Structuri compozite avansate pentru industria aerospatiala si de transporturi

BUCURESTI - 13 aprilie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE–CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Structuri compozite avansate pentru industria aerospatiala si de transporturi

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu Institutul National de Cercetari Aerospatiale Elie Carafoli si S.C. Compozite S.R.L. Brasov, deruleaza din anul 2007 un proiect intitulat “Structuri compozite avansate pentru industria aerospatiala si de transporturi”.
Scopul proiectului este obtinerea de materiale compozite avansate, ce constituie solutii actuale, inovative si de performanta ridicata, pentru aplicatii in domenii de varf cum sunt aeronautica si transporturile moderne. In acest context, obiectivul principal al proiectului consta in elaborarea unor compozite avansate carbon-carbon si polimer-carbon, cu performante structurale, termo-mecanice si/sau tribologice ridicate, corespunzatoare normelor ecologice si cerintelor internationale, care sa inlocuiasca materialele clasice existente pana in acest moment.
Aceste materiale avansate prezinta beneficii economice, fiind performante, au o greutate scazuta, rezistenta mare la temperaturi inalte si rezistenta mecanica ridicata. Materialele amintite vor putea acoperi necesitatile tehnologice, inlocuind materialele clasice. Realizarea acestor materiale compozite polimerice/ mezofazice cu adaosuri organice/ anorganice, ranforsate cu fibre de sticla sau cu fibre de carbon, prezinta un grad mare de complexitate prin cumularea aspectelor legate de proprietatile de material, necesitatile functionale, intr-un cuvant, de dezvoltarea multifunctionalitatii practice. Noutatea proiectului deriva din faptul ca acesta si-a propus dezvoltarea de structuri compozite din materiale avansate performante, obtinute prin tehnologii de varf pe plan mondial. Tehnologiile amintite se refera la realizarea de compozite structurale, constituite dintr-o matrice polimerică, îndeosebi răşină epoxidică şi structură de rigidizare din fibre de carbon sau fibre de sticla si, de asemenea, se refera la realizarea de compozite tip carbon-carbon, constituite dintr-o structura de rigidizare compusa din fibre de carbon înglobate într-o matrice carbonica mezofazica.
Avand in vedere faptul ca in ultimul timp este din ce în ce mai studiată la nivel internaţional utilizarea matricilor polimerice/ carbonice mezofazice sau fenolice nanoaditivate în obţinerea compozitelor pentru aviaţie, in cadrul proiectului a fost studiata aditivarea matricilor cu nanoparticule carbonice si au fost realizate compozite cu matrice nanoaditivata cu nanotuburi de carbon (monostrat si multistrat), in diverse concentratii masice (0,5 – 2%).
In urma caracterizarilor din punct de vedere structural si al proprietatilor fizico– mecanice ale compozitelor realizate, a fost obtinut, pana in acest moment, un model experimental de „compensator” de directie pentru avion P51D Mustang. De asemenea, s-a realizat un model experimental de pala pentru eoliana din compozit ranforsat cu fibra de carbon.
Datorita cercetarilor desfasurate de ICPE-CA si a realizarilor privind aceste materiale compozite avansate, s-au depus doua cereri de brevet de inventie, un brevet fiind deja obtinut.

Despre INCDIE ICPE-CA

Ceea ce caracterizeaza astazi INCDIE ICPE-CA este atentia acordata cercetarii fundamentale si aplicative si dezvoltarii, cu un accent special pus pe cercetarea si caracterizarea de materiale, motorul dezvoltarii durabile a societatii.
Tehnologiile si serviciile oferite de ICPE-CA sunt tehnologii de realizare a materialelor electrotehnice rezultate din procesul de cercetare, asistenta tehnica si transfer tehnologic al rezultatelor cercetarii, recuperarea deseurilor metalice fin granulate, conceptia de sisteme complexe de protectie anticoroziva activa, solutii tehnice in optimizarea energetica in domeniul tehnologiilor electrochimice, studii de agresivitate coroziva a solului, studii experimentale asupra proprietaţilor materialelor la temperaturi extreme, studii asupra aplicatiilor medicale si industriale ale utilizarii temperaturilor joase, obtinerea si caracterizarea unor materiale noi, masuratori de compatiblitate electro si bioelectromagnetica, evaluarea comportării termice a produselor şi materialelor, laborator de analiza si certificare a materialelor, incercari pentru micro si nanoelectromecanica, procesare sisteme microelectromecanice, certificarea sistemului de management integrat calitate-mediu, si nu in ultimul rand, consultante, expertize in asigurarea protectiei proprietatii industriale prin brevete, marci, desene si modele industriale.


Gabriela Iosif
Consilier Relatii Publice INCDIE ICPE-CA
Splaiul Unirii 313, sector 3, Bucuresti
office@icpe-ca.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/incdie-icpe-ca/structuri-compozite-avansate-pentru-industria-aerospatiala-si-de-transporturi