NFE 2.0 - Cel de-al 7-lea Forum European Scout pe Metode Educative 30 mai - 3 iunie 2012, Sinaia

BUCURESTI - 31 mai 2012

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, ONG

În ultimii ani, Organizația Națională “Cercetașii României” – ONCR - s-a concentrat mult la nivel intern pe înnoirea și actualizarea programului de educație non-formală oferit, în același timp asigurând un nivel cât mai înalt al calității formării voluntarilor adulți care lucrează cu tinerii după acest program.
Un aspect important al procesului menționat a fost decizia de implicare mai intensă în mediul european și internațional al educației. Acest proces a adus o dorință crescândă de a căuta consultanță internațională și de a dezvolta unul dintre primele proiecte internaționale de această anvergură, gestionate direct de către Organizația Națională “Cercetașii României”.

NFE 2.0 - Cel de-al 7-lea Forum European Scout pe Metode Educative 30 mai - 3 iunie 2012, Sinaia
 Suntem bucuroși să spijinim lucrările Forumului European Scout pe Metode Educative, fiind pe deplin conștienți de beneficiile pe care acest tip de interacțiune le aduce atât participanților la eveniment, cât și celor care urmează să beneficieze pe viitor de cunoștințele acumulate de către participanți cu acest prilej. Dialogul și schimbul de experiență sunt mijloace eficiente de perfecționare 

Lorincz Szell, Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret

În acest sens, ONCR a decis să organizeze, în parteneriat cu Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Miscării Scout, cu susținerea programului Tineret în Acțiune și alături de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, un Forum European, unde responsabilii naționali din aria programelor educaționale și voluntari care ocupă funcții de management, pot să se întâlnească, să facă schimburi de experiență, să obțină informații despre tendințele actuale din domeniul educației non-formale, dar și să împărtășească din propria lor experiență. 

„Suntem bucuroși să spijinim lucrările Forumului European Scout pe Metode Educative, fiind pe deplin conștienți de beneficiile pe care acest tip de interacțiune le aduce atât participanților la eveniment, cât și celor care urmează să beneficieze pe viitor de cunoștințele acumulate de către participanți cu acest prilej. Dialogul și schimbul de experiență sunt mijloace eficiente de perfecționare. Nu în ultimul rând, faptul că România găzduiește un astfel de eveniment de educație non-formală demonstrează progresul pe care tinerii români îl fac atât în plan local, cât și la nivel european, precum și faptul că vocea lor este una din ceîn ce mai demnă de luat în seamă”, afirmă Lorincz Szell, Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret. 

Forumul European Scout pe Metode Educative este unul dintre cele mai populare evenimente care are loc în Europa și oferă o atmosferă deosebită participanților: aceștia au interese comune care țin de aspectele educaționale în cercetășie și pot face schimb de idei, de bune practici, de alternative, etc. 

După Malta (1999), Spania (2001), Slovenia (2003), Luxemburg (2005), Danemarca (2007) și Portugalia (2009), Regiunea Europeană Scout redă tonusul viu al organizării celui mai important eveniment atât pentru responsabilii de Programe și Resurse Umane a organizațiilor de cercetași din Europa, cât și pentru echipele acestora ”NFE 2.0 – Are our approaches and practices still relevant? ”- cel de-al 7-lea Forum European Scout pentru Metode Educative, România, Sinaia, 30 mai – 3 iunie 2012.

„Sprijinirea dezvoltării cercetășiei este un subiect esențial al activității Regiunii Europene Scout. Știm că atunci când oferim oportunități pentru voluntarii europeni din poziții cheie de a se întâlni, a face schimb de experiență și a învăța unii de la alții, rezultatele sunt puse în practică în țările pe care aceștia le reprezintă. Cercetășia în Europa crește și se pare că va continua s-o facă, mulțumită inovației continue a misiunii noastre principale: crearea și oferirea de programe de calitate, sprijinite de voluntari capabili și bine pregătiți. Al 7-lea Forum pentru Metode Educative este o întâlnire importantă, care va impulsiona acest spirit inovator, în așa fel încât cercetășia să rămână relevantă și atractivă atât pentru tineri, cât și pentru adulții voluntari din Europa, pe care ne bazăm pentru a răspunde cererilor venite din partea tinerilor.” - Craig Turpie, Președinte al Comitetului European al Organizației Mondiale a Mișcării Scout.

„Metodele noastre educative – ce facem și cum livrăm programul educativ, reprezintă esența cercetășiei, deoarece sprijină dezvoltarea tinerilor astfel încât prin eforturile proprii și lucrând în echipă să poată contribui la dezvoltarea unei lumi mai bune.

Forumul va sprijini propunerile educative oferite de fiecare organizație de cercetași din Europa, pentru a răspunde nevoilor tinerilor și societății. Acest eveniment ne va ajuta să fim o organizație mai puternică, ce trăiește pe principiile voluntariatului și va permite cercetășiei să răspundă nevoilor în continuă transformare ale tinerilor, în așa fel încât ei să fie capabili să accepte schimbarea, mai degrabă decât să fie îngrijorați de ea. Nu în ultimul rând, Forumul va fi un eveniment antrenant pentru participanți, ca parte a pregătirii lor pentru provocările care îi așteaptă. Urez tuturor un sejur excelent în România!” David McKEE - Director al Regiunii Europene – Organizația Mondială a Mișcării Scout.

