Politia de Frontiera Romana isi creaza structuri specializate de combatere a traficului de droguri si analiza a riscului

BUCURESTI - 2 decembrie 2004

Comunicat tip General in Social

Incepand cu data de 01.12.2004 in structura Politiei de Frontiera Romane s-au produs anumite modificari, menite a corespunde standardelor Uniunii Europene si sarcinilor ce ii revin pentru securizarea frontierelor si combaterea cu eficienta a infractionalitatii transfrontaliere.

Conceptia privind optimizarea structurii Politiei de Frontiera Romane a fost elaborata in baza obiectivelor stabilite in Strategia PFR de securizare a frontierei de stat pentru perioada 2004 – 2008, a recomandarilor cuprinse in Raportul de tara al Comisiei Europene si in Raportul de audit al delegatiei de experti UE, sosita in Romania, in perioada 28.03. – 02.04.2004, in vederea evaluarii masurilor intreprinse pe linia Capitolului Justitie si Afaceri Interne.

Obiectivele la care noua structura raspunde, prin intrarea ei in vigoare, sunt urmatoarele :
-eliminarea unor inadvertente organizatorice care s-au mentinut dupa restructurarile anterioare (in perioada 2001 – 2003, Politia de Frontiera Romana a trecut prin 3 procese de restructurare/modernizare);
-realizarea unei depline compatibilitati cu structurile similare din tarile membre UE si cele candidate la aderare;
-perfectionarea formelor de conducere si coordonare la toate nivelurile Politiei de Frontiera Romane;
-imbunatatirea relationarii intre structuri si compartimente;
-cresterea capacitatii de actiune la nivelul structurilor teritoriale si, implicit, intarirea componentei operative a Politiei de Frontiera;
-cresterea capacitatii structurilor de resurse umane pentru selectionarea, recrutarea, formarea si pregatirea personalului care va completa deficitul existent la nivelul PFR;
-dezvoltarea si imbunatatirea activitatilor informativ-operative, ca urmare a crearii unor structuri de analiza a riscurilor ce vor functiona in cadrul compartimentelor operative si care vor avea rolul de a identifica eventualele riscuri ce pot aparea la nivelul frontierelor Romaniei.

Principalele modificari constau in :
1.infiintarea atat la nivel central cat si la nivel teritorial a Serviciului/Birourilor de Combatere a Traficului de Substante Interzise. Acestea vor avea in componenta ofiteri specializati in combaterea traficului de droguri, armament, munitii, materiale explozive, arme de distrugere in masa, etc., care vor intreprinde masuri pentru contracararea acestor fenomene la frontierele Romaniei, inclusiv prin relationarea directa cu structurile similare din cadrul Politiei, parchetelor, etc. ori din alte state.
2.infiintarea la nivel central a Compartimentului de Cooperare cu Politiile Straine, care va avea rolul de : a organiza si derula activitati de cooperare operativa cu structurile politiilor straine desemnate in acest scop; realizare a schimburilor de date si informatii intre PFR si atasatii de politie si ofiterii de legatura straini acreditati la Bucuresti, precum si cu cei romani, acreditati pe langa ambasadele Romaniei din strainatate; urmarire a aplicarii masurilor din domeniul operativ stabilite prin protocoale/procese verbale de cooperare incheiate intre PFR si institutiile similare straine; organizarea si desfasurarea de actiuni simultane atat in Romania cat si in alte state pentru depistarea si anihilarea retelelor criminale organizate la nivel transnational; coordonarea activitatilor derulate la nivelul punctelor/centrelor de contact infiintate de PFR pe plan bilateral si multilateral; etc.
3.infiintarea atat la nivel central cat si la nivel teritorial a Biroului/Compartimentelor de Analiza de Risc – aceste structuri au fost create pornind de la considerentul ca estimarea probabilitatii producerii unei actiuni ilegale si intreprinderea din timp a masurilor de combatere a acesteia, diminueaza riscul aparitiei unor efecte negative majore care sa afecteze siguranta nationala si a cetatenilor. Totodata, s-a avut in vedere functionarea acestui gen de structuri la nivelul institutiilor similare din UE, care – de-a lungul timpului – si-au dovedit eficienta in special in plan operativ. Structurile de analiza de risc vor avea menirea de a asigura personalului operativ si de decizie, de la toate nivelurile, evaluari ale posibilelor fenomene de incalcare a legii in toate domeniile de activitate ale PFR, descrierea potentialelor riscuri la frontiera ce pot aparea in activitatea curenta, sprijin pentru activitatea de investigatie a actelor si faptelor cu character infractional (totul avand la baza metode analitice si statistice).
4.infiintarea atat la nivel central cat si la nivel teritorial a Compartimentelor de Asistenta Psiho-sociala, care vor avea ca atributie principala consilierea personalului p.f. si prevenirea inregistrarii unor eventuale evenimente negative la nivelul structurilor p.f., datorate comportamentului uman in familie, societate, serviciu sau unor deficiente psiho-sociale.
5.infiintarea la nivel central a Compartimentului Marketing – Achizitii, care va avea rolul de a organiza si desfasura toate procedurile de achizitii bunuri/servicii la nivelul Politiei de Frontiera Romane, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniu si cu raportul calitate/pret, asemeni structurilor existente la nivelul societatilor comerciale.

Totodata, s-au operat modificari si la nivelul structurilor de Relatii Internationale, Resurse Umane si Control – Investigatii (fata de personalul PFR) astfel incat sa se asigure o eficienta maxima a fiecarei activitatii specifice domeniului in cauza.

Optimizarea structurii s-a realizat in conditiile in care numarul politistilor de frontiera ramane neschimbat (prin redistribuire de posturi), scopul fiind crearea unei institutii functionale, moderne si compatibile cu structurile similare din tarile membre ale Uniunii Europene.

Despre INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI DE FRONTIERA

Serviciul de Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera

Fabian Badila
tel. 408.74.04
igpf2002@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-al-politiei-de-frontiera/politia-de-frontiera-romana-isi-creaza-structuri-specializate-de-combatere-a-traficului-de-droguri-si-analiza-a-riscului