Laserul in stomatologie

Cluj-Napoca - 20 aprilie 2015

Comunicat tip General in Sanatate

In ultimii ani, laserul a inceput sa fie utilizat tot mai mult in medicina. Deoarece beneficiile acestuia s-au imbunatatit continu, laserul a ajuns sa fie folosit si pentru anumite proceduri sau tratamente stomatologice.
Exista mai multe tipuri de lasere care se pot folosi in cabinetele dentare. Laserul poate ajuta medicul dentist sa execute unele proceduri pe care nu le putea realiza cu ajutorul instrumentelor traditionale.
Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii laserului si in ce proceduri sau operatii stomatologice poate fi folosit laserul ?

Laserul in stomatologie

Laserul in stomatologie

 

Aplicatiile laserului in stomatologie

Laserul se poate folosi pentru mai multe feluri de interventii stomatologice.

In primul rand, aplicatiile laserului in stomatologie depind de competenta medicului practician care va trebui sa controleze in permanenta durata si puterea de expunere a acestuia asupra tesuturilor moi sau dure din cavitatea bucala.

Laserul va actiona diferit in functie de tipul de operatie care se executa:

- Daca laserul se foloseste pentru proceduri chirurgicale, acesta va actiona ca un instrument care "taie" sau "vaporizeaza" tesuturile cu care vine in contact.

 - Laserul poate fi folosit si pentru "intarirea" obturatiilor compozite. In acest caz, laserul va creste puterea legaturii dintre materialul compozit si dinte.Cand laserul este utilizat pentru albirea dintilor, acesta va actiona ca o sursa de energie ce creste eficienta agentilor de albire.

 In ce proceduri sau operatii poate fi folosit laserul ?

Laserul poate actiona asupra  dintilor sau asupra tesuturilor moi gingivale. De asemenea, acesta mai poate fi folosit si pentru alte proceduri cum ar fi albirea dintilor sau tratamentul inflamatiilor articulare.

1. Proceduri dentare

Detector de carii

Laserele de intensitate mica pot fi folosite pentru detectarea precoce a cariilor incipiente (mici).

Curatarea cariilor

Laserele pot fi folosite pentru curatarea dentinei infectate din interiorul cariilor si pregatirea cavitatilor pentru obturatiile definitive.

Deoarece laserele emit un fascicul puternic de energie, acesta poate steriliza bacteriile ramase in interiorul cariilor, scazand astfel posibilitatea aparitiei cariilor secundare la marginea sau dedesubtul obturatiilor definitive

Obturatiile compozite

Laserele pot fi folosite in locul lampilor fotopolimerizabile clasice (care emit un fascicul luminos de culoare albastra ajutand la “intarirea plombelor” din compozit).

In aceste situatii, laserele vor creste puterea legaturii chimice ce se formeaza intre materialul compozit si dinte.

In caz de sensibilitate dentara crescuta

Laserele sunt folosite pentru a sigila canaliculele dentinare, care sunt de multe ori responsabile pentru cresterea sensibilitatii dintelui la cald sau rece.

Tratamente endodontice

Laserele sunt folosite pentru sterilizarea canalelor radiculare in timpul tratamentelor endodontice.

Laserul va realiza o dezinfectie extreme de eficienta a canalelor radiculare crescand astfel sansele de reusita a tratamentului endodontic

 

2. Tesuturi moi (gingia)

Remodelarea gingiei

Reconturarea sau remodelarea gingivala este un procedeu estetic prin care se ridica (sau coboara) marginea gingivala si se rezolva problema unui contur gingival neregulat si asimetric

Folosirea laserului va creste acuratetea interventiei si va reduce sangerarea in timpul operatiei.

Frenectomia

Daca frenul limbii este prea scurt sau prea gros, acesta poate ingreuna mobilitatea limbii. Asemenea situatii devin vizibile in copilarie iar frenectomia sau indepartarea frenului este o optiune buna de tratament.

Folosind laserul, operatia este mai precisa iar timpul de recuperare cu mult mai scurt.

