INFORMARE CU PRIVIRE LA CONFERINTA NATIONALA A ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI 05-09 IUNIE 2007

BUCURESTI - 10 iunie 2007

Comunicat tip General in Administratie Publica

In perioda 05-09 IUNIE 2007, s-a desfasurat in statiunea Poiana Brasov – Hotel Alpin Conferinta Nationala a Ligii Asociatiilor de Proprietari - HABITAT (organizatie nationala a asociatiilor de proprietari).

INFORMARE CU PRIVIRE LA
CONFERINTA NATIONALA A ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI
05-09 IUNIE 2007

In perioda 05-09 IUNIE 2007, s-a desfasurat in statiunea Poiana Brasov – Hotel Alpin Conferinta Nationala a Ligii Asociatiilor de Proprietari - HABITAT (organizatie nationala a asociatiilor de proprietari).
Aceasta Conferinta a avut ca tema principala:
Managementul asociatiilor de proprietari: imbunatatirea capacitatii autoritatilor locale si asociatiilor de proprietari pentru managementul, mentenanta si reabilitarea fondului locativ!
La conferinta au participat:
Repezentanti ai asociatiilor de proprietari din: Arad, Brasov, Braila, Bucuresti, Bacau, Botosani, Constanta, Cluj, Craiova, Focsani, Iasi, Lugoj, Negresti-Oas, Ploiesti, Resita, Slatina, Slobozia, Timisoara, Targu Mures, Pitesti, Deva, Turnu Magurele, Mangalia, Turnu Severin, Giurgiu, Targu Jiu, Ramnicu Valcea, Campulung, Barlad, Galati
Au delegat reprezentarea: Navodari, Medgidia, Oradea, Sinnicolau Mare, Buzau
reprezentanti ai: MDPL, MIRA, ANRSC, ANPC, Furnizori de servicii
din partea Organizatiei din Olanda Stichting Woonbron (Olanda, zona Roterdam, Asociatiei de locatari 50.000 de apartamente!),
Pe langa problematica Managementului asociatiilor de proprietari in aceasta intalnire s-au discutat si problemele curente cu care se confrunta asociatiile de locatari/proprietari din Romania: imbunatatirea legislatiei, impunerea unor tarife suportabile, calitatea serviciilor, reabilitarea termica a fondului locativ, oportunitatea infiintarii tribunalelor locuintei, fenomenul debransarii de la servicii.
Au fost pregatiti si 41 de specialisti in Managementului asociatiilor de proprietari capabili sa sprijine autoritatile locale in derularea de proiecte.
Dintre toate problemele discutate semnalam urmatoarele:
I.Cu privire la reabilitarea termica
•Salutam existenta acestui program national, dar fara masuri financiare si administrative conexe nu va avea succesul scontat pe termen mediu. Facem aceste observatii si ca urmare a mai mult de 100 de intalniri organizate in tara in care am avut posibilitatea sa cunoastem evolutia situatiei.
•Solicitam ca in prima faza sa se realizeze auditul energetic pentru toate imobilele pentru a avea o imagine clara cu privire la starea fondului locativ. Astfel vom putea stabili strategii viabile in domeniul imobiliar.
•Proprietarii care pot realiza din fonduri proprii lucrarile de reabilitate achitand integral in avans trebuie incurajati! Ulterior se pot returna cei 67% contributie a Guvernului si a Consiliului Local si costurile legate de audit si proiectare. Astfel se urgenteaza punerea in practica a programului national de reabilitarea termica.
•Solicitam introducerea de urgenta a fondurilor de garantare a creditelor luate pentru reabilitarea termica.
•Solicitam TVA 0 la lucrarile de reabilitare si consolidare (inclusiv pentru materialele de constructii!)
•Solicitam TVA 9% la utilitati (apa, canal, energie termica, energie electrica, salubritate, gaze naturale) cu conditia folosirii fondurilor disponibilizate pentru a finanta reabilitarea fondului locativ!
•Solicitam deducerea impozitului pe locuinta pana la compensarea totala a sumei investite in reabilitare, nelimitat la un singur an fiscal!
•Solicitam realizarea unei banci de date cu tipuri de proiecte de reabilitare deoarece si cartierele de blocuri sunt construite dupa proiecte tip. Costurile de proiectare ar scadea semnificativ.
II.Cu privire la consolidarea antiseismica
•Salutam masurile de inasprire a legislatiei prin sanctionarea proprietarilor care impiedica desfasurarea programului!
Sanctiunile ar trebui sa fie aplicate si autoritatilor locale cand:
Nu se pun la dispozitie locuinte pe perioada consolidarii.
Nu se respecta termenele in executarea lucrarilor de consolidare.
Nu se raporteaza transparent motivele intarzierilor.
III. Cu privire la legislatia in domeniu locuintelor:
Legea cadru a asociatiilor de proprietari trebuie dublata de hotarari ale consililor locale pentru adoptarea Normelor Specifice Locale de Aplicare. Nici o lege nu va putea acoperi toate problemele! Vom evita astfel zecile de mii de reclamatii-interventii din diferite zone.
Solicitam aplicarea normelor tehnice trecand peste avalansa de decizii-comentarii populiste care nu pot fi baza unei dezvoltari durabile.
