Sembet - Sharing European Memories BETween Generations

Timisoara - 19 decembrie 2014

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

In perioada 2012-2014, un interesant proiect european de cercetare a fost demarat în România, de Institutul Român de Educaţie a Adulţilor. Proiectul SEM.BET, a cărui titlu complet este Sharing European Memories BETween Generations (sembet.eu), a fost derulat în parteneriat de cinci instituţii cu caracter socio-educaţional din cinci ţări europene. Proiectul are un caracter mai degrabă academic, propune noi relaţii conceptuale, noi studii cu privire la calitatea vieţii seniorilor şi nevoile pe care ei le resimt în comunitatea în care trăiesc, şi doreşte să lase în urmă un manual adresat tuturor instituţiilor care lucrează cu seniorii şi doresc să valorifice bogăţia de cunoştinţe şi exeperienţe pe care aceştia pe parcursul unei vieţi le-au acumulat, şi acum trăiesc uneori cu teamă că nu au cui să le lase moştenire.

Sembet - Sharing European Memories BETween Generations

Un astfel de proiect aduce în prim plan învăţarea intergeneraţională şi importanţa memoriilor care riscă să fie pierdute, deoarece sunt eclipsate de marile evenimente pe care istoria nu uită să le consemneaze.

Finanțat de Comisia Europeană prin programul Life Long Learning, componenta GRUNDTVIG, proiectul a fost coordonat de Futura, o societate publică din Italia care oferă servicii de orientare și integrare profesională, în parteneriat cu alte patru instituții educaționale din Spania (Societatea de Științe Aranzadi), Slovenia (Biblioteca orașului Kranj ), Polonia (Universitatea Adam Mickievicz) și România (IREA).

Obiectivele proiectului au fost urmatoarele:

- Să îi determine pe seniori să se implice activ în comunitate;

- Să consolideze contribuţia seniorilor implicaţi în învăţarea altora, inclusiv a tinerilor adulţi;

- Să promoveze valorificarea cunoştiinţelor şi experienţelor seniorilor în cadrul comunităţii;

- Să îmbunătățească cunoaşterea despre viaţa cotidiană din trecut şi consecinţele acesteia în societatea noastră;

- Să promoveze învăţarea intergeneraţională şi familială şi să reducă decalajul intergeneraţional;

 - Să promoveze identitatea locală şi sentimentul de apartenenţă.

Manualul elaborat, pe baza situațiilor naționale constate, are un caracter general-aplicabil, și a fost pilotat în toate cele cinci țări participante. În România, două activități intergeneraționale au fost realizate pentru testarea și adaptarea acestui manual la contextul național și local. Participanții la această acțiune au fost două asociații locale care reunesc generații tinere și generații de vârsta a treia: Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara, ASPST și Asociația Seniorilor din Municipiul Timișoara, ASMT, și care deopotrivă se implică în activități ce țin de dezvoltarea comunității. Rezultatele acestei implementări au fost imediate în termini de atitudini positive, emoții și sentimente care au generat o stare de bine ambelor generații, au facilitat empatizarea și abolirea barierelor intergeneraționale, de asemenea au încurajat colaborarea între două asociații cu preocupări similare. Pe termen lung, rămâne în urma acestor activități locale o broșură cu rezultatele muncii celor două grupuri de adulți, precum și jucăriile obținute, aflate încă în sediul seniorilor sub forma unor micro-monumente ale copilăriei dumnealor, precum și începutul unei frumoase colaborări între cele două asociații.

Pentru informații suplimentare vă invităm să accesați pagina web: http://sembet.eu/ sau să contactați Institutul Român de Educație al Adulților, calea Bogdăneștilor, 32 A, cam.206, tel: 0256 592 960, e-mail: irea@irea.uvt.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/irea/sembet-sharing-european-memories-between-generations