Numarul virusilor noi la un nivel inalt

BUCURESTI - 14 septembrie 2010

Comunicat tip General in IT&C

Tintele preferate ale infractorilor virtuali sunt utilizatorii retelelor sociale

Numarul virusilor noi la un nivel inalt

Cei mai multi dintre noi folosim retele sociale online, precum Facebook sau LinkedIn. Totusi, aceasta popularitate enorma atrage deasemenea raufacatori virtuali, care folosesc aceste retele pentru a ne ataca. Hackerii se folosesc de virusi cu scopul de a avea acces la datele personale ale utilizatorilor retelelor. Dar, in afara de acest lucru, G Data a observat o crestere generala a malware-ului in acest an: numarul de noi virusi a atins deja un nou record in prima jumatate a anului 2010, cu 1.017.208 de programe malware. Acest lucru reprezinta o crestere cu 50% in comparatie cu anul precedent. Expertii G Data SecurityLabs prevestesc un numar total de mai mult de 2 milioane de noi programe malware pe tot anul 2010.
“Numarul actual este alarmant. Industria malware a publicat aproape 4 noi virusi pe minut in prima jumatate a anului. Ne asteptam ca bariera de 2 milioane sa fie doborata in a doua jumatate a anului”, declara Eddy Willems, Security Evangelist G Data. “Atacatorii au ca tinta retelele sociale si membrii acestora. Acestea sunt tinte profitabile din cauza numarului mare si a interconectarii dintre acestea. Vulnerabilitatile de securitate si scurgerea de informatii fac lucrurile si mai simple pentru raufacatori.”
Programele malware pentru Windows – fara discutie, locul 1
Utilizatorii Windows sunt in continuare tinta numarul 1׃ 99,4% dintre noile coduri malware din prima jumatate a acestui an au fost scrise pentru sistemele de operare Microsoft. Celelalte 0,6% au avut ca tinta sisteme ce contin, spre exemplu tehnologii Unix sau Java.
Cu 1.017.208 noi programe malware in prima jumatate a anului 2010, expertii G Data au numarat mai multi virusi ca niciodata intr-o perioada de 6 luni. La sfarsitul lunii iunie 2010, G Data a descoperit la fel de multe amenintari precum la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut.
Conform traditiei, troienii domina topul celor 5 categorii de malware, cu o proportie de 42,6%. O mare parte a acestei categorii este realizata din programe antivirus false si de rascumparare. Malware precum cele ce se descarca automat si cele care se instaleaza fara acordul utilizatorului, detin locul 2 cu un procent de 20,3%.
In ultimele 6 luni, au aparut multe noi tipuri de spyware. Multe dintre acestea sunt parte din troieni bancari si keyloggers. Programele spyware au avut cea mai mare crestere dintre toate categoriile de malware. Acestea permit atacatorilor sa fure informatii de acces, de exemplu din retele sociale.
Proportia de backdoors a scazut in comparatie cu ultima jumatate a anului 2009, ajungand pe locul 4 cu 12%. Raufacatorii virtuali folosesc astfel de virusi pentru a avea acces de la distanta la computere. Ultimul loc in top 5 este ocupat de worms, cu 53.609 programe malware.
Previziuni
Afluxul de programe malware noi va continua sa creasca. Expertii de la Laboratoarele de Securitate G Data se asteapta ca mai mult de 2 milioane de virusi noi sa fie descoperiti pana la sfarsitul anului. In viitor, retelele sociale si utilizatorii acestora vor fi inselati si mai mult decat pana acum in scopuri necinstite. Atacatorii incearca din ce in ce mai mult alternativele Windows, cum ar fi Java si derivatele Unix.
Informatii detaliate, tendinte si o sinteza a celor mai importante rezultate si cifre pot fi gasite in “G Data Malware Report” din perioada ianuarie-iunie 2010 activand link-ul http://www.itsistem.ro/solutii-de-securitate/gdata

-###-

Despre IT Sistem Services

Despre G DATA Software AG
25 de ani de G Data Software AG
G Data Software AG, cu sediul central la Bochum, este o companie cu o expansiune software inovativa si rapida care se concentreaza pe solutiile de securitate IT. Drept specialist in securitatea pe Internet si pionier in domeniul protectiei antivirus, compania fondata in 1985 la Bochum, a produs primul program antivirus acum mai bine de 20 de ani si in 2010 sarbatoreste aniversarea a 25 de ani.
Asadar, G Data este printre primele companii de software de securitate din lume. De mai mult de cinci ani, nici un alt furnizor european de software de securitate nu a castigat mai multe premii internationale decat G Data.
Gama de produse cuprinde solutii de securitate atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru companiile mici, medii si mari. Solutiile de securitate G Data sunt disponibile in mai mult de 60 de tari din intreaga lume.
Mai multe informatii despre companie si solutiile G Data Security sunt disponibile pe
www.gdatasoftware.com.

Despre IT SISTEM SERVICES
IT SISTEM Services este o companie cu capital 100% romanesc care activeaza in domeniul externalizarii serviciilor de administrare a infrastructurilor IT (outsourcing) – mentenanta, administrarea sistemelor de calcul, administrarea retelelor, administrarea serverelor - oferind solutii complete de securitate a informatiei, e-mail, site-uri web, conectivitate si interoperabilitate. Ofera de asemenea suport tehnic (help-desk) si suport pentru achizitii hardware. Odata cu lansarea G Data in Romania, IT SISTEM Services asigura suportul gratuit 24/24, 7/7, pentru toate solutiile de securitate G Data comercializate la nivel national. Mai multe detalii puteti gasi pe www.itsistem.ro.




Contact pentru presa: Costin Pecingina – Public Relations Manager
Tel.: 021.211.20.94 / 0371.168.090 / 0725.225.615 / 0752.028.799
E-mail: costin@itsistem.ro

costin@itsistem.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/it-sistem-services1/numarul-virusilor-noi-la-un-nivel-inalt