Indepartarea hiperplaziilor gingivale

Hiperplaziile gingivale (sau cresterea in exces a tesutului gingival) sunt cauzate de cele mai multe ori de proteze dentare incorect adaptate. Aceste tesuturi provoaca o jena continua pacientilor si o stabilitate precara a protezei.

Operatia de indepartare a acestor tesuturi (numite si epulis) este cu mult mai precisa  daca se foloseste laserul, nefiind nevoie nici de fire de sutura.

 

3. Alte interventii

Tumori

Laserele dentare pot fi folosite pentru indepartarea rapida si precisa a tumorilor benigne de pe gingii, palat, obraz sau buze precum si pentru prelevarea de mici mostre de tesuturi (numite biopsii) care sunt studiate pentru a determina daca este vorba de o tumora maligna (canceroasa) sau benigna.

Albirea dentara

Una din cele mai folosite metode de albire consta in aplicarea la cabinetul stomatologic  a unui gel de albire pe suprafata dintilor care este apoi expus unui fascicul luminos. Acest fascicul poate fi  o lampa cu halogen sau un fascicul laser.

Daca se folosesc lasere de intensitate mica, acestea ajuta la grabirea procesului de albire dentara, expunerea fiind mult mai scurta decat in cazul lampilor cu halogen. Multi specialist considera ca si efectul albirii este superior

Tratamentul inflamatiilor articulare

Daca pacientii sufera procese inflamatorii dureroase la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, tratamentul cu laser ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei.

 

Avantajele laserului dentar

Laserele dentare au anumite avantaje incontestabile :

- Anumite operatii nu mai au nevoie de anestezie.

 - Multi pacienti nu se simt confortabil in prezenta turbinei dentare. De aceea, laserul poate reduce anxietatea acestora, facand tratamentele mai usor de suportat.

- Unul din marile avantaje ale laserului este reducere sangerarii in timpul interventiilor chirurgicale datorita efectului de cauterizare instantanee asupra vaselor de sange.

- Operatiile executate cu ajutorul laserului au un timp de recuperare mult mai scurt iar durerea si inflamatia post-operatorie este mult mai mica.

-Precizia operatiilor este mai ridicata; astfel, se reduce riscul lezarii accidentale a tesuturilor invecinate.

- Laserul are capacitatea de a steriliza campul operator datorita fasciculului puternic de energie pe care il emite. In acest fel, riscul infectiilor bacteriene este mai redus iar prognosticul anumitor tratamente (tratamentul endodontic, tratamentul cariilor etc) este mai bun.

 Dezavantaje

Din pacate ,laserul are si anumite limite si de aceea nu poate fi folosit inca decat pentru anumite proceduri.

Anumite interventii vor avea totusi nevoie de anestezie. Laserele nu pot fi folosite in numeroase proceduri de rutina. De exemplu :

  - Laserele nu pot fi folosite in tratamentul cariilor aflate intre dinti. Multe zone ale dintelui sunt greu accesibile laserului. De aceea, curatarea cariilor va trebui completata cu ajutorul instrumentarului rotativ conventional chiar daca s-a inceput folosind laserul

- Adaptarea, ajustarea in ocluzie si finisarea obturatiilor se realizeaza tot cu ajutorul instrumentarului rotativ conventional. Laserele nu pot fi folosite pentru indepartarea lucrarilor dentare, obturatiilor din amalgam sau pentru slefuirea dintilor. De asemenea, laserele nu pot fi inca folosite in cele mai multe din procedurile legate  de pozitionarea unui implant dentar.

Tratamentul cu laser este inca extrem de scump iar laserele nu se gasesc in orice cabinet dentar. Ca sa va faceti o idee generala, un laser dentar poate fi si de 10 ori mai scump decat o turbina dentara.

Laserele vor fi probabil folosite tot mai mult atat in stomatologie cat si in alte specialitati. Desi acestea au avantaje incontestabile, multe proceduri stomatologice nu pot fi inca executate integral cu ajutorul laserelor.

De aceea, este bine  sa discutati cu medicul dumneavoastra stomatolog daca interventia la care urmeaza sa fiti supus  poate si merita sa fie executata cu ajutorul laserului.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/infodentis/laserul-in-stomatologie1