Nu ai mai ris din toata inima de mult timp? Incearca 'A fost sau n-a fost?' de Corneliu Porumboiu (scenariu la http://editura.liternet.ro)

BUCURESTI - 23 octombrie 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

211. Corneliu Porumboiu: A fost sau n-a fost? (scenariul filmului omonim) la http://editura.liternet.ro.

Mai mult nu e nevoie sa spun, veti auzi cind va veti apropia hohotele de ris ale celor care v-au luat-o inainte. Lectura placuta si cautati filmul in salile de cinema! Inca mai e de gasit.

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

211. Corneliu Porumboiu: A fost sau n-a fost? (scenariul filmului omonim)

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:

Pentru ca este unul din cele mai savuroase texte pe care le-am publicat. Pentru ca l-am citit (pina acum) de 4 ori, pentru ca am vazut filmul tot de 4 ori si nu m-am plictisit nici o clipa. Si pentru ca vreau sa il mai citesc de citeva ori, sigur ca o sa gasesc alte si alte motive de a ride din toata inima. Pentru ca am invatat pasaje din el si pentru ca abia astept sa il pot arata, subtitrat in engleza, colegilor straini. Pentru ca LiterNet-ul s-a creat pentru astfel de texte, pe care sa le descoperi, sa le citesti dintr-o rasuflare si apoi sa le recomanzi prietenilor, trimitind linkul si asteptind sa le auzi entuziasmul. Pentru ca... Dar cititi si o sa aflati pentru ce. Si cautati filmul, inca mai e in sali, o sa fie pe DVD. Daca scenariul e asa de bun, stati sa vedeti filmul....

(Razvan Penescu)

**************

Citeva cuvinte numai despre istoria celor trei titluri diferite pe care le-a avut filmul lui Corneliu Porumboiu. Istoria ascensiunii in trepte purificatoare spre titlul final (A fost sau n-a fost?) cuprinde - oricita rezonanta parodica ar exista in intrebarea hamletiana - un staruitor parfum metafizic, spre care se urca incet si ferm.

Urmariti treptele titlurilor succesive, pe care, prin eliminare, le-a ales Cornel. A fost sau n-a fost revolutie in orasul nostru? (Adica Vaslui, completez eu). E primul titlu, prima treapta, nivelul asumat cel mai de jos, al presei de scandal. Apoi treapta a doua - prima eliminare.

A fost sau nu a fost revolutie? - care da o turnura comica, istoric-filozofica, dilemei. Si in sfirsit ultima treapta, care trimite filmul spre oniric si metafizic jucaus. A fost sau n-a fost? Dar mai mult decit atit. Prin dilatarea timpului si suprimarea totala a zgomotelor se ajunge aici, la final, la un moment de vid, de panica si tristete, cum nu am mai vazut inca in filmul romanesc. Tot filmul evolueaza spre acest moment.

Aceasta schema este schema intregului film. Minimalismul lui este autoironic. Simplitatea lui este perversa si provocatoare.

Actul de curaj cinematografic, cel mai provocator, este scena emisiunii de televiziune in direct. In faza in care am vazut eu filmul la montaj, Cornel practica un dans pe sirma - acela al planului general - intins in timp intr-adevar pina la sfidare. Am impresia ca aici el a mai lucrat, a mai rafinat, a mai facut una-doua concesii - pentru sporirea farmecului, evident. Oare? El are o incapatinare moale, moldoveneasca, care, cind se intareste, capata duritatea betonului. Da din cap si face cum stie el.

De-abia am inceput sa articulez citeva impresii despre film si am si depasit timpul convenit cu domnul Cornel Porumboiu pentru prezentare. Citesc in diagonala, selectionez fulgerator citeva note, ultimele, de fapt primele. De exemplu: Cornel balanseaza intre Cehov si Beckett.

Sau, filmul lui Cornel Porumboiu este, ca si Visul lui Liviu si, indraznesc sa prevad, ca altele care vor urma, atins de aripa visului.

Sau, e un film foarte comic - despre niste oameni-fantome, care ratacesc, buimac, prin niste cimitire verticale. Este sau nu este vis? A fost sau n-a fost?
Dar de ce este el comic?

Pentru ca nimic nu e mai comic decit nefericirea - spune Beckett. Sa terminam repede, frumos si francofonic, acest text haotic. 'Il n'y a rien de plus drĂ´le que le malheur' (Samuel Beckett)

(Lucian Pintilie, alocutiune rostita cu prilejul premierei filmului A fost sau n-a fost?)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Delia Oprea, Anca Serban, Radu-Ilarion Munteanu, Dora Ionescu, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 209 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 686,500 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/nu-ai-mai-ris-din-toata-inima-de-mult-timp-incearca-a-fost-sau-n-a-fost-de-corneliu-porumboiu-scenariu-la-httpeditura-liternet-ro