Vineri, 22 februarie 2013, ora 19:00, la Muzeul Curtea Veche, începe Centenarul Cercetășiei în România

BUCURESTI - 22 februarie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, ONG

În anul 2013, Bucureştiul va reprezenta cel mai important punct de reper de pe harta evenimentelor prin care cercetaşii marchează 100 de ani de existenţă în România. Astfel, pe lângă proiectele cunoscute cum ar fi Festivalul Luminii, Bucureştiul va găzdui în perioada 26-31 iulie o tabără de cercetaşi în Pădurea Băneasa, urmată de Evenimentul Naţional prin care cercetaşii vor sărbători Centenarul Cercetăşiei în România şi care va presupune reunirea pe domeniul Palatului de la Mogoşoaia a peste 1.000 de cercetaşi din toate colţurile ţării.
În acest context, vineri, 22 februarie, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” începe oficial sărbătorirea Centenarului Cercetăşiei în România. La nivelul Capitalei, evenimentul va fi marcat printr-o ceremonie care se va desfăşura în incinta Muzeului Curtea Veche în intervalul orar 19:13 – 20:13.

Vineri, 22 februarie 2013, ora 19:00, la Muzeul Curtea Veche, începe Centenarul Cercetășiei în România
 În această zi importantă pentru Cercetaşii României, la împlinirea a 100 de ani de existenţă, îmi revine plăcerea de a vă felicita pentru activitatea voastră. Valorile în care voi credeţi: prietenia, curajul, onestitatea, generozitatea şi spiritul de echipă ar trebui să se regăsească în fiecare dintre noi. (...) Organizaţia voastră, prin munca tenace a membrilor săi, a devenit un exemplu pentru orice persoană dispusă să înveţe să trăiască demn şi frumos. 

Nicolae Bănicioiu, Ministrul Tineretului și Sportului

Cu această ocazie, cel mai cunoscut simbol al cercetaşilor din întreaga lume, eşarfa, va fi aşezată pe bustul lui Vlad Ţepeş de la Curtea Veche. Astfel, cercetaşii doresc să puncteze importanţa istorică a Bucureştiului în dezvoltarea mişcării cercetăşeşti din România.

Vlad Ţepeş, domnitorul de numele căruia se leagă prima atestare documentară a oraşului Bucureşti, va primi în mod simbolic eşarfa de cercetaş. Un gest prin care cercetaşii şi doresc să sublinieze importanţa Capitalei atât de-a lungul istoriei cercetăşiei româneşti, cât şi în cadrul aniversării centenarului.

Evenimentul va începe la ora 19:30, când bustul lui Vlad Ţepeş  va fi decorat cu eşarfa de cercetaş, în timp ce locaţia va fi luminată de gulguţele cercetăşeşti cu care bucureştenii se întâlnesc an de an la Festivalul Luminii. Apoi, după ce pe platoul din fosta sală a tronului se vor anunţa centrele locale prezente şi toate patrulele de cercetaşi îşi vor prezenta strigătele, vor urma o serie de activităţi specifice programelor cercetăşeşti de seară: cântece la chitară, mici ateliere, jocuri, etc. (În caz de vreme rea, aprinderea gulguţelor şi desfăşurarea activităţilor se fa face în incinta de sub sala tronului.)

Programul se va încheia la ora 20:13, cu stingerea gulguţelor şi strigătul cercetaşilor.

Bucureşti, 21 februarie 2013. Cercetaşii României, Gata Oricând!

Mesajul Domnului Nicolae Banicioiu, Ministrul Tineretului şi Sportului, pentru Cercetaşii României cu ocazia zilei cercetaşilor, 22 februarie 2013

"Dragi lupisori, temerari şi exploratori,

Stimaţi seniori şi lideri

În această zi importantă pentru Cercetaşii României, la împlinirea a 100 de ani de existenţă, îmi revine plăcerea de a vă felicita pentru activitatea voastră. Valorile în care voi credeţi: prietenia, curajul, onestitatea, generozitatea şi spiritul de echipă ar trebui să se regăsească în fiecare dintre noi.

