Cartile 'Mozaic' se intorc la LiterNet (http://www.liternet.ro) - Simona Cratel: Strainii (roman)

BUCURESTI - 13 martie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

'Psst, cititorule, daca ai timp... cineva vrea sa-ti spuna o poveste! Pregateste-te sa afli totul despre Verdi!'

Descarca gratuit la http://www.liternet.ro

Dragi prieteni,

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

229. Simona Cratel: Strainii (colectia Mozaic)

>>>> ATENTIE! Pentru a descarca o carte in prima saptamina de la aparitie sau pentru a comenta articole la LiterNet, trebuie sa va creati un cont de utilizator. Crearea contului de utilizator e gratuita.

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:

Dislocare, alienare si terapie. Totul despre Verdi.

Brrr. Depresie. Tristete. Suferinta. Of. Singuratate. Nonsens. Violenta. De toate gasesti in acest text. Lucruri nu tocmai vesele, povesti pe care poate n-ai vrea sa le auzi. Dar, ce ciudat, vocea care ti le spune... e atit de priceputa incit nu prea poti sa nu le-asculti.

Strainii este al doilea text din colectia Mozaic, ale carei criterii de selectie le indeplineste, cu siguranta: e bine scris si apartine unei persoane care pina acum nu a mai publicat nimic in volum. Am primit textul pe e-mail, nesemnat, cu rugamintea din partea LiterNet sa... predau stafeta (nota redactiei: Anda Cadariu e autoarea primului volum din colectia Mozaic, lovem@il project). L-am citit fara sa stiu cine e autorul, daca e un el sau o ea, ce virsta are, in ce oras traieste. Practic, un om complet necunoscut, adica... strain de mine, a scris un text pe care l-am citit repede si cu placere.

Strainii e o nuvela mai lunga. Nu are complexitatea unui roman. De fapt, cel mai bine ar fi sa-l privim ca pe un monolog ai carui martori sintem noi, cititorii. Mai degraba receptori decit martori, pentru ca personajul-narator ni se adreseaza direct, inca de la inceput. Si o face destul de abrupt: 'Daca tot ati ajuns aici'... Textul continua in acelasi stil direct, confesional. Cind am inceput s-o citesc, am avut senzatia ca abia am intilnit un om care, iata, deja imi spune o poveste. Ca sa ne apropiem mai usor, prezentarile sint facute imediat: 'Ei bine, am zece ani si ma cheama Verdi'. Ne va spune ca de fapt il cheama Victor si e un baiat supradotat in virsta de zece ani, care a sarit deja cinci clase scolare pentru ca invata extrem de repede. Mai incolo vom intelege ca aceasta conditie de supradotat a personajului era necesara in text: nimic n-ar fi verosimil daca personajul ar fi un copil normal de zece ani, pentru ca stilul este unul al unui om matur, iar cuvintele folosite - mult prea sofisticate pentru vocabularul unui copil normal aflat la aceasta virsta.

Despre ce e vorba in Strainii? Despre straini, desigur, despre mai multe feluri de straini, dar mai ales... despre unul anume: Verdi. Si Verdi povesteste. Vrea sa ne spuna totul despre el: ca traieste in Germania impreuna cu familia lui, compusa din mama, tata si un frate pe care-l respinge fiindca, spre deosebire de el, e 'subdotat' si nu au prea multe in comun, ca mama lui are un iubit de saptesprezece ani, ca el, Verdi, are sentimente amestecate fata de aceasta mama, ca intreaga familie duce o viata retrasa si ca membrii sai nu se simt deloc bine in conditia de imigranti.

Verdi vorbeste in cele optzeci si cinci de secvente din care este compus acest text. E ca si cind ar mai lua din cind in cind o gura de apa, in timpul extenuantului discurs pe care-l tine, un discurs plastic, in care se relateaza fapte si se ridica intrebari: 'A mai avut cineva senzatia ca totu-i fals si gol si fara sens?' sau 'Dragostea poate sa imbete?! Dragostea poate sa te faca sa versi?! Dragostea te poate face dependent si iti poate rapi pana si cel mai mic dram de respect de sine?! Ne avertizeaza la scoala despre droguri, despre bautura, dar sa fiu al naibii daca am auzit ceva despre dragoste...! Am stiut eu! Am stiut eu ca ne servesc realitatea imbracata in zahar!', sau 'Asa ca intreb: este fericirea imposibil de atins?! Nu-i asa ca ma fac de ras doar punand aceasta intrebare?! Ca acum nu mai par asa de inteligent cat vroiam sa par?! Ca toate eforturile mele de a impresiona s-au dus pe apa sambetei?! Dar inca odata, am doar zece ani. Zece! Ah, nu, nu va jenati! Pot auzi stadioane de oameni razand de mine, chiar in acest moment.'

Lumea lui Verdi nu e una fericita, dupa cum se poate deduce din intrebarile de mai sus. Culorile in care personajul-narator - acest copil supradotat de zece ani, alienat, dislocat si dezechilibrat din cauza unei vieti familiale si sociale turbulente - picteaza realitatea nu sint tocmai pastelate. Mai mult, povestea lui are un final cumplit. Se termina in frig si singuratate. Ca sa fiu in spiritul textului, as spune ca asta se numeste, cred, 'Dead End'. Ajuns la acest final surd, trist, Verdi tace.

In linistea care s-a lasat dupa povestea lui Verdi, am inceput sa adresez intrebari despre autoare - caci s-a dovedit, ulterior, a fi o autoare. Am aflat doar ca a terminat Academia de Arta, a lucrat ca graphic designer, art director si web designer pina in 2000 si ca a locuit citiva ani in Germania, apoi s-a intors in tara. Amanunte, de fapt, chiar daca Strainii, primul ei text de mai mari dimensiuni - care sper sa nu fie si ultimul - are un filon expresionist evident; nu degeaba tara unde se petrec faptele relatate e Germania. Nu stiu ce a insemnat pentru Simona Cratel aceasta poveste. Poate o terapie in urma alienarii si dislocarii. Indiferent de motivatia autoarei, e un discurs care merita ascultat din cel putin doua motive: pentru intrebarile pe care le ridica si pentru tonul bine dozat al vocii care-l spune.

Mi-am inceput propriul discurs cu interjectii, asa ca poate-ar fi indicat sa inchei tot asa: Psst, cititorule, daca ai timp... cineva vrea sa-ti spuna o poveste! Pregateste-te sa afli totul despre Verdi!

(Anda Cadariu)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Delia Oprea, Radu-Ilarion Munteanu, Dora Ionescu, Raluca Andrei, Anda Visan, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM!

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 5 ani de activitate 227 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 787,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/cartile-mozaic-se-intorc-la-liternet-httpwww-liternet-ro-simona-cratel-strainii-roman