Leasing

Definitie Leasing

Operatiune de finantare indirecta, aranjament contractual prin care una dintre parti (o companie specializata) vinde celeilalte parti dreptul de a utiliza anumite echipamente sau utilaje, in schimbul unei plati (nivelul chiriei este astfel stabilit incat sa asigure recuperarea pretului echipamentelor, dobanda la capitalul financiar investit si profitul societatii). Beneficiarul isi poate moderniza astfel gama de produse, poate avea acces, in conditii avantajoase, la utilizarea unor tehnologii moderne, poate beneficia de facilitati fiscale etc. Contractul de leasing se incheie pe o durata de 2-5 ani, la expirare beneficiarul avand mai multe posibilitati: sa returneze echipamentele, sa reinoiasca contractul de inchiriere sau sa le cumpere, achitand o valoare reziduala. Diferenta intre leasing si credit este legata de faptul ca, in cazul leasingului, titlul de proprietate ramane, initial, la compania furnizoare (in cazul unui imprumut, clientul detine chiar de la inceput dreptul de proprietate asupra bunurilor cumparate cu banii luati de la banca).In practica, companiile specializate utilizeaza doua tipuri de leasing:- leasing operational – sursa de finantare alternativa, care permite clientului sa inchirieze bunurile ce fac obiect al contractului de leasing. Clientul plateste suma stabilita prin contractul de inchiriere, urmand ca la sfarsitul perioadei bunurile sa se reintoarca la compania de leasing (utilizatorul nemaiavand nici un drept asupra lor). Aceasta tehnica este preferata cumpararii propriu-zise, datorita eforturilor financiare mai reduse ale beneficiarului (lichiditati mai mici) pe termen scurt, indeosebi atunci cand acesta nu-si poate permite sa achite costul integral. Adesea, activitatea de service este asigurata de vanzator, fapt important in cazul echipamentelor complexe- leasing financiar (contract de inchiriere si cumparare in rate) – in acest caz, titlul de proprietate asupra bunurilor inchiriate se transfera clientului, la sfarsitul perioadei de leasing chiria platita corespunde valorii bunului inchiriat (de persoane fizice, indeosebi). V. cumparare prin inchiriere, factoring.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Leasing? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Leasing.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Leasing. Definitiile termenilor despre Leasing cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Leasing, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Leasing.