Elevii romani castiga pentru a doua oara laurii concursului international „Data Modelling”, organizat de Oracle Academy

BUCURESTI - 17 februarie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Oracle Romania anunta rezultatele exceptionale obtinute pentru al doilea an consecutiv de echipele romanesti participante la concursul international „Data Modelling”, organizat in cadrul programului Oracle Academy. Printre primele cinci clasate se afla trei echipe romanesti, locurile unu si doi fiind obtinute de elevii de la colegiile nationale Tudor Vianu si Mihai Viteazu din Bucuresti, iar pe locul cinci situandu-se echipa liceului Grigore Moisil din Timisoara.

Programul Oracle Academy este o componenta a initiativei Oracle in domeniul educational, adresandu-se elevilor de liceu in scopul dezvoltarii unor deprinderi si aptitudini solide in utilizarea tehnologiilor Oracle. Acest program a fost lansat in Romania in anul scolar 2003-2004, incluzand in etapa pilot doua licee din capitala. Rezultatele foarte bune obtinute au determinat extinderea proiectului, in anul scolar urmator fiind inscrise in program noua licee din sase orase ale tarii.

Programele educationale implementate de Oracle in Romania au deja o istorie de peste 5 ani, in 1999 fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care a aderat la Initiativa Academica Oracle."Aceasta investitie permaneneta si sustinuta a noastra in domeniul educational se dovedeste a fi benefica pentru societatea romaneasca si iata ca roadele concretizate de aceasta data in premii ale elevilor romani la concursuri internationale nu au intarziat sa apara din nou", afirma Irina Gubandru, Education Sales Manager Oracle Romania.

Rezultatele excelente obtinute in implementarea pe piata locala a intregii familii de programe educationale au fost recunoscute si local, Oracle Romania fiind distinsa recent de revista PC World Romania, in cadrul Galei premiilor PC World 2004.

Oracle Academy
Anual, in cadrul Oracle Academy se organizeaza un concurs international deschis tuturor elevilor participanti la acest program. International Data Modelling este un concurs pe echipe care urmareste sa dezvolte spiritul creativ al elevilor si capacitatea lor de colaborare, precum si sa evidentieze nivelul cunostintelor si abilitatilor acumulate, gradul de pregatire pentru a putea raspunde problemelor reale din industrie.

La prima editie la care au fost prezenti, elevii din Romania au obtinut locul intai din 40 de echipe participante, prin echipa Colegiului National Tudor Vianu. La inceputul lunii februarie 2005 a avut loc in Statele Unite etapa de jurizare a celor 100 de proiecte trimise din intreaga lume la editia 2004-2005 a concursului International Data Modelling. Noua echipe din Romania si-au inscris proiectele in aceasta competitie, mult mai dificila decat cea precedenta deoarece nu a mai existat o tema impusa, alegerea temei reprezentand pentru juriu un criteriu suplimentar de apreciere. “Calitatea deosebita a lucrarilor participante la editia din acest an a facut deosebit de dificila sarcina juriului” – afirma Nenette Arroyo, unul dintre reprezentantii Oracle in juriu. “Sunt impresionata de evolutia proiectelor elevilor nostri. In fiecare an ele sunt mult mai complexe decat in cel precedent. Le-am evaluat in perspectiva prezentarii acestor proiecte, asa cum sunt ele, clientilor. A fost o sarcina dificila pentru elevi, care nu au lucrat inca in conditii reale”, declara la randul sau Elspeth Payne, Senior Developer la Comsys Inc., reprezentant al Discovery Communications Inc. (proprietar al canalelor TV Discovery, TLC, Animal Planet etc.).

In ciuda dificultatii competitiei, romanii au dovedit din nou ca in domeniul IT nu pot fi ignorati. Locurile unu, doi si cinci sunt dovezi de necontestat. Iar constanta cu care se obtin rezultate de exceptie arata ca nimic nu este intamplator.

Locul intai a fost obtinut si anul acesta, ca si in cel precedent, de o echipa (nu aceeasi) a Colegiului National Tudor Vianu din capitala(1), pe locul doi s-a situat echipa Colegiului National Mihai Viteazu din Bucuresti(2), iar pe locul cinci echipa Liceului Grigore Moisil din Timisoara.

