Junior Achievement Romania anunta castigatorii finalei nationale a competitiei Social Innovation Relay, sustinuta de HP

BUCURESTI - 21 mai 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Tinerii au raspuns provocarii de a dezvolta solutii de inovare sociala cu beneficii reale pentru comunitate si mediul de afaceri
Dupa lansarea si derularea cu succes a programului Social Innovation Relay, sustinut pentru cel de-al treilea an de HP, juriul a desemnat castigatorii finalei nationale, care a avut loc online, prin intermediul platformei comunicare HP Virtual Rooms.

Peste 1.000 elevi au participat la competitia din acest an, lucrand in 220 de echipe din localitati de pe intreg teritoriul Romaniei.

Premiul intai a fost acordat echipei Speranta, formata din elevi de la Colegiul National Mihai Viteazul si Colegiul A. D. Xenopol din Bucuresti, coordonati de doamna profesoara Camelia Chitca, pentru propunerea de proiect Scoala in spital.

Locurile doi si trei au fost ocupate de echipe de elevi de la Colegiul National Ion Neculce (Bucuresti), respectiv Colegiul National Dragos Voda (Campulung Moldovenesc) care au propus ca idei de rezolvare a problemelor sociale din comunitatile lor: producerea energiei prin intermediul arderii deseurilor si crearea unui material de constructie ecologic, izolator pentru a ajuta persoanele care si-au pierdut casele in urma unor dezastre naturale.

 „Elevii trebuie sa cunoasca problemele comunitatii lor cat mai devreme, iar Social Innovation Relay le ofera aceasta oportunitate. Contributia esentiala a programului este insa provocarea de a propune solutii pentru a rezolva problemele sociale cu care ne-am obisnuit in noi moduri, care folosesc resursele mai eficient sau pot functiona acolo unde alte abordari nu au adus rezultate. Acest exercitiu le ofera atat abilitatile de care au nevoie mai tarziu pentru a intra pe piata muncii, cat si motivatia de a ramane activi in comunitate dupa terminarea studiilor., declara Stefania Popp, Director executiv Junior Achievement Romania.

Conectati prin tehnologii HP de ultima ora si valorificand recomandarile voluntarilor HP din cadrul sesiunilor virtuale de mentorat, elevii au dezvoltat concepte de afaceri care abordeaza provocari sociale legate de educatie, sanatate, mediu, tehnologie, saracie, dezvoltare economica, drepturile omului sau energie. Cele mai bune 20 de solutii care aveau potentialul de a genera un impact social pozitiv in comunitate au fost preselectate. Un juriu format din voluntari HP a evaluat propunerile de proiect si a ales cele mai bune 10 echipe care au concurat in finala nationala, argumentandu-si solutiile in limba engleza.

„Experienta de jurizare din finala programului Social Innovation Relay, sustinut de Junior Achievement Romania si sponsorizat de HP in intreaga lume, este intotdeauna proaspata si reconfortanta.

Si anul acesta am fost foarte incantati de echipele de elevi pe care le-am intalnit, toti avand idei originale si mai ales fezabile. Tinerii au demonstrat faptul ca pot observa cu naturalete si identifica problemele sociale din comunitatea lor, dar in acelasi timp au dovedit si ca au capacitatea de a gasi solutii  inedite acolo unde societatea, de cele mai multe ori, nu poate reactiona. Jurizarea a fost dificila, pentru ca au existat foarte multe proiecte bune si ne-a fost greu sa desemnam o echipa castigatoare. Am considerat insa ca echipa «Speranta» a gasit o solutie viabila de a da posibilitatea tinerilor afectati de boli grave de a continua studiile liceale, astfel incat dezvoltarea lor sa nu fie oprita sau intarziata. Proiectul a fost executat cu daruire si profesionalism, un proiect sensibil, ce depaseste cu brio obstacolele legate de birocratie. Le uram elevilor mult succes la faza europeana!”, declara Tatiana Diamandopol, HP Romania.

Echipa castigatoare in finala nationala a competitiei a impresionat juriul prin abilitatile de prezentare, spiritul de echipa si inovativitatea ideii lor. Cei trei elevi ai echipei Speranta, Dragos Chitca, Maria Silvia Pap si Lavinia Ruje s-au gandit sa infiinteze scoli-pilot in spitale, pentru a sustine procesul de educare pentru copiii care sufera de boli ce necesita o durata lunga de spitalizare si sa le ofere astfel posibilitatea de a-si continua studiile dincolo de aceste probleme de sanatate.

