Dialog ACIS, ASG, APD si IRT cu privire la rezultatele activitatii de monitorizare din cadrul proiectului 'Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania.'

BUCURESTI - 31 iulie 2009

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Vineri, 10 iulie 2009, reprezentanti ai Institutului Român de Training si ai Asociatiei Pro Democratia s-au intalnit, la sediul Ministerului Finantelor Publice, cu reprezentantii Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale si cei ai Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, marcand finalizarea etapei de colectare a datelor din cadrul proiectului 'Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania.' Proiectul isi propune imbunatatirea transparentei institutiilor care gestioneaza fondurile europene post-aderare in Romania, prin diseminarea bunelor practici de aplicare a legilor accesului la informatii si transparentei decizionale.

Perceptia publica privind fondurile Uniunii Europene subliniaza importanta asigurarii unei utilizari transparente a instrumentelor structurale. Proiectul isi propune imbunatatirea transparentei institutiilor care gestioneaza fondurile europene post-aderare in Romania prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informatii si transparentei decizionale si diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora. Intalnirea din 10 iulie a avut loc la initiativa dlui Stefan Ciobanu, Director General ACIS, si a dlui Gabriel Badescu, Presedinte ASG, avand drept scop informarea autoritatilor responsabile cu privire la activitatile deja derulate in cadrul proiectului.
In perioada februarie-martie, echipa de proiect IRT-APD a realizat o cercetare prealabila cu privire la aplicabilitatea legislatiei privind liberul acces la informatiile de interes public si la transparenta decizionala asupra sistemului institutional (autoritati de management si organisme intermediare) care contribuie la coordonarea, implementarea si gestionarea instrumentelor structurale in Romania. Apoi, in perioada aprilie-iulie, echipa de proiect si coordonatorii regionali ai IRT-APD au colectat informatii din partea a 70 de institutii din toata tara, utilizand peste 500 de solicitari formulate in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

In etapa imediat urmatoare, echipa IRT-APD va interpreta datele colectate din teren si va finaliza raportul de monitorizare privind transparenta institutiilor care gestioneaza fondurile europene post-aderare in Romania. Pe baza informatiilor colectate de coordonatorii regionali ai APD prin vizite, convorbiri telefonice si verificarea paginilor de web ale acelorasi institutii, echipa IRT va finaliza si un raport de bune practici si recomandari privind transparenta acestor institutii. Ambele rapoarte vor fi prezentate si dezbatute cu ocazia unei conferinte care va fi organizata de IRT si APD, in cadrul aceluiasi proiect, in luna septembrie. Reprezentantii ACIS si ASG au confirmat disponibilitatea de-a participa la aceasta conferinta, asteptand cu interes cele doua rapoarte.

Proiectul „Transparenta institutionala a fondurilor europene in Romania” este sprijinit de Uniunea Europeana in cadrul programului PHARE 2006, Societate Civila, componenta - Democratie, protectia mediului, protectia consumatorului, dialog social, aspecte de gen si ocuparea fortei de munca - avand un buget de 83116,54 de Euro, din care 70816,54 de Euro finantare prin programul Phare.

Comunicatul in format oficial se poate gasi pe pagina de internet www.irt.ro.

Despre Institutul Roman de Training

Institutul Roman de Training (IRT) este o organizatie neguvernamentala, fondata in 2002, al carei scop este promovarea in Romania a educatiei pentru adulti. Activitatile IRT in domeniul fondurilor europene au constituit o prioritate pentru organizatie. Identificand nevoia de consolidare a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene la nivelul institutiilor si organizatiilor din Romania, activitatea IRT in domeniu a constat atat in organizarea de cursuri de instruire cat si in formularea de rapoarte de evaluare a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Asociatia Pro Democratia (APD) este o organizatie neguvernamentala, non-profit si nepartizana, infiintata in anul 1990. Misiunea Asociatiei Pro Democratia este de a intari democratia la nivel national si international prin stimularea participarii civice.


Pentru orice informatie legata de proiect va rugam contactati Coordonatorul de Proiect, dl. Codru Vrabie: codru.vrabie@irt.ro.
Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE, va rugam contactati: cfcu.phare@mfinante.ro.

birou@irt.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/institutul-roman-de-training2/dialog-acis-asg-apd-si-irt-cu-privire-la-rezultatele-activitatii-de-monitorizare-din-cadrul-proiectului-transparenta-institutionala-a-fondurilor-europene-in-romania-