Cercetasii Romaniei sarbatoresc Ziua Nationala in „Unitate şi Prietenie”

BUCURESTI - 29 noiembrie 2006

Comunicat tip General in Social

Pe 1 Decembrie 2006, 500 de cercetasi din intreaga tara se intalnesc la Alba Iulia unde sarbatoresc anual „Unitate si Prietenie”, cel mai important festival al Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei (ONCR). Aceasta dubla sarbatorire este premergatoare celei din 2007, cand, odata cu integrarea Romaniei in Europa, cercetasia implineste 100 de ani de existenta.

Cercetasii Romaniei sarbatoresc Ziua Nationala in „Unitate şi Prietenie”

Festivalul National „Unitate si prietenie” aduna an de an cercetasi din 30 de orase. Reprezentantii ONCR responsabili de eveniment sunt tineri cu varste cuprinse intre 15 si 32 de ani, membri ai Centrului Local „Axente Sever”, Alba Iulia. In spirit cercetasesc, festivalul nu este numai prilej de sarbatorire, ci un concurs in sine, desi niciunul dintre inscrisi nu are ca scop declarat castigarea vreunui premiu. Cel mai important lucru pentru ei este atmosfera. Aici se revad prietenii care s-au cunoscut vara pe munte sau in urma cu cativa ani, tot de 1 Decembrie. Tot aici se leaga relatii noi, se schimba opinii si se nasc idei pentru proiecte viitoare.

Programul este construit dupa modelul evenimentelor internationale similare. Organizatorii pun la dispozitie mai multe ateliere, iar participantii opteaza pentru cele de care sunt interesati. Activitatile acestui an vor fi impartite pe tematici. La categoria „Arta si cultura”, participantii pot exersa pasi de salsa, se pot perfectiona in arta culinara, invata cum se face o fotografie de calitate si cum se rezolva o problema prin improvizatie creativa. Invitati din Japonia vor povesti despre cultura tarii lor, iar turul lacaselor de cult apartinand diferitelor confesiuni va fi o mica enciclopedie de valori si spiritualitate. „Stiinta si tehnologia” va fi reprezentata de atelierele „Tracking” (strabaterea unui traseu prin padure ajutati de GPS) si „Paint ball”. La categoria „Istorie si traditii” se vor organiza excursii la Ramet si la cetatea medievala de la Calnic, precum si un tur al celor mai importante monumente istorice si culturale din oras. Cele mai multe activitati se inscriu in aria „Aventura si mediul inconjurator”. Cei care vor sa descopere Alba Iulia intr-un mod inedit o pot face sub forma unei provocari, pentru ca drumul de la un obiectiv la altul va fi aflat de ei prin indicii si SMS-uri primite de la organizatori, dupa ce vor trece diferite probe. Exista si doua ateliere in premiera: „Dezvoltarea atentiei distributive prin dansul focului” si cursa cu ATV-urile. Tot in aceasta categorie se includ lectiile de inot care se vor desfasura la Bazinul Olimpic si traseul cu bicicleta pana la Pestera Liliecilor. Un alt atelier, Eco-dendro, are ca scop reamenajarea parcului dendrologic Alba Iulia şi totodată promovarea importanţei amenajării şi întreţinerii acestor tipuri de iniţiative. „Politica si societatea” va fi reprezentata de trei sesiuni de discutii: „Alege viata”, „Mass media in societatea romaneasca” si „Planeta lui Baden Powell”, aceasta din urma avand ca subiect importanta voluntariatului si mai ales a cercetasiei in societate.

Desi pe 1 Decembrie participantii vor avea program liber, la ora 15:00, toti se vor aduna in cetate pentru a realiza o Hora a Unirii imensa. Un lant de peste 500 de persoane va strabate tot orasul. Se asteapta ca in aceasta hora sa se prinda si alte persoane nu doar cercetasi. „Prin acest eveniment, cercetasii demonstreaza ca dau greutate cuvintelor cu care se deschidea Apelul Consiliului National Roman din 24 noiembrie 1918: « Veniti la Alba Iulia, veniti cu miile, cu zecile de mii », afirma Bianca Nesiu Bedreag, Responsabil Programe ONCR. „Chiar daca nu suntem „zeci de mii”, suntem suficienti pentru a arata ca Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei e cel mai mare ONG de tineret din Romania”, adauga ea.

Amploarea evenimentului face ca el sa fie trecut de Primaria Alba Iulia in programul oficial al activitatilor dedicate Zilei Nationale. De asemenea, in acest an „Unitate si Prietenie” gazduieste si oaspeti internationali: reprezentanti ai European Scout Region si ai altor organizatii de cercetasi din lume.

***
Organizaţia Naţionala “Cercetaşii României” (www.scout.ro), prescurtat ONCR, reînfiinţata în 1990, este cea mai mare mişcare de tineret din România, cu circa 2500 de membri în peste 69 de centre locale (filiale) răspândite în toata ţara. Fiecare dintre aceste centre îşi planifica propria activitate în funcţie de specificul local şi în funcţie de interesele şi aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală şi încearcă să-i ajute pe membrii lor să devină cetăţeni responsabili ai comunităţilor în care trăiesc. Organizaţia naţională este, de asemenea, integrată în cercetăşia mondiala prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (www.scout.org) care numără în prezent în jur de 30.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand-srl/cercetasii-romaniei-sarbatoresc-ziua-nationala-in-unitate-si-prietenie