„Competitia Social Innovation Relay a reprezentat pentru mine o experienta extraordinara, motivanta si distractiva, care m-a ajutat sa-mi imbunatatesc cunostintele in domeniul antreprenoriatului social; am aflat informatii utile despre inovatiile sociale si am constientizat mai clar problemele existente in comunitatile din intreaga lume. Lucrul in echipa ne-a dezvoltat abilitatile de comunicare, gandirea creativa, capacitatea de a lua decizii si mi-a imbunatatit relatiile cu colegii de la liceul partener, iar utilizarea TIC a facut ca totul sa se desfasoare intr-un mod simplu si rapid.”, a declarat Dragos Chitca, membru al echipei clasate pe locul I.

Echipa va continua sa-si dezvolte ideea si va concura cu alte 18 echipe din tarile participante in finala globala, care se va derula tot online in luna iulie.

In primii doi ani, Social Innovation Relay a implicat mai mult de 200 de angajati HP pentru influenta pozitiv peste  30.000 de elevi, din 1.000 de licee, din 13 de tari din intreaga lume.

Acest program inovator se bazeaza pe colaborarea de 20 de ani dintre Junior Achievement-Young Enterprise si HP, fiind conceput pentru a transmite elevilor de liceu, intr-un mod interactiv, competente esentiale pentru viitoarea lor integrare pe piata muncii.

Echipa care s-a clasat pe locul intai in finala nationala din Romania va fi premiata in cadrul Galei Romanian Business Hall of Fame, din 29 mai 2013, de la Ateneul Roman, Bucuresti.

Pe langa componenta competitionala, programul include si o parte de testare a cunostintelor, prin care elevii au sansa de a obtine un Certificat de cunostinte in domeniul inovarii sociale si de asemenea, de a participa la traininguri online sustinute de catre consultanti voluntari HP, pe baza unor studii de caz de inovare sociala.

Editia 2012-2013 a programului va continua pana la sfarsitul anului scolar, urmand sa implice peste 8.000 de elevi de liceu.

Despre Social Innovation Relay

Cu scopul de a implica 40.000 de elevi din 19 tari in acest an, Social Innovation Relay este cea mai mare initiativa globala educationala bazata pe o combinatie de mentorat virtual si fata-in-fata. Programul a fost special conceput pentru a mari accesul la educatia antreprenoriala si de a oferi tinerilor experienta practica si expertiza antreprenoriala pentru a concura pe piata fortei de munca in secolul 21.

Ca parte a programului de SIR, echipele de elevi dezvolta idei de afaceri, care contribuie la rezolvarea provocarilor sociale din lumea reala. Acest lucru presupune munca in echipa, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor – abilitati pe care majoritatea respondentilor la studiul de evaluare privind impactul programului au declarat ca si le-au imbunatatit ca urmare a participarii la SIR. Mentorii HP au ajutat echipele finaliste sa-si dezvolte si sa-si perfectioneze conceptele lor prin intermediul mentoratului on-line si fata-in-fata. 

Universitatea Warwick a evaluat editia 2012 a programului si a demonstrat impactul sau semnificativ. 

Per ansamblu:

- 80% dintre elevi sunt de acord ca au inteles ce este inovarea sociala, ca urmare a participarii lor la SIR.

- 71% dintre elevi sunt de acord ca sunt mult mai constienti de faptul ca obiectivele sociale si de afaceri pot fi complementare, ca urmare a participarii la SIR.

- 74% dintre participanti sunt de acord ca au invatat cum sa lucreze cu altii, adoptand moduri noi de a raspunde nevoilor sociale.

- 76% dintre participanti sunt de acord ca si-au dezvoltat capacitatea de gandire creativa in urma participarii la SIR;

- 72% dintre participanti sunt de acord ca au inteles mai bine importanta TIC pentru initiativele sociale si de afaceri;

-Marea majoritate a elevilor participanti au raportat imbunatatiri in ceea ce priveste abilitatile de comunicare (87%), de lucru in echipa (74%), de luare a deciziilor (72%) si de rezolvare a problemelor (67%).

Persoana de contact

Junior Achievement Romania

Lucian Gramescu, Manager Operatiuni

Email: lucian.gramescu@jaromania.org

Telefon: 0726 734 271

Despre HP

HP creeaza noi posibilitati pentru ca tehnologia sa aiba un impact relevant asupra oamenilor, companiilor, guvernelor si societatii in ansamblu. HP, cea mai mare companie de tehnologie din lume, pune la dispozitia clientilor sai echipamente de imprimare, computere personale, software, servicii si infrastructura IT care, impreuna, genereaza experiente sigure pentru o lume conectata in permanenta. Mai multe informatii despre HP (NYSE: HPQ) sunt disponibile pe http://www.hp.com.

Taguri: competiti
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/junior-achievement-romania-anunta-castigatorii-finalei-nationale-a-competitiei-social-innovation-relay-sustinuta-de-hp