Fii voluntar! e un apel pentru români de toate vârstele

Cluj-Napoca - 19 aprilie 2010

Comunicat tip General in ONG

În saptamâna 19 – 24 aprilie, Habitat pentru Umanitate Cluj si-a facut program pentru promovarea
voluntariatului si pentru îmbunatatirea legii voluntariatului în România. Daca în fiecare zi a saptamânii,
voluntarii Habitat vor participa sau vor organiza evenimente în cadrul Saptamânii Nationale a
Voluntariatului (S.N.V.) la Cluj, vineri, 23 aprilie, reprezentanti ai asociatiei vor propune, în cadrul
dezbaterii organizate la Bucuresti de Fundatia Soros România, modificari punctuale la legea 195/2001.

Lipsa informatiilor despre ce trebuie sa faci daca doresti sa devii voluntar, teama ca voluntariatul
presupune costuri suplimentare, asocierea dintre conceptul voluntariatului si perioada comunista, dar si impresia ca programele de voluntariat din România se adreseaza sau se potrivesc numai tinerilor sunt doar câteva dintre barierele în dezvoltarea miscarii de voluntariat în România.

În încercarea de a înlatura câteva dintre aceste bariere si de a informa cetatenii, voluntarii activi ai Habitat pentru Umanitate Cluj si oricine este dispus sa se alature lor vor participa la urmatoarele evenimente din cadrul SNV:

Luni, 19 aprilie Marti, 20 aprilie
VoluntExpo (Târg de oferte de voluntariat)
Piata Muzeului, 10:00 - 18:00
Prezentare a organizatiei si a posibilitatilor de a voluntaria în activitati destinate eliminarii adapostirii saracacioase din judetul Cluj

Marţi, 20 aprilie
Primăvara în depozitul Habitat: Voluntarii fac curat
Strada Nădăşel, 10.00 – 14.00
Împreună cu cei de la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca Habitat for Humanity va reorganiza depozitul de materiale de construcţii al Habitat for Humanity Cluj

Miercuri, 21 aprilie
Ziua HabitIn pe şantierul familiei Bote
Dej, strada Slatinei, 9.00 – 16.00
Şase voluntari ai HabiTin - structura voluntarilor activi din Habitat for Humanity Cluj - vor continua construcţia locuinţei pentru soţii Bote. A 72-a locuinţă Habitat for Humanity Cluj este una specială datorită situaţiei Corinei Bote care are probleme locomotorii grave.

Joi, 22 aprilie
Igienizarea unei zone de agrement şi ateliere de reciclare a deşeurilor
Făget, 10:00 - 14:00
O acţiune de tandreţe faţă de verde
Vineri, 23 aprilie

Lanţ Uman
Manăştur – Mărăşti de la 17:00
O acţiune de advocacy pentru promovarea voluntariatului

Sâmbătă, 24 aprilie
Olimpiada Voluntarilor
Parcul Central, 11:00 - 17:00
Concursuri tematice pe echipe

„Daca, la nivel conceptual, Habitat for Humanity este asociat cu încercarea globala de a elimina adapostirea saracacioasa din lume, acelasi concept de Habitat for Humanity nu ar exista fara implicarea a mii de voluntari, de toate vârstele”, a declarat Radu Dascalu, coordonatorul de voluntari al Habitat pentru Umanitate Cluj.

În ceea ce priveste modificarea legii voluntariatului, marti, 13 aprilie, Habitat pentru Umanitate a participat alaturi de alte ONG-uri reprezentative din România la dezbaterea de la Senat privind modificarile la legea voluntariatului nr. 195/2001 (cu modificarile si completarile ulterioare). Ca urmare, Fundatia Soros România va fi, pe 23 aprilie, gazda unei dezbateri ample, urmând ca în prima saptamâna din mai ONG-urile sa revina la Senat cu o serie de modificari necesare.

„Habitat pentru Umanitate Cluj se alatura ONG-urilor care desfasoara activitati în scopul dezvoltarii voluntariatului în România. Un demers comun care va da rezultate este constituirea Federatiei VOLUM pentru facilitarea dialogului si a actiunii comune a tuturor organizatiilor care sprijina dezvoltarea sustenabila a voluntariatului în România. Habitat Cluj s-a pozitionat sub aceasta umbrela ca raspuns la initiativa Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat, pentru a rezolva neajunsuri legislative generale, dar problemele pe care le putem identifica pot fi si probleme specifice, în strânsa legatura cu activitatea de constructie pentru familii în nevoie de locuinte” a declarat Andrei Szanto, director executiv al Habitat pentru Umanitate Cluj.

Doua sunt problemele pe care Habitat pentru Umanitate Cluj le evidentiaza în ceea ce priveste legea
voluntariatului, probleme pe baza carora se vor formula propunerile asociatiei la dezbaterea de vineri:
1. lipsa corelarii între legile din România care sa faciliteze activitatile ONG-urilor ce deruleaza proiecte
pe baza de voluntariat
2. nerecunoasterea muncii si statutului voluntarilor care activeaza în afara României în proiecte cu
beneficiari români, dar si a voluntarilor straini care vin în România pentru a se implica în proiecte cu
beneficiari români.

În legatura cu prima problema, Habitat pentru Umanitate considera ca exista o lipsa de corelare între diferite legi care normeaza activitatea de constructie în România si legea voluntariatului, în conditiile în care proiectele asociatiei Habitat pentru Umanitate sunt atipice pentru România: un proiect de constructie de locuinte în regie proprie, sub supravegherea persoanelor autorizate, cu ajutorul voluntarilor fara specializare în constructii (munca benevola).

În legatura cu cea de-a doua problema, reprezentantii Habitat pentru Umanitate Cluj sunt de parere ca ar trebui recunoscuta prin lege activitatea unui grup de straini care vin în România si lucreaza voluntar în proiecte desfasurate de Habitat pentru Umanitate Cluj – sau de oricare alt ONG – atâta timp cât beneficiarii acestui proiect sunt persoane din comunitatile din Româna.

Toti cetatenii care sunt interesati de campania de consultare privind legea voluntariatului si vor sa se implice sunt rugati sa contacteze Habitat pentru Umanitate (radu.dascalu@habitat.ro) pentru ca propunerile lor sa fie auzite la dezbaterea din Senatul României.
*

Despre Habitat for Humanity Cluj

Habitat pentru Umanitate Cluj construieşte şi renovează locuinţe simple, decente şi accesibile ca preţ pentru şi împreună cu familiile nevoiaşe al căror viitor este afectat grav de condiţiile în care acestea locuiesc. Materialele provin din donaţii şi sponsorizări, iar construcţia este realizată de către voluntari împreună cu familiile beneficiare. Până acum, peste 1.620 de familii din România şi 400.000 de familii din 100 de ţări din întreaga lume beneficiază de case construite prin programul Habitat. Filiala Habitat din Cluj-Napoca a ajutat deja 270 de familii prin construcţii şi renovări.

Pentru informaţii suplimentare:
Daniela Gheorghe
Coordonator PR
Tel. 0733.410.011
daniela.gheorghe@habitat.ro

info@habitatcluj.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/habitat-for-humanity-cluj/fii-voluntar-e-un-apel-pentru-romani-de-toate-varstele