Activităţile Cercetaşilor României la nivel local, regional, naţional şi internaţional se bucură de admiraţia şi sprijinul nostru. Cele 65 de filiale ale organizaţiei voastre reprezintă o mărturie concretă a eforturilor pe care le depuneţi în beneficiul copiilor şi tinerilor, şi nu numai. Organizaţia voastră, prin munca tenace a membrilor săi, a devenit un exemplu pentru orice persoană dispusă să înveţe să trăiască demn şi frumos.

Suntem conştienţi, totodată, de greutăţile şi piedicile cărora trebuie să le faceţi faţă, de resursele insuficiente de care puteţi dispune. Vă felicit pentru că, în ciuda acestor lucruri, sunteţi hotărâţi să duceţi mai departe tradiţia cercetaşilor. Ministerul Tineretului şi Sportului doreşte să vă sprijine şi, în măsura posibilităţilor, se străduieşte să o facă.

Vreau, de asemenea, să afirm că statul român contează pe contribuţia voastră specială la progresul societăţii noastre. Ştim că patrulele de cercetaşi nu dau înapoi, nu se sperie, nu fug şi sunt permanent în avangarda societăţii. Vă doresc să fiţi la fel de uniţi şi să duceţi spiritul de cercetaş mai departe.

La mulţi ani cu ocazia Centenarului Cercetaşului Român! O sută de ani să trăiţi!

Cu stimă,

Ministru,

Nicolae Banicioiu"

Mesajul președintelui Senatului Crin AntonescuCu ocazia lansării proiectului Centenarului Cercetășiei La împlinirea unui secol de existență a mișcării cercetașilor în România și cu ocazia lansării oficiale a proiectului care celebrează acest parcurs, doresc să vă transmit salutul și felicitările mele pentru inițiativă și pentru întreaga dumneavoastră activitate. Știu că în spatele proiectului Centenarul Cercetășiei stă viziunea despre educație pentru viață si mai ales o echipă de oameni devotați și sufletiști.

Într-o lume în care schimbările se succed cu o viteză uluitoare, dumneavoastră v-ați urmat cu consecvență pasiunea și ati devenit lideri ai inovației; într-o vreme în care, sub presiunea preocupărilor cotidiene, oamenii găsesc prea puțin timp pentru ei înșiși, dumneavoastră ați știut să-i inspirați și să fiți o forță socială în comunități. Vă rog să primiți aprecierea mea sinceră pentru aceste lucruri. Am convingerea că proiectul pe care îl lansați astăzi va fi o reușită deosebită și vă doresc mult succes în continuare. Cu deosebită considerație, Crin ANTONESCU"

Despre INSIDE BRAND

DESPRE ONCR

Cercetaşii sunt 4.42% din populaţia Globului, iar eu sunt unul dintre ei
Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (www.scout.ro), prescurtat ONCR, reînfiinţată în 1990, este cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, cu circa 2500 de membri în 63 de centre locale (filiale) răspândite în toata ţara. Fiecare dintre aceste centre îşi planifică propria activitate în funcţie de specificul local şi de interesele şi aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală şi încearcă să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetăţeni responsabili ai comunităţilor în care trăiesc. Organizaţia naţională este, de asemenea, integrată în cercetăşia mondială prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (www.scout.org) şi este singura din ţară recunoscută ca atare. Organizaţia mondială numără în prezent peste de 31.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii, existând doar 6 ţări în lume care nu au organizaţii de cercetaşi.

Informaţii şi ştiri actualizate despre acest program găsiţi pe parcursul întregului an în secţiunea dedicată special presei pe http://scout.ro/centenar/comunicare , iar ataşat găsiţi o prezentare a Centenarului Cercetăşiei.
Marian Valerie Panait- Responsabil Relaţii Externe şi PR
Telefon 0720722901
e-mail: marian.panait@scout.ro
www.scout.ro sau http://scout.ro/centenar/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inside-brand/vineri-22-februarie-2013-ora-19-00-la-muzeul-curtea-veche-incepe-centenarul-cerceta-iei-in-romania