13 posturi de radio pirat elibereaza banda

BUCURESTI - 25 noiembrie 2005

Comunicat tip General in IT&C

Un numar de 13 posturi de radio pirat din Bucuresti si-au incetat activitatea la sfarsitul acestei saptamani, in urma unei actiuni comune a Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGP) si a Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).

„Aceasta actiune este inceputul unei noi serii de controale initiate de IGCTI, cu scopul de a-i depista pe cei care utilizeaza ilegal spectrul de frecvente,” a spus Dana Floricel, director la Directia Teritoriala Bucuresti din cadrul IGCTI „Spectrul este o resursa limitata, iar folosirea acestuia in mod necorespunzator poate crea problme. Piratii pot perturba benzile de frecvente folosite in comunicatii pentru coordonarea traficului aerian sau pot perturba comunicatiile guvernamentae cum ar fi salvarea sau pompierii. Sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane este foarte important in astfel de cazuri”.

Specialistii IGCTI au identificat 19 posturi radio pirat care emiteau in banda de frecventa cuprinsa intre 87,5-108 MHz, destinata radiodifuziunii si impreuna cu inspectorii de politie au descins la adresele lor. Politistii au confiscat in vederea cercetarii echipamentele a 13 din cele 19 posturi pirat. Acestea sunt destinate emiterii de programe radio si sunt compuse din: pupitru de mixaj, calculator, microfon, CD-player, blocuri de alimentare, blocuri de modulare, amplificatoare de putere pentru emisie, filtre, antena si cabluri. Echipamentele au fost retinute de inspectorii de politie in vederea cercetarii si constituie probe in instanta.
Posturi de radio pirat precum „Radio Onix”, „Radio Vip”, „PRO B” sau „Radio ONE” care emiteau din zone ca Titan, Toporasi, centrul istoric, Vitan, stadionul Olimpia au fost inchise, iar proprietarii echipamentelor vor fi cercetati pentru savarsirea infractiunilor prevazute de legea audiovizualului. Aceasta prevede amenzi penale intre 1.000 RON si 5.000 RON pentru emiterea sau retransmiterea de programe fara licenta audiovizuala, licenta de emisie, autorizatie tehnica de functionare sau autorizatie de retransmisie.
La aceasta actiune au participat specialisti de la IGCTI, de la Directia de Investigare a Fraudelor, de la Serviciul Cercetari Penale, de la Serviciul Criminalistic si de la Politia de Interventie Rapida din cadrul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB). In 2005 IGCTI a identificat si anihilat cu sprijinul organelor de politie 32 de posturi radio pirat in zona municipiului Bucuresti.

Despre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei

IGCTI este o institutie publica ce administreaza spectrul de frecvente radioelectrice, supravegheaza si controleaza activitatile din domeniul comunicatiilor si opereaza, la nivel national, trei proiecte de Guvernare Electronica (www.e-guvernare.ro, www.e-licitatie.ro si www.autorizatiiauto.ro).
Claudia Covaci
Director Relatii Publice
claudia.covaci@igcti.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/inspectoratul-general-pentru-comunicatii-si-tehnologia-informatiei/13-posturi-de-radio-pirat-elibereaza-banda