Legislatia in domeniul locuintelor trebuie sa fie corelata cu prevederile legale în vigoare privind administraţia publica locală, descentralizarea administrativă şi financiară, dezvoltarea regionala, finanţele publice locale şi cu respectarea principiilor: a) responsabilităţii şi legalităţii; b) asocierii intercomunitare; c) dezvoltării durabile şi corelării cerinţelor cu resursele;d) protecţiei şi conservării mediului natural şi construit; e) asigurării igienei şi sănătăţii populaţiei si a calitatii vietii f) administrării eficiente a constructiilor din proprietatea publica sau privată; j) participării şi consultării cetăţenilor; k) liberului acces la informaţiile privind problematica locuitului. n) protecţia economică, juridică şi socială a locatarilor; o) funcţionarea optima, în condiţii de siguranta, de rentabilitate şi eficienta economică a construcţiilor, instalaţiilor, echipamentelor şi dotărilor, corespunzător parametrilor proiectati şi în conformitate cu instrucţiunile de exploatare; r) introducerea unor metode moderne de management; s) introducerea unor metode moderne de elaborare şi implementare a strategiilor, politicilor, programelor şi/sau proiectelor din sfera locuintelor; u) informarea şi consultarea organizatiilor ale asociatiilor de proprietari. v) respectarea principiilor economiei de piata, asigurarea unui mediu concurential, restrangerea şi reglementarea ariilor de monopol.
IV. Alte probleme
Solicitari minimale ramase nerezolvate de ani de zile
Înfiinţarea „TRIBUNALELOR LOCUINŢEI”, cu magistraţi specializaţi. Pot fi şi numai „Secţii” specializate.
Recunoaşterea a asociaţiilor de proprietari ca organizatii de utilitate publica!
Decizia privind mansardarea condominiilor, să poată fi luată cu aprobarea a numai 2/3 din numărul proprietarilor.
Guvernul este chemat sa acorde o mai mare atentie rolului sectorului de locuire in cadrul economiei nationale in contextul in care dezvoltarea economica este considerata ca prioritate principala a tarii. Pe de alta parte, constructia si renovarea si intretinerea constructiilor de locuinte contribuie semnificativ la activitatile economice si la crearea de noi locuri de munca.
Solicitam ca modificarile legislative solicitate de catre asociatiile de proprietari sa fie adoptate de urgenta!.
Odata cu renuntarea la practica falimentara a alocarii de subventii publice companiilor furnizoare de servicii solicitam introducerea unui sistem eficient mixt de asistenta sociala acordata atat de autoritatile centrale dar si de autoritatile locale, directionat , pentru plata utilitatilor de catre familiile cele mai vulnerabile din punct de vedere social.
Strategiile nationale de eficienta energetica si de asistenta sociala ar trebui dublate de strategii locale adoptate prin consultarea cetatenilor.
Solicitam sistarea oricaror modificari de tarife / preturi / impozite pana cand nu se vor face cunoscute motivatia integrala si calendarul pe termen mediu!
Solicitam: cresterea venitului minim garantat la cel putin 200 EURO,
Autoritatile locale trebuie sa adopte o abordare directa pro-activa, a locuirii, in care sa-si asume rolul si responsabilitatea de a asigura o calitate corespunzatoare a locuirii. Trebuie sa aiba o imagine clara a situatiei locuirii pe plan local si sa elaboreze o strategie practica pentru a face fata problemelor actuale.
Introducerea programelor integrate de regenerare urbana trebuie sa fie o prioritate mai ales ca in perioada 2007-2013 fondurile structurale alocate acestui tip de programe nu sunt de neglijat !
Recunoaşterea Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat” ca reprezentant al asociaţiilor de proprietari din România. Parteneriatale autoritatilor locale sau centrale cu organizatiile asociatiilor de proproprietari trebuiesc generalizate.
Pentru proprietarii care nu pot achita facturile la utilitati sau reabilitarea/mentenanta cladirii trebuie ca masurile de asistenta sociala (care nu vor putea acoperi decat in parte costurile!) sa fie dublate de masuri administrative.
De exemplu municipalitatea/guvernul poate cumpara apartamentele – la un pret corect- preluind obligatiile ce revin conform legii proprietarului (reparatii, reabilitari parti comune etc) si acordand dreptul de uzufruct viager.
Un semnal de alarma fata de dezvoltarile imobiliare haotice, in afara normelor elementare de urbanism si de calitate a constructiilor fara nici o strategie locala sau nationala si in afara unor controale eficiente!
LA MAI BINE DE 5 LUNI DE LA DATA ADERARII (PE CAND INTEGRAREA?) ASTEPTAM O ABORDARE EUROPEANA A DREPTULUI LA LOCUINTA SI O STRATEGIE REALA PENTRU MENTENANTA SI DEZVOLTAREA FONDULUI LOCATIV.
Mihai Mereuta
Presedintele Ligii Habitat


PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE VA PUTETI ADRESA LA:
TEL/FAX (021)319.07.99, MIHAI MEREUTA: 0744.751.416; TATIANA PETRARIU: 0726.373.000,
www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro Email: mihai.mereuta@habitaturban.ro

Despre liga habitat

LIGA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI - HABITAT
ADRESA CORESPONDENTA OP49 CP 21 (COD 022106)
PRESEDINTE:MIHAI MEREUTA
CF 8557733; CONT : RO96BRDE441SV03929134410 BRD – UNIREA
HOT JUD TMB : 2492/2003; INREGISTRATA IN REGISTRUL SPECIAL LA POZ 34/2003

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE VA PUTETI ADRESA LA:
TEL/FAX (021)319.07.99, MIHAI MEREUTA: 0744.751.416; TATIANA PETRARIU: 0726.373.000,
www.habitaturban.ro, www.regenerareurbana.ro Email: mihai.mereuta@habitaturban.ro

mihai.mereuta@habitaturban.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liga-habitat/informare-cu-privire-la-conferinta-nationala-a-asociatiilor-de-proprietari-05-09-iunie-2007