La LiterNet (http://www.liternet.ro) 'petrecere de pietoni' cu ioan es. pop

BUCURESTI - 30 ianuarie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

11851-iepoppetrecere.jpg

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:

181. ioan es pop: petrecere de pietoni

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

http://editura.liternet.ro

Lumina afumata

In mentalitatea comuna, poezia este perceputa fie ca un teren al maximei dificultati, fie, dimpotriva, ca unul de usurinta si usuratate creativa. In primul caz, poemele mai ermetice sunt citite cu un respect adanc, aproape religios, si cu incercarea trudnica de a prinde sensul fiecarui crampei de vers. In al doilea, totul este expediat rapid: dupa ce a explicat ucenicului cum sa monteze si sa demonteze o masinarie complicata, mesterul ii poate spune relaxat ca 'restul e poezie'. Se intampla insa ca unii dintre cei mai buni poeti ai nostri scriu, in acelasi timp, cu o adevarata forta vizionara si o simplitate formala dezarmanta. Nimic neclar, cetos, obscur la nivelul expresiei. Insa, pe masura ce parcurgem versurile atat de banale, realizam ca am patruns tot mai adanc intr-un teritoriu fantasmatic, straniu, pe alocuri infricosator.

Este exact situatia de lectura si de receptare pe care o fixeaza un poet ca Ioan Es. Pop. Volumul sau Petrecere de pietoni (cu un Argument impotriva al autorului) exploreaza aceleasi obsesii (de)formatoare, prin care viata se incarca de moarte si izbeste, cu ea, sensibilitatea si constiinta cititorului: 'daca nu mi s-ar fi repetat tot timpul ca sunt muritor,/ poate ca n-as fi murit. Poate/ as fi infiintat o alta moarte./ poate o alta credinta, oricat de marunta,/ mi-ar fi fost destula pentru a pluti.// dar am crescut, ca orice om ingrozit,/ in religia mortii./ o moarte care nu vine din esecurile noastre/ ci dintr-o proasta deprindere,// din resemnarea ca dac-ai invatat sa mori/ e musai sa mori.// numai ca ti-am spus eu, vere,/ e putin probabil sa mori cand mori:/ o celula ori poate mai multe/ raman sa te framante mult dupa aceea// si abia cand dispar, dupa cinci mii de ani,/ te vei odihni, ticalosule'.

In acea 'lumina afumata' specifica liricii lui Ioan Es. Pop, lucrurile ies din fagasul lor obisnuit, raporturile se schimba, perspectiva se frange si se implineste printr-una contrara. Ca si la Marin Sorescu, in exceptionalul sau volum Puntea. Ultimele, pe cel mai firesc ton sunt spuse lucruri fundamentale, blestemate probleme insolubile ce asediaza si angajeaza Fiinta. Pana si jocurile de cuvinte practicate de inca-tanarul autor sunt dintre cele ce lasa umbra: 'slagare de concentrare', 'sacrul si peticul', 'groapa cu alei', 'greata la mal'. Iar o litanie blasfematorie precum cea care urmeaza (desfasurandu-se inca, la aceeasi tensiune, pe o pagina a volumului) da intreaga masura a redutabilului poet 'nouazecist': 'pace in pantece, unde parintii nostri au umplut cu mamaliga/ sperand sa-i infunde bolboroselile, sa inmormanteze valurile de frig/ ce veneau dinspre talpi si sa opreasca lesia spurcata a necredintei./ pace in pantece, de unde pornesc abaterile filosofilor si rascoalele/ mujicilor. pace in pantece, de unde izbucnesc razboaiele mari, pace/ in pantece, unde se nasc icnetele desfranarii si fumurile gandirii/ abstracte. pace in pantece, de unde se scurg malformatii si pruncii sfinti'.
Ce-am mai putea adauga?

(Daniel Cristea-Enache)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 180 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 475,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
http://www.liternet.ro
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/la-liternet-httpwww-liternet-ro-petrecere-de-pietoni-cu-ioan-es-pop