Principalul scop al Forumului este oferirea unui spațiu de interacțiune voluntarilor implicați în elaborarea programelor educaționale la nivel național în organizațiile lor de trimitere și, implicit, folosirea acestui spațiu de întâlnire pentru lucrul în comun în următoarele domenii:

-        schimbări prezente în viața tinerilor și a comunităților (imigrare, tinerii din cartierele “dificile”, globalizare, noi tehnologii) și influența lor în elaborarea efectivă a programelor educaționale;

-        pregătirea tinerilor pentru viața adultă: abilități de viață și piața muncii, antreprenoriat (cu un accent pe conceptele de  “advocacy” și “youth empowerment”)

-        noi tendințe în voluntariatul european: analiza muncii și activităților care au fost întreprinse pe parcursul Anului European al Voluntariatului și posibilitățile de capitalizare a rezultatelor în contextul educației non-formale.

La acest Forum vor participa aproximativ 135 de tineri din 33 de țări din Europa.

Rezultatele atinse în timpul acestui seminar vor forma o bază bună pentru toți responsabilii naționali prezenți pentru analiza poziției actuale a organizației lor în ceea ce privește educația și pentru a evalua relevanța metodelor, participanții fiind în măsură să propună schimbările necesare în cadrul organizațiilor din care fac parte.

Ne așteptăm ca, la sfârșitul evenimentului, participanții:

- să știe mai multe despre noile tendințe emergente în ceea ce privește tinerii din Europa și influența lor în cadrul formulării și implementării programelor de educație non-formală;

- să fi înțeles principalele elemente legate de pregătirea tinerilor pentru piața muncii și implicarea acestora în viața comunității locale;

- să fi înțeles principalele tendințe care afectează voluntariatul în prezent, incluzând, de exemplu, rezultatele Anului European al Voluntariatului (2011)

- să fi lucrat într-o echipă internațională la o provocare concretă legată de re-elaborarea unor elemente ale educației non-formale pentru adaptarea acesteia la standardele societății de acum;

- să fi realizat schimburi de experiență și bune practici cu ceilalți participanți la forum. 

Site-ul forumului:http://emforum.scouthub.org/

www.scout.org/europe

Descrierea Programului Tineret în Actiune

"Tineret în Acțiune" (Youth in Action) este programul Uniunii Europene  care susține activitățile de învățare nonformala pentru tineri, prin finanțarea de proiecte. Acesta vine în continuarea programului "Tineret" (Youth) și va fi implementat în perioada 2007 - 2013. Programul, cu finanțare de la Comisia Europeană, vizează promovarea cetățeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate și toleranță, sprijinirea înțelegerii reciproce între tinerii din diferite țări, promovarea cooperării europene și contribuția la îmbunătățirea calității sistemelor de susținere a activității de tineret.

Mai multe informații despre acest program în România le găsiți la adresa www.tinact.ro .

Descrierea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (www.anst.gov.ro ) este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, care elaborează şi asigură aplicarea strategiei şi politicilor Guvernului în domeniile sportului şi tineretului.

În acest sens, Autoritatea, în cadrul politicii guvernamentale destinată segmentului de populaţie „tineret” promovează o serie de programe de largă adresabilitate care prin varietatea şi generozitatea lor caută să răspundă problematicii grupului ţintă. 

Ideea de bază ce ghidează activitatea de tineret a Autorităţii este aceea de armonizare a programelor sale cu cele provenite din sfera societăţii civile pentru a veni în întâmpinarea unor necesităţi sociale de maximă importanţă.

Valori cheie promovate de Autoritate sunt orientarea către tânăr, calitatea serviciilor publice, adaptabilitatea la cerinţele societăţii civile, economia, eficienţa, eficacitatea, obiectivitatea, corectitudinea şi nu în ultimul rând profesionalismul.

 

 

 

Despre INSIDE BRAND

DESPRE Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" (ONCR – www.cercetasiiromaniei.ro), miscare educativa de tineret din Romania, cu peste 2.500 de membri in 50 de centre locale (filiale) raspandite in toata tara.
Misiunea Cercetasiei este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate. Aceasta se realizeaza prin: implicarea tinerilor intr-un proces educativ non-formal, pe toata durata anilor in care se formeaza ca indivizi; utilizarea unei metode specifice, care face din fiecare individ principalul agent al propriei dezvoltari ca persoana increzatoare, motivata, responsabila si deschisa; sprijinirea tinerilor in stabilirea unui sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale si personale.
Contact forum din partea ONCR: Sînziana Râșca, comisar internațional, sinziana.rasca@scout.ro telefon 0722367364.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/nfe-2-0-cel-de-al-7-lea-forum-european-scout-pe-metode-educative-30-mai-3-iunie-2012-sinaia