Pofta buna!

BUCURESTI - 28 octombrie 2005

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Cat de importanta este alimentatia? Cati dintre romani tin post si de ce? Cat de des merg romanii la restaurant? Cat cheltuiesc acestia pe mancare? Iata cateva din intrebarile care vor fi puse pe tapet in deja obisnuita intalnire de luni seara de la Casa Capsa.


Sondajul realizat de CURS ne dezvaluie cateva adevaruri nu tocmai placute. Asa cum multi dintre noi stim, romanii nu se inghesuie sa manance la restaurant desi aparent acestea sunt mai mereu pline. Surprinzator nici m`car banala iesire la iarba verde, la picnic, nu ocupa un loc de varf in obisnuintele culinare ale romanului. Pe de alta parte gatitul este o activitate ce face parte din viata zilnica a acestuia. Acest lucru nu este tocmai rau (deoarece “mancarea facuta acasa e mai sanatoasa”) insa spune multe despre nivelul de trai de la noi. In familiile din Romania femeile sunt cele ce se ocupa in mare parte de gatit, situatie care probabil cu timpul se va schimba. Mai dramatic este faptul ca multi obisnuiesc sa bea apa de la robinet, apa care stim cu totii cat este de buna. Si ce sa faci cand salivezi pe la vitrinele restaurantelor? E simplu, mergi intins acasa si pui de o friptura. Ei bine domnilor, friptura e cea care ne salveaza de la foame, care ne mangaie papilele gustative cu aroma ei mai in sange sau mai uscata. Friptura e mancarea preferata a majoritatii. Ce as mai manca o friptura! Daca un roman cheltuie lunar (in medie) 339 RON pe alimente nu ne-ar fi prea greu sa ne imaginam ce produse alimentare pot fi cumparate cu acesti bani. Pe locul doi in topul mancarurilor preferate ale romanilor se numara ciorba, borsul si supa. Pe locul trei sunt sarmalele. Despre aceste preferinte culinare si despre cat de sanatos mananca romanii ne vor vorbi specialistii invitati luni seara la Capsa. In ceea ce priveste modul in care este gatita mancarea trebuie mentionat faptul ca majoritarea o prefera fiarta. Si cum se gateste destul de des in casele din Romania, nu sunt multi aceia care folosesc carti de bucate pentru a-si prepara o masa gustoasa(83% din persoanele intervievate au declarat ca nu folosesc o carte de bucate atunci cand gatesc).

La ce se uita mai intai romanul atunci cand merge la cumparaturi? La pret. Dupa aceea verifica culoarea produsului, mirosul acestuia si abia spre final termenul de garantie. Asadar nu prea suntem obisnuiti sa verificam termenul de garantie al produselor pe care le cumparam. Mare parte dintre noi au auzit si de deja faimoasele E-uri din alimente insa parerile despre acestea sunt impartite. Unii spun ca sunt sanatoase, altii ca nu sunt sanatoase iar altii nu stiu. Asta e problema.

Despre Jurnalul National

Interesatii de subiect pot confirma participarea la sesiunea de luni 31 octombrie, la anita.panait@jurnalul.ro.
Anita Panait

0746 164 118
anita.panait@jurnalul.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/jurnalul-national2/pofta-buna