HP anunta rezultatele celui de-al doilea trimestru financiar al anului 2004

BUCURESTI - 20 mai 2004

Comunicat tip General in IT&C

HP a anuntat rezultatele financiare obtinute in cel de-al doilea trimestru fiscal incheiat la 30 aprilie 2004, in care s-a inregistrat un venit record de 20,1 mld. $, reprezentand o crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului 2003.

HP anunta rezultatele celui de-al doilea trimestru financiar al anului 2004

•Venit record de 20,1 mld. $, cu 12% superior aceluiasi trimestru al anului 2003
•Profitul operational non-GAAP este de 1,3 mld. $, cu 17% mai mare decat cel din trimestrul 2/2003; profitul per actiune non-GAAP este de 0,34 $, cu 17% superior fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut
•Profitul operational GAAP este de 1,1 mld. $, marcand o crestere de 77% fata de aceeasi perioada a anului 2003; profitul GAAP per actiune este de 0,29 $, cu 33% mai mare decat cel inregistrat in trim.2/2003
•Profiturile GAAP si non-GAAP includ o taxa de 70 milioane $ in baza intelegerii dintre HP si Guvernul Canadei
•Venitul corespunzator celor 5 directii principale de activitate a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu: 17% pentru divizia de sisteme personale, 15% pentru divizia de servicii, 11% pentru divizia Imaging&Printing, 8% pentru solutii de stocare si servere pentru mediul enterprise si 23% pentru software.
•Cash flow-ul operational a totalizat 2,6 mld. $
Profitul operational Non-GAAP a fost de 1,3 mld. $, cu 17% superior celui inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut. Profitul per actiune Non-GAAP diminuat a fost de 0,34$, cu 17% mai mare fata de anul trecut. Profitul per actiune Non-GAAP diminuat si profitul net non-GAAP includ o ajustare de 148 milioane $ in urma achitarii taxelor, echivalenta cu 0,05$ per actiune diminuata.
Profitul operational GAAP din acest trimestru a fost de 1,1 mld. $, reprezentand o imbunatatire cu 495 milioane $ sau 77% fata de acelasi trimestru al anului trecut. Profitul GAAP diminuat per actiune a fost de 0,29$ pe actiune, cu 32% mai mult decat valoarea de 0,22$ inregistrata in trimestrul 2/2003.
Pe 13 mai, HP Canada a acceptat sa ramburseze Guvernului Canadei 105 milioane $. Suma neta, ce se adauga celei de 35 milioane $ efectuate anterior, a avut un impact de 2 centi/actiune in acest trimestru atat in cazul GAAP cat si non-GAAP.
Venitul inregistrat in acest trimestru a crescut pe zone geografice fata de aceeasi perioada a anului trecut cu: 4%, reprezentand 8,4 mld. $, pe continentele americane; 17%, reprezentand 8,3 milioane $, in Europa; 22%, reprezentand 2,4 mld. $, in zona Asia Pacific; si 21%, reprezentand 967 milioane $, in Japonia. La nivel global si dupa ajustarea efectelor datorate evolutiei cursului valutar, venitul din cel de-al doilea trimestru a crescut cu 4% fata de cel de-al doilea trimestru al anului trecut.
“Cel de-al doilea trimestru financiar a fost foarte bun pentru HP, inregistrandu-se cresteri importante ale venitului si imbunatatirea continua a profitabilitatii in intreg portofoliul de produse. Pentru prima data in istoria noastra am obtinut un venit de peste 20 de miliarde $ intr-un trimestru, ca urmare a veniturilor deosebite inregistrate de PC-uri, hardware-ul pentru mediul enterprise, software, servicii si solutiile de imaging&printing. Cash flow-ul operational a totalizat 2,6 mld. $. Aceste rezultate demonstreaza ca suntem castigatori si ca suntem in ascensiune in intreaga gama de produse pe o piata extrem de competitiva”, spune Carly Fiorina, Presedinte si CEO al HP.

Unitatea de Solutii Tehnologice
Unitatea de Solutii Tehnologice (Technology Solutions Group) cuprinde divizia de Solutii de stocare si servere pentru mediul enterprise, divizia de Software si pe cea de Servicii. Unitatea a raportat un venit de 7,7 mld. $, reprezentand o crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiecare divizie inregistrand rezultate record. Profitul operational a totalizat in acest trimestru 400 milioane$, cu 108 milioane $ mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2003.

