O carte electronica semnata Augustin Ioan a aparut la Editura LiterNet.ro

- 14 februarie 2005

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

Fisiere atasate:

3595-aioanpoverism.jpg

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:

126. Augustin Ioan: Pentru re-increstinarea zidirii (arhitectura - prima carte din seria "Manifestul poverist")

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

O carte electronica semnata Augustin Ioan a aparut la Editura LiterNet.ro

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:

126. Augustin Ioan: Pentru re-increstinarea zidirii (arhitectura - prima carte din seria "Manifestul poverist")

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani de activitate 125 volume ale unor autori romani, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 258,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.> Argument:

Pentru re-increstinarea zidirii

In arhitectura contemporana poverismul este o voce speciala, un curent care cauta raspunsuri la problemele globale/locale ale unui nou mileniu - care apartine tehnologiilor informatiei - prin redescoperirea dimensiunii sacre a construirii, ar putea parea anacronic.

Este, de fapt, miza volumului de eseuri, Pentru re-increstinarea zidirii, apartinand lui Augustin Ioan: arhitect, profesor, poet, care din aceasta tripla ipostaza porneste in revalorizarea sacrului, considerat ca material de construire al unei arhitecturi implicate in viata comunitatii pentru care zideste.

Dincolo de posibile definitii, raspunsul la intrebarea: ce este poverismul? nu il vom gasi in arhitectura, sau, mai corect spus, numai in arhitectura, pentru ca poverismul este o atitudine, as indrazni sa spun, sociala, este scoaterea din umbra, confortabila constiintelor noastre, a saraciei sub toate formele, acceptarea ei ca o problema a epocii, rezolvarile posibile, dar si relatia zidirii cu trecutul si viitorul.

Poverismul cauta sa rezolve nu numai problemele paturilor sociale "traditional" sarace ci si pentru marii saraciti, cei ramasi fara adapost in urma razboaielor, a emigratiei de toate tipurile si a dezastrelor naturale, si aici Thailanda, precum si celelalte tari lovite de tsunami, la sfarsitul anului trecut, sunt un nedorit dar actual si acut exemplu.

De la un sir de "locuinte de dupa drama", monoton si impersonal, pana la o noua conceptie, nu numai a arhitectului dar si a comunitatii pentru care se construieste, se intinde poverismul pregatit sa faca fata crizei dar in acelasi timp fundamentat teoretic sa construiasca pentru o comunitate implicata in proiectul care ii este adresat.

Poverismul nu este o mana intinsa de o instanta creatoare, condescendenta, ci o implicare a creativitatii si o atragere a comunitatii pentru descoperirea / regasirea / inventarea unor noi relatii intre oameni. Arhitectul nu se opreste la nivelul zidului construit ci se implica afectiv in spatiul creat, casa, care este privita ca un proces in care trecutul este valorificat iar viitorul continuu descifrat.

Implicare, respect pentru trecut, dar nu impietrire in istorie, deschidere totala spre viitor, Augustin Ioan creeaza termeni, preia si imbogateste concepte - retrofuturism, texteritorii - purtand cititorul, aproape cu vointa didactica, printr-un (re)curs la normalitate si comuniune, din care, din fericire, nu lipseste poetul, care rebalanseaza discursul si il face inteligibil pentru nespecialisti, conferindu-i chiar un ritm specific literaturii.

Termenul de poverism este departe de a deschide in mintea noastra intreaga problematica abordata, de aceea nu luati ad litteram definitia cuvantului poverism , arhitectura poverista nu este simplism, minimalism, nu este architettura povera... sacrul, chiar daca trece prin biserica din mijlocul comunitatii, este ecumenic, el se descopera prin gest arhitectonic, iar rugaciunea este chiar lemnul din care a fost facuta crucea, material sacru, ce nu necesita prelucrare.

Augustin Ioan pledeaza pentru o construire in exterior, pornita din puternice convingeri interioare, proces continuu care zideste nu numai case ci si comunitati.

(Delia Oprea)


Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Anca Serban, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Luiza Palanciuc, Geta Rossier, Razvan Penescu)
http://www.liternet.ro


VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

Anul 2004 a fost un an important pentru LiterNet (http://www.liternet.ro). Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) a reusit sa publice 50 de volume electronice gratuite (ajungind la un total de 124 de titluri in cei 3 ani de existenta), au fost descarcate 144,000 de volume de pe LiterNet (in timp ce in primii 2 ani au fost 110,000 descarcari in total). A fost atins un nou prag de 150,000 de pagini vizitate pe luna si s-a depasit si s-a consolidat un numar de peste 1000 de vizitatori unici pe zi. Ne-ati vizitat, ati citit, ati spus si altora de LiterNet si asa povestea sitului a continuat.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/o-carte-electronica-semnata-augustin-ioan-a-aparut-la-editura-liternet-ro