Cercetatorul Alan Kay de la HP a primit cea de-a treia distinctie stiintifica importanta

BUCURESTI - 15 iunie 2004

Comunicat tip General in IT&C

Alan Kay, membru important al consiliului stiintific al HP si unul dintre pionierii informaticii personale, a primit Premiul Kyoto pentru 2004 pentru tehnologie avansata, cea de-a treia distinctie importanta primita anul acesta.
Premiul Kyoto se adauga distinctiilor Draper si Turing.

Cercetatorul Alan Kay de la HP a primit cea de-a treia distinctie stiintifica importanta


Premiul Kyoto, oferit de Fundatia Inamori pentru cea de-a 20 oara, este considerat a fi una dintre cele mai importante distinctii mondiale acordate pentru realizarile din intreaga viata. El consta dintr-o suma de 50 de milioane de yeni (aproximativ 450.000 USD), o medalie de aur de 20 de carate si o diploma. Premiile se acorda anual pentru tehnologie avansata, stiinte si arte fundamentale si filozofie.
Kay, care va primi distinctia in cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 10 noiembrie in localitatea Kyoto din Japonia, va fi recompensat pentru activitatea sa din deceniile ’60 si ‘70 care a deschis usa revolutiei informaticii personale.
In luna februarie, Kay si trei dintre fostii sai colegi de la centrul de cercetare Xerox PARC – Butler W. Lampson, Robert W. Taylor si Charles P. Thacker – au primit premiul Charles Stark Draper pentru 2004 al Academiei Politehnice Nationale pentru dezvoltarea retelelor de calculatoare personale. Premiul de 500.000 USD reprezinta o recunoastere acordata specialistilor din domeniul stiintific ale caror realizari “au adus beneficii importante societatii”.
La inceputul acestei luni, Kay a primit din partea ACM (Association of Computing Machinery) premiul Turing pentru anul 2003 pentru coordonarea echipei care a inventat importantul limbaj de programare Smalltalk, bazat pe concepte orientate pe obiecte, si pentru contributia fundamentala la informatica personala. Valoarea premiului este de 100.000 USD.
Ambele premii sunt considerate a fi echivalente cu premiile Nobel pentru domeniile ingineriei si, respectiv, informaticii, premiul Nobel neacordandu-se acestor domenii.
“Suntem foarte bucurosi ca realizarile lui Alan, care au contribuit substantial la dezvoltarea industriei si a societatii in general, continua sa fie recunoscute”, afirma Dick Lampman, prim vicepresedinte pentru cercetare si director al HP Labs, unde lucreaza Kay. “Suntem increzatori in contributiile sale viitoare la sustinerea traditiei HP in promovarea tehnologiilor, care ne diferentiaza atat in mediul de afaceri cat si in viata oamenilor”.
Fundatia Inamori a fost creata de Kazuo Inamori, fondator si presedinte emerit al companiei Kyocera.
“Astazi progresam rapid datorita incredibilelor realizari stiintifice si tehnologice, in timp ce universul nostru spiritual a ramas foarte mult in urma”, spune Inamori. “Sper ca Premiul Kyoto va incuraja dezvoltarea echilibrata atat a aspectelor stiintifice cat si a profunzimii spirituale, generand astfel impulsul catre structurarea unor noi paradigme filozofice”.
Kay a fost unul dintre proiectantii unuia dintre primele calculatoare personale in anii 60, inventatorul unui limbaj de programare dinamic orientat pe obiecte si promotorul interfetei grafice cu utilizatorul (GUI), precum si unul dintre designerii software-ului pentru calculatorul personal Alto.
Interesul sau profund fata de copii si educatie l-au determinat sa foloseasca Smalltalk ca vehicul al conceptelor informatice privind instruirea la nivelul scolii elementare. El a folosit rezultate ale cercetarilor psihologiei cognitive care arata ca invatarea la copii are rezultate mai bune daca pipaitul, imaginile si simbolurile sunt combinate cu text.
Una dintre cele mai cunoscute afirmatii ale sale este: “Cel mai eficient mod de a prezice viitorul este a-l inventa”.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/cercetatorul-alan-kay-de-la-hp-a-primit-cea-de-a-treia-distinctie-stiintifica-importanta