Interese comune ale Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, Academiei Romane si CNSAS-ului

BUCURESTI - 23 iunie 2006

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Institutul National pentru Studiul Totalitarismului continua seria comunicarilor interne cu sesiunea stiintifica 'Trecutul uitat si/sau simulat: evaluari istoriografice pentru un proces al comunismului'.

Comunicarea s-a desfasurat in data de 20 iunie 2006 la sediul INST din strada Arhitect Grigore Cerchez si a prilejuit dezbateri si discutii privind o multitudine de aspecte ale fenomenului comunist, de la 'Presa sovietica' si 'Institutia cenzurii in Romania' pana la 'Componenta legionara in miscarea de rezistenta anticomunista' sau 'Biserica Ortodoxa Romana si cercetarea perioadei comuniste', de la 'Criza poloneza' si 'Teze si antiteze: evreii si comunismul' pana la 'Exilul postbelic romanesc' sau 'Arhivele Securitatii si studierea comunismului romanesc'.
Si-au manifestat interesul pentru totalitarism, participand la acest eveniment reprezentanti ai unor institutii precum: Academia Romana, Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc, Institutul Diplomatic Roman, CNSAS, Muzeul Marinei Romane din Constanta, Serviciul Paza si Protectie.
Reprezentand partea cea mai dinamica, discutiile libere au exprimat disponibilitatea si necesitatea unei colaborari aprofundate intre institutii ce au ca obiectiv aceleasi teme de cercetare vizand totalitarismul si probleme de istorie recenta.

Despre Institutul National pentru Studiul Totalitarismului

Fondat: 13 Aprilie 1993

Obiect de activitate: Culegerea, arhivarea, cercetarea si publicarea documentelor referitoare la formele totalitarismului în România.

Zone de interes: Aspecte ale vietii sub regimul comunist, 1945-1989: structuri economice, probleme sociale, institutii, legislatie, cultura, mentalitati, limbaj, tehnici de represiune, forme de rezistenta, viata cotidiana. Forme de totalitarism în timpul guvernarii regelui Carol al II-lea (1930-1940), regimului legionar (1940-1941) si al maresalului Ion Antonescu (1941-1944). Partide, miscari politice sau curente ideologice care au contestat regimul parlamentar în România în perioada interbelica. Raportari la fenomene similare din Europa: influente, analogii, comportamente specifice

Strategii: Programe de cercetare interdisciplinara, manifestari stiintifice, schimburi internationale, filme documentare, conferinte, expozitii, recuperarea fondurilor documentare de interes national din arhivele fostului bloc sovietic.

Publicatii: Revista 'Arhivele Totalitarismului'; colectii: documente si marturii, studii, bibliografii, memorii.


Institutul National pentru Studiul Totaliatrismului
Andreea Chiru
referent
adresa: str. Arhitect Grogore Cerchez, nr.16
tel: 2306992
fax: 2307682
inst.academia@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-national-pentru-studiul-totalitarismului/interese-comune-ale-institutului-national-pentru-studiul-totalitarismului-academiei-romane-si-cnsas-ului