TEHNICA DE SELECTARE PRIN INTERVIEVARE TINTITA©

Organizator: Interact

Selectarea unui nou membru al echipei constituie o investitie majora atat pentru organizatia ta cat si pentru candidati. Dezvoltarea si mentinerea unui sistem de selectie care aduce rezultate solide – angajati productivi care isi indeplinesc indatoririle cu placere si care cauta noi oportunitati pentru a-si imbunatati continuu performanta – reprezinta un element critic pentru succesul oricarei organizatii. Cele mai eficiente sisteme de selectie au in comun trei obiective:

1. Acuratetea – capacitatea sistemului de selectie de a prezice performanta pe functie/job a aplicantului. Selectia tintita este un sistem practic, dovedit, unitar, credibil care furnizeaza firmelor un fundament solid pentru decizii de angajare corecte si care iti furnizeaza tie, ca intervievator, instrumentele si abilitatile de a colecta si evalua datele eficient.
  2. Echitatea – este asigurarea ca sistemul de selectie acorda fiecarui aplicant calificat o sansa corecta si egala cu a celorlalti de a fi selectat. Un sistem de selectie echitabil:
  • se bazeaza pe cerinte valide aplicate consecvent;
  • foloseste aceleasi standarde de angajare (bazate pe cerintele jobului) pentru toti aplicantii;
  • elimina candidatii doar in baza unor motive legate strict de job si nu din pricina diversitatii lor
  1. Adeziunea – este masura in care participantii implicati in procesul de selectie percep valoarea acestuia. Intervievatori si candidati ”adera” la sistemul de selectie daca:
  • timpul dedicat de ei in procesul de selectie este bine utilizat;
  • toata lumea beneficiaza atunci cand parcurge etapele procesului de selectie, indiferent de decizia de angajare;
  • imaginea organizatiei si demnitatea tuturor participantilor este protejata.

Organizatiile se afla sub o presiune crescuta ca aceste obiective sa fie atinse. Oamenii schimba mai des ca in trecut companiile si carierele, in cautarea jobului ideal care sa le satisfaca atat necesitatile economice cat si pe cele personale. Organizatiile au nevoie de un proces de selectie eficient care sa identifice candidatii care pot si doresc sa execute jobul pentru o perioada de timp. Fara un sistem de selectie eficient organizatiile risca:

• costuri sporite
  • un moral scazut
  • un serviciul al clientilor care lasa de dorit
  • pozitii descoperite care necesita ca managerii sa se concentreze pe recrutare in loc sa contribuie la initiativele companiei.

Agenda celor doua zile de seminar este urmatoarea:

• Tablou general al Selectiei cu tinta precisa
  • Competente, date si STARs
  • Potrivirea motivationala
  • Tehnici de intervievare
  • Simulari
  • Evaluarea datelor
  • Colectarea datelor si evaluarea exercitiului de discutii si observatii
  • Practica in intervievare
  • Integrarea datelor