Competitia Eco-nomiseste: elevii de la Colegiul Tehnic Buzau alimenteaza scoala cu energie verde

BUCURESTI - 30 iunie 2011

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Bucuresti, 30 iunie 2011 – Junior Achievement si ista Romania au desemnat castigatorii competitiei Eco-nomiseste, organizata in cadrul proiectului national Eco-nomiseste! Energia conteaza, care a implicat in acest an scolar peste 2500 de elevi din 71 de licee din toata tara.

"Proiectele inscrise in finala nationala arata ca elevii pot propune solutii viabile si inovative de economisire a resurselor, sub indrumarea profesorilor si a unor consultanti voluntari din mediul de afaceri, si speram ca efortul lor sa fie un exemplu prin care membrii comunitatilor lor sa invete sa conserve resursele disponibile prin consum responsabil si tehnologie.”

Marian Sisu, director general ista Romania

In finala nationala a competitiei au participat 24 de echipe de elevi din 14 orase, care au propus solutii pentru eficientizarea consumului de resurse in scoala lor, iar pe locul I a urcat o echipa de la Colegiul Tehnic Buzau, coordonata de doamna profesoara Elena Suditu.

Proiectul Let’s join the green side! We have solutions propune reducerea costurilor pentru energia electrica din liceu, prin utilizarea tehnologiei. Ce face ca acest proiect sa fie deosebit este ca aparatele sunt realizate de catre elevii Colegiului Tehnic Buzau in laboratoarele de electronica, sub indrumarea profesorilor, iar eforturile lor vor dota scoala cu aparate de economisire a energiei pentru echipamentele aflate in stand-by si modele de panouri fotovoltaice, care urmeaza sa fie brevetate si prezentate la Bucuresti in cadrul Targului de inventica de anul acesta.

„A fost o experienta extraordinara sa participam la competitia Eco-nomiseste! Colegiul Tehnic Buzau deruleaza in prezent trei proiecte europene de mediu. In cadrul acestora, profesorii si elevii de la profilele tehnic, constructii si ecologie au realizat produse care au fost apreciate la  nivel national si european. Competitia Eco-nomiseste a dat ocazia elevilor de la profilul economic sa valorifice produsele realizate de colegii lor intr-un proiect fezabil care urmareste economisirea energiei electrice si utililizarea surselor alternative de energie electrica la Colegiul Tehnic Buzau. Lucrul in echipa a dat plus valoare proiectului nostru.”, a declarat Elena Suditu, profesor coordonator al echipei castigatoare.

Dintre cele 24 de proiecte participante, cele mai apreciate au fost acelea care au demonstrat juriului ca echipa lor poate gasi cele mai bune solutii pentru optimizarea consumului de resurse si ca ii poate convinge pe profesorii si colegii lor sa consume responsabil resursele indispensabile pentru desfasurarea activitatii in scoala lor.

„Ne bucuram ca tinerii au inscris in competitia Eco-nomiseste idei practice, adaptate la nevoile si resursele scolilor, este un semn ca programul la clasa i-a ajutat sa constientizeze ce inseamna consumul eficient de resurse. Proiectele inscrise in finala nationala arata ca elevii pot propune solutii viabile si inovative de economisire a resurselor, sub indrumarea profesorilor si a unor consultanti voluntari din mediul de afaceri, si speram ca efortul lor sa fie un exemplu prin care membrii comunitatilor lor sa invete sa conserve resursele disponibile prin consum responsabil si tehnologie.”, declara Marian Sisu, director general ista Romania.

Competitia Eco-nomiseste se adreseaza echipelor de elevi de liceu (15 - 19 ani) si urmareste constientizarea problemelor de sustenabilitate legate de consumul zilnic de resurse si formarea abilitatilor acestora de a le rezolva prin gandire economica si tehnologie. Premiul acordat echipei castigatoare este oferit printr-o bursa Junior Achievers sustinuta de ista Romania si consta in participarea reprezentantilor la o scoala de vara, realizata in parteneriat Junior Achievement Romania - Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

Cele mai bune 10 proiecte inscrise in finala nationala a competitiei (in ordinea alfabetica a titlului proiectului):

Alternativa energetica reduce consumul de resurse, Colegiul Economic Ion Ghica, judetul Dambovita

Apa, izvorul vietii, Grupul Scolar Vasile Sav, judetul Neamt

Eco–nomiseste! Pamantul  conteaza!, Colegiul National de Informatica, judetul Neamt

ECO-nomiseste, Pamantul are nevoie de tine!, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Eco-nomiseste pentru viitor, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Eco-nomiseste rational apa, Colegiul Tehnic Victor Ungureanu, judetul Cluj

Eficientizarea consumului de resurse, Grup Scolar Agricol Maracineni, judetul Arges

Let’s join the green side! We have solutions!, Colegiul Tehnic Buzau, judetul Buzau

Sustenabilitatea si antreprenoriatul social. Investeste in consumul de energie! Investeste in propria viata!, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Scoala Eco, Colegiul Economic Transilvania, judetul Mures

Pentru informatii suplimentare