Solutii de stocare si servere pentru mediul enterprise
Divizia de Solutii de stocare si servere pentru mediul enterprise a raportat un venit de 4 mld. $, cu 8% mai mare decat cel din trimestrul 2/2003, determinat de cresterea cu 15% a venitului obtinut din vanzarile de servere standardizate, al caror numar de unitati vandute s-a imbunatatit cu 32%. Comenzile si livrarile de servere Superdome au inregistrat si ele un record in acest trimestru. Venitul corespunzator serverelor HP Integrity cu procesoare Intel® Itanium®- aproape s-a dublat fata de primul trimestru financiar al acestui an.
Venitul din solutiile de stocare a totalizat 897 milioane $, mai mic cu 1% fata de trimestrul 2/2003, dar cu 7% mai mare fata de trimestrul anterior. Rezultatele bune obtinute de platformele XP high-end si software-ul de stocare au fost contrabalansate de reducerile pentru sistemele medii si declinul continuu al venitului pentru sistemele de banda.
Profitul operational din acest trimestru a totalizat 120 milioane $, cu 62 milioane $ mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar cu 34 milioane $ mai putin fata de primul trimestru al acestui an, reflectand modificarile din interiorul business-ului, concentrarea pe serverele HP ProLiant si preturile agresive.
Software
Divizia de Software a inregistrat un venit trimestrail record de 222 milioane $, reprezentand o crestere cu 23 procente fata de acelasi trimestru al anului trecut. Venitul obtinut din vanzarea produsului HP OpenCall a crescut cu 15% fata de aceeasi perioada a anului 2003 si cu 43% fata de primul trimestru al acestui an. Divizia de software a raportat un deficit operational de 49 milioane$, ca urmare a investitiilor strategice pe care le face compania pentru sustinerea strategiei HP pentru Intreprinderea Adaptabila.
Servicii
Venitul diviziei HP Services a crescut cu 15% ajungand la 3,5 mld. $. Este un venit trimestrial record, cel mai ridicat de la fuziune. Serviciile administrate au crescut cu 50% fata de trimestrul anterior. Venitul obtinut din suportul acordat clientilor a crescut cu 9% iar cel din consultanta si integrare cu 8% fata de trimestrul al doilea al anului trecut. Profitul operational a fost de 329 milioane $, reprezentand 9,4% din venit, cu 9,8% mai putin decat in acelasi trimestru al anului trecut, dar cu 1,2 puncte fata de trimestrul anterior, reflectand imbunatatirea marginilor pentru suportul acordat clientilor, consultanta si integrare.
Sisteme Personale
Venitul diviziei de Sisteme Personale a totalizat 6 mld. $, fiind cu 17% mai mare decat cel inregistrat in acelasi trimestru al anului trecut, cu cresteri substantiale in toate zonele geografice si in toate categoriile. Venitul pentru calculatoarele de birou a crescut cu 14%, iar cel pentru laptopuri cu 26% fata de trimestrul 2/2003. Este cel de-al treilea trimestru consecutiv in care venitul pentru PC-uri creste fata de anul trecut, depasindu-l pe cel al celui mai apropiat competitor. Divizia de sisteme personale a raportat un profit operational de 45 milioane $, cu 23 milioane $ superior celui din aceeasi perioada a anului trecut.
Imaging & Printing
Divizia Imaging & Printing a inregistrat un al doilea trimestru cu venit record, 6,1 mld. $, cu 11 procente superior aceluiasi trimestru din anul trecut. In aceasta perioada, HP a vandut aproximativ 1 milion de imprimante pe saptamana, volumul total al vanzarilor depasind 310 milioane de unitati in intreaga lume. Vanzarile de consumabile au crescut cu 15% si echipamentele pentru mediul de afaceri cu 10% fata de cel de-al doilea trimestru al anului 2003. Venitul provenit din vanzarile de echipamente pentru acasa a scazut cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, cresterea cu 38% a numarului de echipamente multifunctionale fiind contrabalansata de declinul vanzarilor imprimantelor sau scanerelor independente. Investitiile in categoriile cu crestere accelerata, precum imprimantele destinate fotografiilor digitale, serviciile de management al imprimarii globale si editarea digitala continua sa creasca. Profitul operational de 953 milioane $ a inregistrat la randul sau un al doilea trimestru record si reprezinta 15,6% din venit.

Servicii financiare
Venitul a fost de 469 milioane $, cu 6% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar cu 6% superior celui din trimestrul precedent. Profitul operational a fost de 35 milioane $, mai mare cu 21 milioane $ fata de perioada similara a anului trecut si reprezentand 7,5% din venit, cel mai ridicat nivel de la fuziune.
Administrarea activelor
Lichiditatile generate de activitatile operationale din acest trimestru au fost de aproximativ 2,6 mld. $, dupa plata cash a 164 milioane $ legati de restructurare. HP a incheiat trimestrul cu 15,1 mld. $ lichiditati brute, care includ lichiditati si echivalente de lichiditati in valoare de 14,7 mld. $ si investitii pe termen scurt si lung de aproximativ 400 milioane $.
Inventarul la sfarsitul trimestrului a fost de 6,3 mld. $, cu 214 milioane $ mai mic fata de trimestrul anterior si cu 530 milioane $ mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Datoriile comerciale au crescut cu 209 milioane $ fata de trimestrul precedent, ajungand la 8,5 mld. $. Plata dividendelor de 0,08$ per actiune din trimestrul al doilea a determinat o utilizare a lichiditatilor in valoare de 244 milioane $. In plus, HP a recumparat actiuni in valoare de 348 milioane $ si a platit in trimestrul al doilea 562 milioane $ cash pentru fuziuni.
Estimari
HP apreciaza ca venitul sau din primul semestru al anului 2004 va fi cuprins intre 39,7 mld. $ si 40,7 mld. $. Estimarile actuale ale analistilor sunt de 39,7 mld. $. HP afirma de asemenea ca profitul pe actiune non-GAAP va fi in primul semestru al acestui an de 0,74$.
Informatii suplimentare despre rezultatele financiare din trimestrul 2/2004 sunt disponibile pe situl HP destinat relatiilor cu investitorii : www.hp.com/hpinfo/investor/quarters/quarters.html.
html.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/image-forum/hp-anunta-rezultatele-celui-de-al-doilea-trimestru-financiar-al-anului-2004