DOAR acei studenți care au aplicat pentru acest al doilea tip de împrumut se află în situația de a li se suspenda împrumutul. Pentru toți absolvenții de liceu care vor fi admiși la studii universitare de licență acreditate în Marea Britanie, Tuition Fee Loan (Împrumutul pentru taxele de școlarizare) se va acorda în continuare fără nicio întrerupere.

Această concluzie este confirmată și de instituții publice din Marea Britanie care au directă implicare în procesul obținerii acestui împrumut pentru taxa de școlarizare:

      Consultanții EDMUNDO au discutat la telefon cu reprezentanții

Student Loans Company

    (organismul care administrează și acordă aceste împrumuturi) iar aceștia au confirmat faptul că nu există nici o schimbare în ceea ce privește Tuition Fee Loan.Reprezentanți ai universităților din Marea Britanie asigură studenții români de faptul că Tuition Fee Loan se acordă în continuare și că din păcate articolul original nu evidențiază clar diferența dintre cele două tipuri de împrumuturi. Spun acest lucru Dl. Mark Blakemore, International Regional Director la Greenwich University din Londra (reprezentanți ai cărei universități vor fi prezenți în perioada 23-24 noiembrie la București putând da declarații oficiale) și pe Jonathan Fisher-Jones, International Officer la Coventry University (în acest moment, universitatea din Marea Britanie  cu cei mai mulți studenți români în campus).

Totuși, articolul din The Telegraph spune despre un număr de 5.500 de studenți români și bulgari care vor fi afectați de această decizie de a înceta acordarea împrumuturilor pentru costuri de trai. Foarte important de menționat este că acești studenți români sunt înrolați în cadrul colegiilor universitare private din Marea Britanie care oferă diplome intermediare și, adesea, nu au dreptul de a acorda diplome de licență. Cunoștințele și experiența noastră cu acest fenomen arată că numărul acestor studenți este de fapt unul foarte mic, nici pe departe cel anunțat de The Telegraph.

 

Posibile explicații ale acestui număr aparent mare de studenți la aceste colegii ar fi:

    Acești așa ziși studenți sunt de fapt persoane căutând o cale ușoara de emigrare în Marea Britanie. E posibil ca ei să fi apelat la instituții „flexibile” precum unele dintre aceste colegii private pentru a determina un răspuns favorabil aplicațiilor lor pentru acest Maintenance Loan.Unii dintre acești studenți, români sau bulgari, pot fi de fapt emigranți din țări asiatice cu acte falsificate dornici de o cale de emigrare rapidă în Marea Britanie ca cetățeni UE, așa cum de altfel ilustrează și un reportaj făcut de Sky 1 în Marea Britanie în 2011: www.youtube.com/watch?v=zgv6nJiDmiM.

Consultanții EDMUNDO, serviciul gratuit de consiliere educațională pentru studii în străinătate al Grupului EDUCATIVA, au convingerea că Tuition Fee Loan nu este afectat de decizia curentă a guvernului Marii Britanii. Tuition Fee Loan este accesat de majoritatea absolvenților de liceu care sunt admiși la studii în Marea Britanie pentru a își subvenționa costul studiilor în această țară. Mai multe despre acest tip de împrumut și modul de rambursare extrem de avantajos puteți găsi în cadrul articolului de pe Adevarul.ro: adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/cum-obtine-finantarepentru-studiile-licenta-marea-britanie-1_5192121b053c7dd83f98b4ba/index.html.

EDMUNDO oferă consiliere gratuită tuturor elevilor și studenților care își doresc să studieze în străinătate asistându-i în demersul acestora în procesul de alegere a universităților, procesul de admitere și posibilele interviuri, aplicarea pentru finanțare și aplicarea pentru cazare pe timpul studiilor. În ultimii 3 ani, EDMUNDO a consiliat peste 800 de studenți care și-au început studiile în Marea Britanie și alți 600 în alte țări europene. Pentru a intra în contact cu un consultant EDMUNDO puteți scrie la adresa edmundo@educativa.ro sau vizita site-ul www.edmundo.ro. 

Despre Grup Educativa

EDUCATIVA este un grup de organizaţii non-guvernamentale şi companii ce dezvoltă produse si servicii educationale care ajută tinerii români în identificarea şi fructificarea oportunităţilor de dezvoltare personală. Pentru mai multe informatii despre EDMUNDO şi Grupul EDUCATIVA, vă rugăm să ne contactaţi.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grup-educativa/elevii-romani-care-isi-doresc-sa-studieze-in-marea-britanie-nu-sunt-afectati-de-suspendarea-imprumuturilor