Dichis a la francaise

BUCURESTI - 13 octombrie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La sfarsitul lunii septembrie, Carturesti a inaugurat la Institutul Francez din Bulevardul Dacia prima librarie de carte franceza din Romania. Prezent la lansare, ambasadorul Frantei in Romania, domnul Henri Paul, a subliniat nevoia unei astfel de librarii amintind ca, pana in prezent, in Romania puteai gasi carti in limba franceza doar la anticariat, fapt greu de explicat tinand cont de legaturile culturale de traditie dintre cele doua tari.

Alaturandu-se tonului remarcilor Domnului Ambasador, cuvantul de deschidere al Ministrului Roman al Culturii, Domnul Theodor Paleologu, a facut referire la necesitatea recuperarii elementului francez al culturii romanesti, o constanta a dezvoltarii culturale romanesti de-a lungul timpului.
Serban Radu, co-fondator Carturesti, considera deschiderea unei librarii de carte franceza ca un act de restituire a normalitatii intrucat valorile culturii franceze au stat la baze unei intregi generatii si nu cu multa vreme in urma lecturile elitei romanesti erau preponderent in aceasta limba. Lectura in franceza nu este un simplu act lingvistic, ci mai degraba o stare de spirit, de la savoarea fineturilor la bucuria vietii. Dar si o re-aliniere la valorile aspirationale ale predecesorilor nostri care au definit in secolele trecute partea din Romania moderna care ne place, de care putem fi mandri.
Noul spatiu, al carui design are drept model Biblioteca Nationala a Frantei, a fost conceput de catre Attila Kim si Ciprian Tocu. Cei doi au creat un loc cochet si intim, o librarie – cafenea ce se doreste a fi punct de intalnire cu cartile si cultura francofona, un spatiu de relaxare si discutii cu prietenii.
Pe rafturi, Libraria Franceza Carturesti etaleaza carte in limba franceza din domenii variate - literatura clasica si contemporana, dictionare si cursuri de invatare a limbii franceze, carte pentru copii, benzi desenate, carti din domeniul stiintelor umaniste, dar si traduceri ale autorilor romani in franceza. Li se vor alatura filmele, accesoriile pentru ceai, produsele de papetarie si jucariile. De asemenea, cei interesati vor putea sa comande titluri care nu se gasesc in librarie.
Discutiile si rasfoitul cartilor isi vor afla cadrul perfect in cafeneaua cu design minimalist de pe Bulevardul Dacia. Deliciile culinare - produsele de patiserie frantuzeasca, branzeturile, sandvisurile proaspete si selectia de vinuri - ii vor face pe vizitatori sa se simta ca intr-o braserie de pe malurile Senei.
Pentru ca ne dorim ca libraria sa devina un punct important in viata culturala a orasului si sa concentreze in jurul sau personalitati si evenimente cu semnificatie pe scena culturii francofone, vom gazdui si promova, alaturi de Institutul Francez si Ambasada Frantei, proiecte si initiative culturale asa cum am facut, de-a lungul timpului, in toate locatiile noastre – a mai adaugat Serban Radu. Printre evenimentele care se vor desfasura in librarie in luna octombrie, se numara Atelierul sunetului, coordonat de Cosmin Tapu si Atelierul Imaginilor cu Noelle Pujol, dezbateri organizate de Liceul Francez Anna de Noailles pe teme alegerilor prezidentiale din Romania si a revolutiei din decembrie 1989.

Despre DIRECT CLIENT SERVICES SRL

Inca din iunie 2009, o selectie de carte franceza este disponibila si in librariile Carturesti din Verona 13, Bucuresti si Iasi, iar in curand, vor exista rafturi de carte franceza in locatiile din Timisoara si Cluj.
Niculescu Ana
Pr&Events Coordinator
ananiculescu@carturesti.ro

info@carturesti.ro