Solutii inovatoare propuse de elevii bucuresteni pentru promovarea Romaniei catre Statele Unite, Uniunea Europeana si China

BUCURESTI - 2 aprilie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social

107 elevi din 16 licee din Bucuresti au participat la finala nationala a competitiei europene de creativitate si inovatie “Global Enterprise Project National Challenge” care s-a desfasurat sambata la Colegiul Economic A. D. Xenopol din Bucuresti.

Solutii inovatoare propuse de elevii bucuresteni pentru promovarea Romaniei catre Statele Unite, Uniunea Europeana si China

Scopul competitiei este de a mari gradul de constientizare a tinerilor privind conexiunile dintre globalizare, antreprenoriat si abilitatile si competentele de care ei au nevoie pentru a fi competitivi si a reusi in economia de piata. Elevii au propus 20 de solutii inovatoare de promovare a Romaniei, cu buget redus, folosind resurse importante ale Romaniei: produsele traditionale, serviciile de resurse umane si destinatiile turistice. 

Echipa castigatoare, care a impresionat juriul prin originalitate si gandirea critica, a propus ca solutie la tema de lucru promovarea Deltei Dunarii catre tarile Europei Centrale fara iesire la mare si au gandit oferte pentru familii, satisfacand dorintele tuturor membrilor familiei (pescuit, plaja, plimbari cu barca), inclusiv prin alte activitati optionale – echitatie, excursii ghidate la Padurea Letea, Insula Serpilor, Lacul Sarat. Echipele de pe locurile 2 si 3 au ales sa promoveze traseul Transfagarasan catre turistii straini din statele europene, respectiv mierea, ca alternativa dulce sanatoasa, catre China.

In selectia castigatorilor, juriul a urmarit ca solutiile elevilor sa fie originale, fezabile, sa aiba o strategie de comunicare corecta si sa specifice resursele necesare implementarii solutiei.

„Global Enterprise Project National Challenge a fost o experienta folositoare si dificila, dar consider ca m-a invatat multe despre antreprenoriat si cum sa lucrezi in echipa sub presiunea timpului.” - eleva participanta de la Colegiul National Bilingv George Cosbuc

„Indiferent de pozitia din clasament este important ca fiecare participant are ocazia de a intra in contact cu ideile noi si inovatoare ale celorlalti, dar si de a-si dezvolta abilitatile antreprenoriale si de lucru in echipa.” - elev participant de la Colegiul National Gheorghe Sincai

Elevii din echipele clasate pe primele patru locuri in competitie au participat la un interviu in limba engleza, in urma caruia au fost selectati 10 elevi care vor reprezenta Romania la finala internationala a competitiei care va avea loc la Madrid intre 6 si 8 mai si va reuni finalistii competitiei din 12 tari.

Din juriul competitiei au facut parte Catalin Giurgiu – consultant voluntar Vodafone Romania si Lucian Gramescu de la Junior Achievement Romania, care au si acordat echipelor consultanta pe parcursul dezvoltarii solutiilor.

Evenimentul educational s-a derulat la Colegiul Economic A. D. Xenopol din Bucuresti ca parte a programului european Global Enterprise Project, derulat la nivel local de Junior Achievement Romania in parteneriat cu Vodafone Romania. In cadrul programului, in perioada martie – mai, au loc sesiuni de consultanta la clasa in cadrul programului JA de antreprenoriat „Compania” la care participa 20 de consultanti voluntari Vodafone care le acorda elevilor de liceu din 13 licee din Brasov, Bucuresti, Buzau, Craiova, Ploiesti, Sibiu suport in implementarea produselor si servicilor pe care le vor pilota pana la finalul anului scolar.

Tarile participante in program la nivel european: Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania, Suedia.

Partenerii programului la nivel european: AstraZeneca, GDF Suez, Heineken, KONE Corporation, NOKIA, Philips, Repsol, SAP, Siemens, Sonae, Solvay, Smurfit Kappa, STMicroelectronics, T Mobile, Telefónica, Total, Vodafone.

Institutii de invatamant participante la competitie

Colegiul Economic A.D. Xenopol

Colegiul Economic Hermes

Colegiul National Bilingv George Cosbuc

Colegiul National de Informatica Tudor Vianu

Colegiul National Emil Racovita  

Colegiul National Gheorghe Lazar

Colegiul National Gheorghe Sincai

Colegiul National I.L. Caragiale

Colegiul National Ion Creanga

Colegiul National Mihai Eminescu

Colegiul National Mihai Viteazul

Colegiul National Sfantul Sava

Colegiul National Spiru Haret

Liceul Teoretic Dante Alighieri

Liceul Teoretic National

Scoala Superioara Comerciala  N. Kretzulescu

Despre Global Enterprise Project (GEP)

La nivel european, programul este o initiativa a Junior Achievement-Young Enterprise Europe in parteneriat cu European Round Table of Industrialists si cu 18 companii de top din mediul de afaceri.

Programul se afla la a treia editie si include 4 componente: activitati la clasa - derulate cu sprijinul consultantilor voluntari; administrarea de catre elevi in echipa a unor mini-companii; quiz; competitie nationala si internationala.  GEP este esential pentru dezvoltarea tinerilor, prin stimularea acelor atribute personale si abilitati interdisciplinare, care formeaza baza pentru abilitatile-cheie necesare la angajare si care contribuie la dezvoltarea unei gandiri antreprenoriale. GEP se diferentiaza de celelalte programe de educatie antreprenoriala prin faptul ca le ofera tinerilor o perspectiva globala asupra mediului de afaceri, care este necesara in economia actuala.  http://globalenterpriseproject.eu/

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/junior-achievement-romania/solutii-inovatoare-propuse-de-elevii-bucuresteni-pentru-promovarea-romaniei-catre-statele-unite-uniunea-europeana-si-china