Soluţii de dezvoltare durabilă în şapte porturi maritime europene promovate prin proiectul ECOPORT 8

BUCURESTI - 18 octombrie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar organizează, în perioada 21-22 octombrie 2010, la Bucureşti, cel de-al doilea Workshop Transnaţional şi cel de-al treilea Forum Pan-European din cadrul proiectului “Managementul Porturilor din Coridorul Transfrontalier – ECOPORT 8”, proiect cofinanţat din fonduri europene. Deschiderea acestei manifestări internaţionale va avea loc în Aula Academiei Române, joi, 21 octombrie, ora 9.00, iar lucrările se vor desfăşura la sediul INCD GeoEcoMar din strada Dimitrie Onciul, nr.23-25.

Agenda de lucru va conţine rezultatele obţinute până în acest moment în cadrul proiectului ECOPORT 8: analiza SWOT a fiecărui port implicat în proiect, a instrumentelor şi a politicilor cu care porturile s-au angajat în protecţia mediului, analiză ce a presupus evaluarea infrastructurii şi facilităţilor pe care porturile le au la dispoziţie pentru realizarea obligaţiilor de protecţie a mediului. Pentru etapa în curs a proiectului s-a stabilit un plan comun de monitoring, precum şi metodele şi instrumentele care vor fi folosite în cadrul celor două porturi pilot alese: Bourgas şi Bar. Următoarea etapă constă în aplicarea unor măsuri practice de evaluare a calităţii mediului în porturile implicate în proiect, folosind rezultatele Analizei Contextuale realizate în etapa precedentă, cu ajutorul căreia s-au stabilit cei mai importanţi parametri vulnerabili de mediu precum şi metodele de evaluare a calităţii acestora. Etapa finala a proiectului vizeaza realizarea unui ghid pentru un sistem de eco-management Pan-EU şi un protocol comun care va fi prezentat autorităţilor, un sistem prin care se va garanta eco-competiţia şi cooperarea la nivel european.

La eveniment vor participa peste 10 specialişti europeni din cadrul echipei proiectului Ecoport 8 şi peste 5 reprezentanţi ai autorităţilor române (Autoritatea Navala Română, Administraţia Portului Constanţa, reprezentanţi ai Primăriei Constanţa, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral, Inspectoratul de Protecţie a Mediului Constanţa), stakeholderi (operatori portuari), reprezentanţi ai ONG – urilor şi presa.

ECOPORT 8 are ca obiectiv promovarea acţiunilor de creştere a calităţii infrastructurii portuare, prin definirea parametrilor de referinţă pentru prevenirea poluării apei, aerului şi solului, precum şi conservarea resurselor din aria portuară şi zonele învecinate, prin colaborarea dintre instituţiile de cercetare şi autorităţile portuare. Proiectul va permite autorităţilor portuare să acceadă spre propria certificare (EMAS) care va contribui la îmbunătăţirea permanentă a acţiunilor de management în scopul protecţiei mediului.

Parteneri media: Radio România Cultural, RADOR, Green Report, www.centruldepresa.ro.

Director de proiect:
Dr. Glicherie Caraivan, Dir.Sucursala Constanţa
Institutul Naţional de Cercetare-Dezoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar
Telefon: 0241-690.366
Email: gcaraivan@geoecomar.ro.

Relaţii suplimentare:
Mădălina Nailia, specialist Relaţii Publice
Institutul Naţional de Cercetare-Dezoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar
Telefon: 021-252.55.12-245
Email: madalina@geoecomar.ro.

Despre INCD GeoEcoMar

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina - GeoEcoMar infiintat in 1993 sub denumirea de Centrul Roman pentru Geologie si Geoecologie Marina (CRGGM) a fost acreditat ca Institut National in domeniul Stiintelor Marii si Pamantului in 1996. GeoEcoMar este un institut de cercetare-dezvoltare, de interes national, in domeniul geologiei, geofizicii si geoecologiei cu accent pe mediile acvatice, marine, deltaice si fluviale. Institutul functioneaza ca centru european si national pentru studii asupra macrosistemelor de tip mare-delta-fluviu avand o infrastructura de cercetare moderna, bazata in special pe nave de cercetare, ceea ce permite abordarea de studii complexe, cu caracter multidisiplinar, atat in cadrul programelor nationale cat si internationale.
Mădălina Nailia, specialist Relaţii Publice
Institutul Naţional de Cercetare-Dezoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar
Telefon: 021-252.55.12-245


madalina@geoecomar.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/incd-geoecomar/solutii-de-dezvoltare-durabila-in-sapte-porturi-maritime-europene-promovate-prin-proiectul-ecoport-8