"Ciupercutze" de Cristian Juncu, in format electronic la Editura LiterNet. Nu va lasati inselati, nu e o carte de bucate.

- 21 martie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

4389-cjuncuciupercutze.jpg

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

135. Cristian Juncu: Ciupercutze

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:

Pentru cine nu-l cunoaste: Cristian Juncu e un om inteligent, sensibil si incapatanat. Sedus, el insusi, in piesele pe care le-a scris pana acum, de jocul cu piste false - sau, mai exact, de jocul de orientare turistica printre pistele false ale realului - el nu se lasa abatut din drum de formularile magulitoare generate de textele sale, ci are incapatanarea sa afle, prin intrebari insistente, care e reactia adevarata, reala, sincera, nemachiata a receptorului. Fiindca abia o astfel de reactie, presupun, ii poate fi un reper util. Caci pe el reperele par sa-l intereseze in primul, al doilea si-al treilea rand - iar nu laudele toropitoare.

In Ciupercutze personajele au realitate si identitate prin intregul lor comportament dramatic, inclusiv lingvistic. Replicile au ritm si firesc, purtand amprenta certa a unui mediu social, a unei varste, a unui anumit grad de cultura etc. Aici nu se vorbeste asa cum au tot incercat sa ne obisnuiasca majoritatea dramaturgilor nostri de azi - ca la lectia de dirigentie, sa zicem. Si inca ceva: senzatia puternica de firesc in dialogurile lui Juncu nu vine numai din felul in care se exprima protagonistii, ci si din structura si dinamica dialogului. Succesiunea replicilor nu e dictata de o logica scolareasca, gen intrebare-raspuns-intrebare etc., ea se articuleaza dupa principiul unei naturaleti care eludeaza frecvent schema de mai sus, lasand intrebari fara raspuns, permitand varii "driblinguri", paranteze si divagatii - toate acele accidente de logica indispensabile unei situatii reale, realiste, convingatoare. Fireste, toate aceste insusiri amintite aici sunt, la randul lor, rezultatul unui foarte alert simt de observatie - calitate suprema la un dramaturg. Totodata, ele constituie si fundamentele realismului lui Cristian Juncu.

Si ar mai fi o caracteristica ce se cere mentionata aici, cu atat mai mult cu cat este vorba de un dramaturg tanar: rigoarea exemplara a constructiei, motivatia fara cusur. Orice reactie, orice gest, afirmatie, decizie a unuia sau altuia dintre personaje isi are explicatia intr-o intamplare descrisa, amintita, consumata anterior in piesa respectiva. Din acest punct de vedere, nu exista, in piesele din acest volum, nici un "de ce" care sa ramana fara raspuns.

(...)

Ciupercutze abunda in personaje si situatii a caror realitate e inacceptabila rational. Incepand cu contemporaneitatea unor figuri precum Tepes ori Marx cu noi, cei de dupa 1989, si sfarsind cu cei doi porumbei (desigur, albi!) ce se hranesc cu ficat uman... viu, cu aceeasi pofta cu care o facea, in mitologia elina, temutul si insatiabilul vultur, intruziunea fantasticului e caracteristica principala a acestei piese care comenteaza, totusi, statutul moral al societatii romanesti post-decembriste. Nu-i de mirare ca autorul s-a ferit sa propuna incadrarea textului intr-o specie anume.

In ciuda unor elemente precum cele de mai sus si pe care le consideram, indeobste, ca tinand de fantastic, impresia coplesitoare e aceea de realism. Desigur, in masura in care acceptati sa definim, intr-un mod foarte general, drept realist un text in care regasim imaginea de o tulburatoare acuitate a societatii in care traim. In articularea acestei imagini, autorul manevreaza abil tehnica interferentei planului realist propriu zis (asadar, a planului in care personajele si situatiile sunt "rupte din viata") cu unul simbolic-alegoric-parabolic (populat de personaje rupte din... moarte / istorie sau chiar din arsenalul mitologic). Cu efectul potentarii celui dintai de catre cel secund. Cu alte cuvinte, cu rostul - implinit! - de a face si mai pregnanta imaginea acelei realitati de care vorbeam mai sus si care, cum bine stim, ne-a pus de atatea ori, in acest ultim deceniu al mileniului, in situatii ce au depasit fara efort cea mai avantata si mai neagra imaginatie.

(...)

Aceasta interferenta a planurilor are drept efect, cum spuneam, o imagine extrem de vie, intensa, uneori comica, alteori grotesca sau, in sfarsit, dureroasa, a lumii romanesti dupa un deceniu de libertate exterioara. Un deceniu in care noxele lumii normale se amesteca, compact, cu noxele deloc prelucrate ale trecutului nostru recent si mai putin recent sau, mai degraba, cu marea noastra noxa ancestrala - aceea a refuzului in fata oricarei tentative de analiza lucida si de reevaluare morala a zonelor nevralgice ale istoriei noastre, ale fiintei noastre nationale. Pe langa incalceala de nedeslusit de culpe, raspunderi si mentalitati, de atitudini si comportamente, de ideologii si strategii in care traim, acest refuz poate face plauzibila - pret de o mai scurta sau mai lunga seara de teatru - solutia finala propusa de piesa lui Juncu, cel putin in plan simbolic: inocenta absoluta, pana dincolo de limita ei clinica, domnind peste o tara al carei contur e alcatuit din fragmente de trupuri tinere (cat de vinovate? cat de nevinovate?), ca premisa a unui nou inceput.

(...)

(Victor Scoradet)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Anca Serban, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Luiza Palanciuc, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Va reamintesc ca pentru a fi anuntati de aparitia noilor carti LiterNet (pentru cei care nu sint inscrisi si pe lista Programului Cultural) e suficient sa trimiteti un e-mail fara nici un text la carti_LiterNet-subscribe@yahoogroups.com
>>>> De asemenea, puteti prelua gratuit pe situl dvs informatii despre cele mai noi aparitii ale Editurii LiterNet prin intermediul feed-urilor LiterNet. Mai multe amanunte la http://feed.liternet.ro

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 134 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 280,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/ciupercutze-de-cristian-juncu-in-format-electronic-la-editura-liternet-nu-va-lasati-inselati-nu-e-o-carte-de-bucate-