Veniturile GTS Central Europe stabile în prima jumătate a anului, EBITDA în creştere 20%

BUCURESTI - 28 august 2007

Comunicat tip General in IT&C

GTS Central Europe (GTS-CE), cel mai important operator alternativ de telecomunicaţii la nivel regional, anunţă pentru primul semestru al anului venituri consolidate de Eur 192mil.

In ciuda puternicei eroziuni a preţurilor în segmentul telecomunicaţiilor, cifra de afaceri a grupului, calculată după deducerea veniturilor din tranzacţiile inter-company, se situează la acelaşi nivel cu cea din perioada similară a anului trecut. Veniturile operative ale grupului, calculate înaintea deducerii taxelor, dobânzilor, deprecierilor şi amortizărilor (EBITDA) au atins valoarea de Eur 34,5mil, în creştere cu 20% faţă de perioada similară a anului 2006. Această creştere importantă a veniturilor operative (EBITDA) a fost realizată prin accelerarea afacerilor în toate companiile grupului GTS, din Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

GTS Novera, lider pe piaţa furnizorilor de servicii de telecomunicaţii din Republica Cehă a raportat pentru primul semestru al anului 2007 venituri operative (EBITDA) de Eur 16,3mil, în creştere cu 36% faţă de perioada similară a anului trecut, deşi veniturile companiei au scăzut cu 6%, pană la Eur 101,6mil. Chiar pe fondul scăderii cifrei de afaceri, creşterea EBITDA se datorează integrării cu succes a operaţiunilor companiilor achiziţionate pe piaţa cehă în perioada anterioară. La nivelul grupului scăderea veniturilor din Cehia a fost puternic compensată de creşterile realizate de celelalte companii ale GTS-CE.

In Slovacia, GTS Nextra a raportat pentru primul semestru al anului venituri cumulate de Eur 11,8mil în creştere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut, iar veniturile operative (EBITDA) ale companiei au atins valoarea de Eur 3 mil, cu 37% mai mult decât în perioada similară din 2006.

GTS Datanet, subsidiara ungară a grupului şi-a menţinut poziţia pe piaţă de referinţă şi a raportat venituri totale de Eur 27,5mil, în creştere cu 14% faţă de primul semestru al lui 2006. Investiţiile realizate de GTS Datanet pentru furnizarea pe piaţa locală a serviciilor de comunicaţii în bandă largă peste circuitele de buclă locală liberalizată (Unbundled Local Loop) au determinat o scădere a EBITDA cu 1% faţă de primul semestru din 2006, până la valoarea de EUR 4,3mil.

Veniturile realizate de GTS Telecom, lider de calitate pe piaţa românească a serviciilor de comunicaţii de date şi hosting, au crescut cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce EBITDA a atins o valoare de Eur 1,6mil, cu 8% mai mult decât în primul semestru din 2006.

GTS Energis şi-a conservat poziţia de lider pe piaţa operatorilor alternativi de telecomunicaţii din Polonia şi a raportat venituri de Eur 50mil în primul semestru din 2007 şi venituri operative (EBITDA) la valoarea de EUR 10,8mil, faţă de EUR 9,5mil în semestrul întâi al 2006.

“Pe fondul consolidării cifrei de afaceri a grupului, primul semestru din 2007 a îmsemnat pentru GTS-CE, în primul rând, creşterea eficienţei măsurată prin creşterea cu 20% a veniturilor operative (EBITDA).” a declarat Tamás Polgár, CEO al GTS Central Europe. “In 2007 am continuat strategia de consolidare a poziţiei de lider regional pe piaţa operatorilor alternativi şi de creştere a companiilor din grup. A fost realizat un număr mare de proiecte pentru companii prestigioase cu operaţiuni pan-europene şi /sau pan-regionale, dar şi de soluţii avansate dedicate unor operatori de telecomunicaţii din regiune. Enumerăm aici, soluţia MPLS realizată pentru JYSK, fabricantul danez de mobilier, sau soluţia de comunicaţii realizată pentru Palace Cinemas Multiplex Movie Operator. In acelaşi timp am exploatat şi am dezvoltat sinergiile grupului, create prin integrarea operatorilor achiziţionaţi şi creşterea interoperabilităţii reţelelor naţionale. ” a mai declarat Tamás Polgár.

'Obiectivul nostru strategic este de dezvoltare a companiei, de creştere a cifrei de afaceri, a eficienţei GTS Telecom.' A declarat Dan Mihăescu, Country Manager GTS Telecom. 'Iar în atingerea acestor obiective vom continua să ne concentrăm pe conservarea poziţiei de lider de calitate, poziţie pe care o ocupăm deja de 5 ani, furnizând soluţiile de telecomunicaţii cu cel mai înald nivel de continuitate şi disponibilitate.' a mai spus Dan Mihăescu.

Despre GTS Telecom

Despre GTS Central Europe
GTS Central Europe, cel mai important operator alternativ de telecomunicaţii la nivel regional, furnizează servicii integrate în toate ţările din regiunea central şi est europeană situate între Frankfurt şi Istanbul. Reţeaua regională de fibră optică asigură implementarea de servicii fixe de voce, date, internet şi soluţii de bandă largă în principal pentru companii comerciale, carrieri de telecomunicaţii, operatori mobili şi furnizori de conţinut. Principalele ţări în care grupul operează carrieri alternativi sunt Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Prin parteneriate grupul conectează furnizori de servicii în Bulgaria, Croaţia, Moldova, Rusia, Slovenia, Serbia, Turcia, Ţările baltice, Ucraina.
GTS CE are peste 1500 de angajaţi şi a atins o cifră de afaceri de Eur 382mil cu venituri operative (EBITDA) de Eur 58,7mil în 2006.

Despre GTS Telecom
GTS Telecom este parte a GTS Central Europe, cel mai important operator alternativ de telecomunicaţii la nivel regional. Certificată ISO 9001 GTS Telecom furnizează cele mai stabile soluţii de comunicaţii din România, pe care le gestionează până la interfaţa de conectare a clienţilor (end-to-end). Nivelul mediu de stabilitate al soluţiilor GTS Telecom în 2006 a fost de 99,85%, (sau în medie 788 minute de întrerupere).
Poziţionată ca Business AcceleratorTM GTS Telecom furnizează pe piaţa business soluţii de transport, comunicaţii de date TCP /IP, X.25 şi Frame Relay, servicii Internet, soluţii de voce şi hosting.
Compania deţine propria infrastructură transfrontalieră de fibră optică de 47,5Gbit/sec în Oradea cu conexiune de rezervă în Arad, prin care se conectează direct cu infrastructura GTS Central Europe. La nivel naţional GTS Telecom operează reţeaua MPLS cu o capacitate de transport de 25Gbit/sec şi topologie inel, prin care conectează 19 puncte de prezenţă. In Bucureşti GTS Telecom deţine şi operează reţeaua metropolitană de fibră optică de 2,5Gbit/sec şi reţeaua radio în banda 5,8GHz prin care acoperă integral oraşul

Cristian Copilau
GTS Telecom
[t] +40 21 4.100.100