Big Build: RBS România – schimbă destine. Două echipe RBS vor construi case pentru tineri crescuţi în orfelinate

BUCURESTI - 2 octombrie 2009

Comunicat tip General in Social

RBS România se alătură unuia dintre cele mai importante evenimente din 2009 ale organizaţiei Habitat for Humanity: Big Build, continuînd astfel implicarea sa consecventă în viaţa comunităţii.

Două echipe RBS Romania a câte 25 de persoane fiecare vor pleca spre Beiuş (judeţul Bihor) pentru a se alătura celor 250 de voluntari din Irlanda de Nord şi România care vor construi zece case în ritm susţinut în doar cinci zile.

Prin proiectul Big Build, Habitat aniversează 15 ani de activitate continuă în Irlanda de Nord şi 10 ani de când divizia irlandeză şi-a derulat prima acţiune în România.

Un alt eveniment important în cadrul Big Build este “World Habitat Day”, zi sărbătorită de Naţiunile Unite în fiecare an în prima zi de luni din octombrie, anul acesta – 5 octombrie. Cu mesajul “Viziunea despre viitorul nostru urban”, această zi intenţionează să reamintescă lumii de responsabilitatea colectivă pe care o poartă pentru viitorul habitatului uman.

Evenimentul şi proiectul de construcţie va demara pe data de 5 octombrie, şi nu mai târziu de 9 octombrie familiile beneficiare vor primi cheile noilor lor locuinţe. Casele construite vor fi amplasate toate în aceeaşi zonă pentru a forma un cartier de sine stătător.

“Prin proiecte precum Big Build, ne consolidăm parteneriatul cu Habitat for Humanity România, implicând atât resurse materiale, cât şi emoţionale şi umane. Banca susţine organizaţia şi cauzele sale încă din 2003, ceea ce înseamnă că ne aflăm în al şaselea an de colaborare. În decursul acestor ani, angajamentul celor din RBS România privind construirea locuinţelor din toată ţara (Rădăuţi, Cluj-Napoca şi Piteşti) a crescut considerabil” a declarat Georgeta Bora, Sustainable Development Coordinator RBS Romania.

Programul Big Build schimbă în bine zece destine.
Cei zece beneficiari ale căror destine urmează să se schimbe n-au avut o viaţă uşoară până acum. Provenind din familii cu părinţi decedaţi sau fiind abandonaţi (majoritatea la naştere), ei au trebuit să se confrunte, înainte de a ajunge în orfelinate, cu greutăţile unei vieţi petrecute pe stradă, cu incertitudinea şi cruzimea care îi înconjurau.

S-au luptat cu boli pe care nimeni nu a încercat să le vindece, cu lipsa de înţelegere – înţelegere pe care nimeni nu le-a aratat-o, într-o societate care mai are încă multe bătălii de purtat: în timpul unui proces de tranziţie în care sprijinul pentru cei în nevoie şi grija faţă de aproape au încă un drum lung de parcurs înainte de a deveni un set de valori acceptat de conştiinţa colectivă. Ei au ales să lucreze şi chiar să îşi întemeieze o familie. Iată două dintre poveştile lor.

Doru Tuvic
Abandonat la vârsta de 3 ani, el nu şi-a cunoscut niciodată familia. A crescut la Casa de Copii din Beiuş, unde a terminat şcoala profesională cu profil tâmplarie. A profesat un an de zile, după care s-a înrolat în armată, unde a petrecut 12 ani, lucrând pe un şantier de construcţii. Acolo a suferit un accident şi după operaţie efortul fizic i-a fost interzis. Acesta este motivul pentru care nu şi-a putut încă întemeia o familie şi pentru care aşteaptă cu nerăbdare programul Big Build.

Silvia şi Roman Covaci
Silvia a fost abandonată de părinţi încă de la naştere. A crescut la orfelinatul din Tinca până la vârsta de 18 ani. În acest timp a urmat cursurile unei şcoli de bucătari din Oradea. Apoi a fost ajutor de bucătar timp de 2 ani, până la închiderea restaurantului. Şi-a găsit o nouă slujbă: muncitor necalificat la maşina de călcat pentru o companie de textile. Atunci l-a cunoscut pe Roman, la centrul de plasament din Popeşti. El crescuse la orfelinatul din Tileagd unde copiii mai mari îi băteau pe cei mai mici, iar educatorii nu interveneau decât ca să-i bată şi mai tare. În 2006, Roman a început să lucreze ca voluntar pentru Habitat for Humanity, unde s-a specializat în meseria de constructor şi, în timp, a început să primească şi salariu. În 2008 Silvia şi Roman au decis să îşi întemeieze o familie. Visul lor este să aibă o casă suficient de mare pentru a avea copii, iar prin proiectul Big Build îşi vor vedea visul cu ochii.

Ca parte a angajamentului băncii pentru Responsabilitate Corporatistă, RBS susţine comunităţile în care are filiale şi totodată eforturile angajaţilor de a fi voluntari sau de a strânge fonduri. În 2008 RBS Group a investit peste 66 milioane de lire sterline sub formă de bani sau timp al angajaţilor în programe precum Supergrounds, Chairman’s Awards pentru Community Excellence, Give as You Earn şi Community Cashback Awards.

În România, RBS a dezvoltat multiple proiecte comunitare precum programe educaţionale pentru tineret (European Values în parteneriat cu ASE şi Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu AIESEC), parteneriate sociale cu Habitat for Humanity, United Way, NESsT (Competiţia Întreprinderilor Sociale), precum şi acţiuni pentru protejarea mediului (Campania Adoptă un Copăcel realizată în parteneriat cu Viitor Plus).




Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/habitat-for-humanity-romania/big-build-rbs-romania-schimba-destine-doua-echipe-rbs-vor-construi-case-pentru-tineri-crescuti-in-orfelinate