Slawomir Mrozek redeschide Teatrul Arca

BUCURESTI - 3 aprilie 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Institutul Polonez din Bucuresti, editura Curtea Veche, Teatrul Arca si Clubul La Scena va invita la spectacolul lectura „Strip-tease” de Slawomir Mrozek, regizat de Camelia Hancu special pentru lansarea volumelor Opere Alese. Teatru I si II (editura Curtea Veche, trad. Stan Velea) apartinand aceluiasi dramaturg polonez. Evenimentul va avea loc marti, 11 aprilie, ora 18.00, la Clubul La Scena, Calea Calarasilor nr. 55.

In distributie: Bogdan Dumitrescu si Constantin Lupescu. La pian Marian Hancu.
Vor lua cuvantul: Marian Popescu, critic de teatru, si Camelia Hancu, regizor.

„Formula eminamente moderna a literaturii scenice contemporane, alaturi de dramaturgia poetica si de cea politica, teatrul absurdului a cunoscut o raspandire aproape exploziva pe continentul european, indeosebi dupa 1950, cand N. Bataille punea in scena la Paris prima piesa a lui E. Ionesco - Cantareata cheala…
Unul dintre reprezentantii de notorietate este Sławomir Mrożek, un Eugène Ionesco al Poloniei. Impus in prims atentie in peisajul dramaturgiei poloneze contemporane, ca modalitate de cuprindere a realului, numele lui se leaga de ceea ce s-a numit, cu un termen cam bataios, teatrul absurdului. Primit initial cu anume rezerve, explicabile si prin obisnuinta publicului cu expunerea scenica fara echivocuri si fabulatia inchegats, proprii teatrului clasic, succesul lui Mrożek s-a statornicit treptat, depasind granitele Poloniei. Traduse si jucate in Franta, Germania, Italia, Elvetia, Lituania, America, Cehoslovacia, Iugoslavia, Romania etc., piesele lui starnesc un interes tot mai mare, sporind numarul exegetilor. Pentru intelegerea asa-numitului „fenomen Mrożek“, critica de specialitate a recurs de multe ori la apropieri indreptatite de Beckett si Ionesco, la paralelisme concludente cu Cehov, Gogol si Swift, Hasek, Kafka si Camus. Fara a nega utilitatea aprecierilor comparative care stabilesc inrudiri si hotarasc originalitatea si locul operei in contextul local si universal, pentru explicarea dramaturgiei lui Mrożek, alaturi de incercarile de acest fel, repetam, necesare, trebuie sa se aiba in vedere mai mult decat pana acum si biografia artistica, evolutia launtrica a subiectului creator, stimulat de ecourile receptate din afara. Caci Mrożek nu si-a inceput activitatea literara cu opere dramatice; s-a dedicat creatiei scenice mai tarziu, dupa ce se afirmase ca un prozator talentat, in genul scurt indeosebi.”

Stan Velea

Despre Institutul Polonez

Institutul Polonez este o organizatie non profit, care desfasoara activitati culturale in scopul promovarii culturii poloneze in majoritatea tarilor europene (Austria, Belarus, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Romania, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Ungaria) si in afara Europei (Israel, SUA), iar din 2004 si in Republica Moldova. Sursa sa de finantare o reprezinta Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Aflat in slujba dialogului intercultural si avind ca obiectiv promovarea culturii poloneze in randul publicului iubitor de cultura din Romania si Republica Moldova, Institutul Polonez din Bucuresti abordeaza în manifestarile sale domenii precum: literatura, muzica, artele vizuale, cinematografia, teatrul, lista acestora neoprindu-se aici. Personalitati marcante, reprezentative pentru fiecare dintre zonele culturale enumerate, sunt invitate sa se prezinte publicului amintit, cu scopul de a se face cunoscute si pentru a cunoaste, la rsndul lor, acest public.

Pentru informaţii complete despre activitatea Institutului Polonez, va rugam sa accesati site-ul www.culturapoloneza.ro

Cristina Iacob
cristina@culturapoloneza.ro
institutul.polonez@culturapoloneza.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-polonez/slawomir-mrozek-redeschide-teatrul-arca