Mesaj către manageri: aveți grija, sau oamenii cu adevărat talentați vor pleca, în ciuda crizei financiare, arată ultimul studiu Krauthammer.

BUCURESTI - 17 septembrie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Pentru al treilea an la rând, Krauthammer a intervievat angajați din toată Europa despre comportamentele la care se așteaptă de la managerii lor și ce primesc în realitate. În fiecare an se semnalează diferențe semnificative între așteptări și realitate. Și anul acesta nu este o excepție. Majoritatea managerilor (64%) se comportă într-un mod calificat ca și exemplar sau măcar operațional, iar comportamentul a o treime (33%) este calificat ca penalizator, sau și mai rău, descalificant.

“Senior managerii, mai ales, ar trebui să fie foarte atenți la a nu desconsidera comportamente esențiale, precum ascultarea angajaților, considerându-le ca „prea elementare”. Sau prin asumarea unui aer de „am lăsat toate acestea în urmă când eram la început,” avertizează Ronald Meijers, Co-Chairman în Executive Board la Krauthammer. „Uite o replică ce ilustrează combinația de ignoranță și aroganță afișată de mulți senior manageri: Ascultare activă? Da, am fost la trainingul acela pe la 28 de ani. Dar ar trebui să se rețină faptul ca excelența în management se naște din stăpânirea perfectă a elementelor de bază!”, concluzionează el.

„Loialitatea angajaților este îngrijorător de scăzută,” adaugă Steffi Gande, manager al Departamentului de Cercetare al Krauthammer. „Și siguranța locului de muncă nu este atât de importantă pentru oameni pe cât ne așteptam. Mai mult, satisfacția la locul de muncă este scăzută. Managerii care se bazează pe talentele din companie pentru a învinge în condițiile economice actuale, indiferent cât de slab sunt conduși oamenii, sunt invitați să mai reflecteze asupra problemei!”

Krauthammer construiește un tablou european al competențelor de management. Asta presupune investigarea comportamentelor pe care angajații le așteaptă și le experimentează pentru 27 de practici manageriale esențiale, precum felul în care managerii își încurajează angajații să își exprime ideile sau să își identifice propriile talente. Dintre cele 27 de arii comportamentale care au fost cercetate, două sunt în fiecare an în topul celor mai dorite:

95% ar dori ca managerii să analizeze problemele legate de responsabilitățile lor împreună cu ei, în timp ce doar 52% primesc acest lucru.
80% ar dori ca managerii să își recunoască greșelile în mod spontan, dar doar 43% fac acest lucru.

Și restul celor mai dorite 10 comportamente sunt:

83% își doresc ca managerii să le acorde libertate atunci când le deleagă o sarcină și doar 35% primesc acest lucru.
81% ar dori ca managerii să ia în calcul dezvoltarea lor personală când le deleagă o sarcină și doar 32% consideră că așa se și întâmplă.
80% se așteaptă ca managerul lor să îi lase să își termine ideea și să îi încurajeze să continue, lucru care se întâmplă în doar 35% din cazuri.
80% ar dori ca managerul lor să îi implice în rezolvarea problemelor și găsirea de soluții; aceasta se întâmplă în 39% din cazuri.
80% ar dori ca managerul lor să îi încurajeze să găsească o soluție comună la situațiile conflictuale, 35% consideră că managerii fac acest lucru.
80% își doresc ca managerii lor să folosească o evaluare de tip 360º pentru a le evalua performanța, dar doar 29% dintre manageri fac acest lucru.
79% și-ar dori ca managerii lor să îi implice in setarea obiectivelor de dezvoltare personală, doar 44% raportează ca așa se și întâmplă.
75% dintre angajați ar dori ca managerii lor să îi felicite pentru rezultatele bune și efortul depus, însă doar 39% consideră că se întâmplă asta.

Pe lângă detalierea celor 10 practici comportamentale dorite de angajați, Krauthammer a investigat și loialitatea, satisfacția la locul de muncă și ce iau în considerare angajații când se decid dacă să rămână sau nu în compania în care se află.

Doar 16% din angajați consideră presiunea mediului de business dificil de suportat, 41% sunt neutri iar 43% spun chiar că presiunea actuală este complet acceptabilă. Dar în ce privește loialitatea angajaților și satisfacția la locul de muncă, doar 41% sunt hotărâți să rămână în organizațiile lor în următoarele 12 luni, în timp ce 27% sunt neutri sau chiar hotărâți să părăsească organizația în care se află.

Conform sondajului, angajații par mai interesați de ceea ce fac la locul de muncă decât de siguranța lui. Salariul contează, însă nu este principalul element motivant.

Studiul complet în limba engleză poate fi descărcat de la adresa: http://www.krauthammer.com/content.cfm?id=559

Primul studiu Krauthammer Observatory a fost publicat în Aprilie 2007 și de atunci Krauthammer explorează comportamentul managerilor în Europa în fiecare an. Rezultatele au fost organizate într-un tablou – o schemă a comportamentelor manageriale, iar pe parcursul următorilor ani acest tablou va fi completat cu din ce în ce mai multe date legate de comportamentele pe care angajații le doresc de la managerii lor și ce se întâmplă în mod real.

Despre Krauthammer

Compania de training, coaching și consultanță Krauthammer răspunde clienților din toată lumea la nevoile legate de schimbări strategice sau îmbunătățiri operaționale, la nivelul individului, al echipei și al companiei. Mai mult decât îmbunătățirea unor domenii particulare din sistemele organizației, Krauthammer ajuta la construirea și susținerea unei performanțe organizaționale înalte și la implementarea efectivă a schimbărilor. Fondată în 1971, Krauthammer are peste 300 de consultanți și angajați, implementează programe în peste 50 de țări și în mai mult de 15 limbi. Consistența internațională și dezvoltarea profesională continuă a angajaților este asigurată prin patru sesiuni anuale al Krauthammer University, unde fiecare consultant petrece între 2 și 6 săptămâni pe an. www.krauthammer.com
Alexandru Aleman
Romania Country Manager