Ziua Internaţională Alzheimer sub deviza “Acţiunile noastre contează”

BUCURESTI - 21 septembrie 2005

Comunicat tip General in Sanatate

Ziua Internaţională Alzheimer este marcată în fiecare an, în data de 21 septembrie, prin activităţi menite să tragă un semnal de alarmă asupra gravităţii şi răspândirii acestei boli.

Ziua Internaţională Alzheimer sub deviza “Acţiunile noastre contează”

“Acţiunile noastre contează” este deviza propusă de Alzheimer Disease International, cu ocazia Zilei Internaţionale Alzheimer din acest an, pentru a încuraja comunicarea deschisă despre experienţele pacienţilor ori a persoanelor care îngrijesc bolnavi cu demenţă.

Alzheimer este o boală progresivă, incurabilă, care distruge treptat celulele neuronale. Pacienţii afectaţi încep să aibă probleme de memorie, tulburări comportamentale, precum şi pierderea capacităţii de a îndeplini activităţile zilnice. Demenţa nu afectează doar pacientul, ci are repercursiuni şi asupra familiei şi a celor implicaţi în îngrijirea bolnavului. Demenţa este un sindrom care pe lângă complexitatea manifestărilor clinice pune în discuţie şi alte aspecte legate de percepţia noastră faţă de oameni în general. De multe ori, datorită sentimentelor de disperare şi a descurajării membrilor de familie în faţa unor manifestări şi gesturi greu de înţeles ale celor bolnavi se pot crea situaţii care par fără ieşire. Adesea, cei bolnavi par a nu mai fi persoanele care erau înainte de declanşarea bolii. Un diagnostic precoce şi precis, alături de un tratament susţinut pe termen cât mai lung, este cheia succesului şi unica speranţă a pacienţilor şi familiilor lor.

Societatea Română Alzheimer desfăşoară, în perioada 18 – 24 septembrie 2005, activităţi de informare cu privire la demenţă. Pe data de 18 septembrie 2005 au fost distribuite materiale informative în mari centre comerciale din Bucureşti şi Brasov. Considerăm că o înţelegere mai bună a bolii va duce la creşterea nivelului de implicare a autorităţilor în crearea de servicii specifice pentru îngrijirea persoanelor cu demenţă.


Despre Boala Alzheimer:

- Studiul “Boala Alzheimer în România” (Societatea Română Azheimer cu sprijinul Companiei Pfizer) a relevat faptul că nivelul de cunoştinţe cu privire la boala Alzheimer este scăzut în rândul populaţiei.
- Se estimează că în România există între 250 000 şi 350 000 de persoane cu demenţă.
- În lume există 18 milioane de persoane cu demenţă.
- Până în 2025 numărul lor va creşte la 34 de milioane.
- Până în 2025, 71% din persoanele cu demenţă vor proveni din ţări în curs de dezvoltare.
- Un calcul simplu arată că până atunci vor fi diagnosticate aproximativ 2200 de persoane pe zi.
Boala Alzheimer (BA) este cel mai frecvent tip de demenţă.
- Prevalenţa BA este de 6% în ţările dezvoltate.
Prevalenţa BA se dublează la fiecare 5 ani după vârsta de 60 de ani.
- În prezent, prevalenţa BA este mai mică în ţările în curs de dezvoltare (datorită faptului că boala este subdiagnosticată).
- Găsirea unui tratament care să întârzie instalarea bolii cu 5 ani ar putea reduce numărul bolnavilor cu 50% după 50 de ani.
- Perioada de evoluţie a bolii este între 8 şi 20 de ani.
- Mai mult de 7 din 10 persoane cu BA trăiesc acasă.
Compania Farmaceutică Pfizer Sprijină Societatea Română Alzheimer în activităţile desfăşurate cu ocazia Zilei Internaţionale Alzheimer.

Despre IMAGE FACTORY

Societatea Română Alzheimer, fondată în februarie 1992, este o organizaţie umanitară, non-guvernamentală, non-profit, care funcţionează în domeniul asistenţei comunitare a vârstnicilor. Societatea îşi propune să contribuie la asigurarea îngrijirii vârstnicilor cu tulburări psihice, în special de tip deteriorativ, să ajute familiile acestora şi să creeze sisteme moderne de asistenţă şi îngrijire.

Activitatea Societăţii Române Alzheimer are ca obiective principale creşterea nivelului de cunoaştere a bolii Alzheimer, a gravităţii şi frecvenţei acesteia, răspândirea informaţiilor despre boală în lumea medicală şi schimbarea atitudinii personalului medical faţă de pacienţi. De asemenea, Societatea îşi propune să sensibilizeze toţi factorii implicaţi în îngrijirea acestei categorii de populaţie şi să crească numărul de solicitări pentru consultaţii medicale de specialitate şi pentru consultanţă.

Dr. Eugen Stefănuţ

Societatea Română Alzheimer
Tel/fax:021/334.89.40

contact@alz.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-factory/ziua-internationala-alzheimer-sub-deviza-actiunile-noastre-conteaza