Constanta, Arad, Teleorman si Vaslui, in topul judetelor de frontiera cu traficanti de persoane

BUCURESTI - 12 octombrie 2004

Comunicat tip General in Social

Constienta fiind de implicatiile pe care traficul de persoane le are atat asupra sigurantei cetatenilor (victimele traficantilor fiind exploatate fizic, psihic si financiar), cat si asupra imaginii Romaniei in exterior, Politia de Frontiera Romana actioneaza intens pentru depistarea persoanelor implicate in acest fenomen, atat la nivelul municipiului Bucuresti, cat si la nivelul celorlalte judete de frontiera aflate in subordine.

Realizand un clasament al numarului cazurilor de trafic de persoane depistate si cercetate de politistii de frontiera in acest an, se constata urmatoarele:
-cele mai multe cazuri au fost inregistrate la nivelul frontierei de Sud a tarii (Directia PF Giurgiu), respectiv 9 cazuri, pe primul loc la acest nivel, fiind judetul Teleorman, cu 4 dosare de trafic de persoane;
-pe “locul II” se afla frontiera de Est (Directia PF Iasi) cu 7 cazuri de trafic de persoane, judetul Vaslui fiind “primul” in acest domeniu, cu 3 cazuri;
-frontiera de Vest (Directia PF Oradea), frontiera de Sud-Vest (DPF Timisoara) si Bucurestiul (IGPF – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane) urmeaza acestui clasament, la fiecare dintre acestea, fiind instrumentate cate 6 cazuri de trafic de persoane.
Aici, “se remarca” judetul Arad – cu 4 cazuri de trafic de persoane si judetele Timis si Mehedinti, cu cate 3 cazuri.
- la nivelul inspectoratelor judetene din cadrul Directiei PF Constanta, politistii de frontiera au instrumentat 6 cazuri de trafic de persoane, cele mai multe fiind inregistrate in judetul Constanta (5 cazuri). In final, la frontiera de Nord a tarii (Directia PF Radauti) au fost cercetate 2 cazuri de trafic de persoane.

Analizand acest clasament, se poate remarca faptul ca, judetele cu cele mai multe cazuri de trafic de persoane sunt, in special, cele unde nivelul de trai al locuitorilor este mai scazut, ceea ce permite “mai lesne” traficantilor sa-si racoleze victimele (promitandu-le locuri de munca bine platite in strainatate sau castiguri impresionante, obtinandu-se din practicarea prostitutiei ori cersetoriei). De asemenea, traficantii din aceste judete “au avut mai usor oportunitatea” de a intra in legatura (sau au fost chiar ei racolati) cu retelele de migratie, ce au ramificatii la nivelul mai multor state, “stimulul” pentru implicarea in aceasta activitate ilicita, fiind sumele mari de bani obtinute de pe urma persoanelor traficate.
In noua luni 2004, politistii de frontiera romani au depistat 47 filiere de trafic de persoane (migratie si trafic de carne vie), cu 1.697 persoane implicate (din care 185 femei ce urmau a fi exploatate in scopul practicarii prostitutiei si 1.289 persoane exploatate pentru cersetorie).
Comparativ cu perioada similara a anului trecut se constata ca implicarea lucratorilor nostri in depistarea unor astfel de cazuri se mentine la acelasi standard (in 9 luni 2003 au fost depistate 49 filiere de migratie si trafic de carne vie, cu peste 1.200 persoane implicate).


Politia de Frontieră Romana va actiona intens si in viitor pentru depistarea retelelor implicate in traficul de carne vie, precum si pentru protectia victimelor traficantilor, solicitand sprijinul reprezentantilor mass-media in vederea constientizarii tinerelor din Romania cu privire la riscurile care apar in momentul acceptarii “ofertelor” din partea unor persoane necunoscute.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/constanta-arad-teleorman-si-vaslui-in-topul-judetelor-de-frontiera-cu-traficanti-de-persoane