„Ne bucuram ca am reusit sa facem fata provocarii si ca am pastrat traditia Colegiului National de Informatica Tudor Vianu. Ne dam acum seama ca Oracle Database Modelling Competition a reprezentat pentru noi nu doar un concurs, ci o valoroasa experienta de viata” – declara, la putin timp dupa aflarea rezultatelor, Andrei Costescu, unul dintre membrii echipei castigatoare.

Lucrarea Synaptic, care a obtinut laurii competitiei, este un proiect complex din toate punctele de vedere: analiza, proiectare, prezentare si design. Experienta multor concursuri si olimpiade, precum si specializarile in domenii diferite (matematica, fizica, informatica, management) a permis membrilor echipei sa imbine cunostintele si viziunea personala in asa fel incat rezultatul final sa fie un proiect unitar si cuprinzator.

„Am inceput prin a studia in detaliu proiectele castigatoare de anul trecut. Le-am analizat punctele tari si punctele slabe si ne-am hotarat ca trebuie sa realizam ceva inovator, atat prin continut cat si prin prezentare. Am vrut sa devenim un model !” – spunea un alt component al echipei castigatoare, Mihai Moldovan.

Un rol extrem de important in orice competitie il are trainerul, omul din umbra care face lucrurile sa se intample. In istoria scurta dar de succes a competitiei Oracle „Data Modelling”, precum si al evolutiei deosebite a programului Oracle Academy in Romania, ii revine doamnei profesoare Corina Achinca, coordonatoarea nu numai a echipelor castigatoare ale celor doua editii ale concursului, dar si instructor, consultant, sustinator al profesorilor ce au aderat la acest program in anul scolar 2004-2005.

„Am intrat in concurs cu dorinta de a castiga. Faptul ca anul trecut am obtinut locul intai ne-a ambitionat si obligat sa ne depasim pe noi insine” – spune doamna Corina Achinca. „Cu o echipa de elevi de performanta, am reusit sa dovedim ca putem ramane cei mai buni. De fapt, etapa de care ne-a fost teama a fost cea locala unde am fost in competitie cu alte proiecte de exceptie ale liceelor din Romania inscrise in initiativa Oracle Academy”.

Fiecare elev, membru al echipei situate pe locul al doilea, va primi ca premiu 500 USD. Pentru locul intai suma este de 1000 USD, dar mai importanta pentru castigatori va fi calatoria pe care o vor face la binecunoscuta universitate americana UCLA (University of California Los Angeles) pentru prezentarea proiectului.

Dincolo de premii, participarea la un astfel de concurs reprezinta un pas important in pregatirea tinerilor pentru cariera profesionala si viitorul lor ca cetateni. Dincolo de imperfectiunile sale, invatamantul romanesc tehnic, cu sprijinul din ce in ce mai activ al companiilor din domeniul IT&C, pregateste absolventi cu un grad ridicat de cunostinte si abilitati. Iar industria incepe sa ofere locuri de munca atractive nu numai din punct de vedere financiar cat si al conditiilor si nivelului ridicat al activitatii, similare cu cele de oriunde in lume. Un astfel de exemplu il reprezinta centrele de servicii si asistenta Oracle din Bucuresti, resurse regionale de competenta pentru solutiile Oracle.

***
1) Echipa Colegiului National Tudor Vianu din Bucuresti este formata din elevii Cezar Chirila, Andrei Costescu, Gabriel Kreindler si Mihai Moldovan, profesor coordonator Corina Achinca; lucrarea prezentata: Synaptic.
2) Echipa Colegiului National Mihai Viteazu din Bucuresti este formata din elevii Alex Serban, Bogdan Vizureanu, Matei Pavel, coordonati de profesoara Mioara Gheorghe; lucrarea prezentata: dArt.
3) Echipa Liceului Grigore Moisil din Timisoara este formata din elevii: Iucu Laura, Albu Alexandru, Ciucanu Cristian, profesor coordonator Alina Mihail; lucrarea prezentata: Ace Project.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/elevii-romani-castiga-pentru-a-doua-oara-laurii-concursului-international-data-modelling-organizat-de-oracle-academy