O jumatate de milion de descarcari de volume la LiterNet si inca doua volume noi!!!

BUCURESTI - 28 februarie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Fisiere atasate:

12551-iieronimsilabe.jpg

Dragi prieteni,

Impreuna cu voi contrazicem Barometrele culturale!

In 4 ani, de pe situl Editurii LiterNet (http://www.liternet.ro) s-au descarcat 500,000 de volume electronice gratuite! Descarcarile continua, ca si lansarile de noi volume!

Azi lansam volumele 183-184. Ioana Ieronim: Silabe omnivore / Omnivorous Syllables.

Descarcati gratuit la http://editura.liternet.ro

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:

183-184. Ioana Ieronim: Silabe omnivore / Omnivorous Syllables

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa http://editura.liternet.ro

>>>> Argument:

Versuri de trecere

Cintecele de trecere ii insotesc pe cei morti in lumea de dincolo, desprind fir dupa fir de durere, amintire si resemnare. Poemele de trecere vorbesc despre purgatoriul sufletului intre mundanul acaparator si eterul spiritului incarcerat in carnea tradatoare.

Silabele omnivore ale Ioanei Ieronim sint insa versuri de trecere pe fata pamintului, prin limbile universului, versurile unei petreceri fara Hinterland.

Poezia Ioanei Ieronim e una a bejeniei postmoderne, a globalizarii cu granite deschise, care-si duce eroii de pe un continent pe altul, dintr-o limba intr-alta, dintr-o literatura in alta, din avion in avion: O, pace satietate ramii nu pleca/ ingaduie de prea mult bine sa ne jucam de-a alienarea/ de-a postmodernitatea postumanitatea/ copilareste sa ne plictisim (Ingaduie prea mult bine, probabil prima poezie a literaturii romane in care se vorbeste despre terorism).

Aici, poezia nu e o arta a eu-lui, ci a Celuilalt, a strainatatii care invadeaza, si care, filtrata prin oglinda generoasa a unei interioritati care se abandoneaza pe sine, se transforma in cuvinte ale limbii materne, ale lui acasa. La fel ca literatura poetica anglofona, scrisul Ioanei Ieronim asculta de impulsurile exterioritatii, de viata care se zbate in afara, o viata populata de calatorii transcontinentale, de avioane si cai ferate, de e-mail si supermarketuri. Dar si de amintirea satului natal, a acelor sate natale reale si posibile, care palpita si respira pe sub anii asternuti din copilarie. Lumea transilvana a Risnovului parintesc e, de altminteri, o prezenta constanta in scrisul Ioanei Ieronim, care se impleteste acum cu nostalgia unui Dumnezeu difuz, cu cenusii aripi urbane: e o clipa cind orasul doarme cu adevarat/ si zeii se hirjonesc printre ascutisurile cladirilor/se-ascund de mai marele lor ii seduc miresele/ fura mici farime din marile lui secrete/ o clipa doar in fiecare noapte (Linia vietii ca zgirie-nor).

Silabele omnivore sint, in acelasi timp, o poezie a disperarii satietatii, a excesului de vitalitate irosita a orasului post, misunind de ucigasi fara simbrie, populat de zgirie-nori, in care inima (in cautarea Hinterland-ului) traseaza succesive harti ale sperantei: o harta in straturile dure golase contorsionate din/ Muntii Stincosi, din Carpati.

Misterioasele tarimuri de peste mari si tari nu mai sint necunoscute cu peisaje miraculoase construite dintr-un preaplin al imaginatiei, ele devin canavale pentru limba unei poezii purtate de-a lungul globului, si tablouri vivante privite cu ochii poeziei celorlati.
Asa se face ca multe dintre poeme sint dedicate unor scriitori ai altor limbi (Fiona Sampson, Michael Astner, Isidre Martinez Marzo, Martina Escoda...), in discrete dialoguri de intelegere si admiratie. Sint declaratii de prietenie si solidaritate, poezii la patru miini, in care dincolo de cuvintele Ioanei Ieronim vorbesc lumile, reale si artistice, ale prietenilor.

Mai departe, sint versurile senine ale unei treceri cu viteza supersonica, intr-un etern jet lag care pastreaza ora interioara a lui acasa oricare ar fi fusul orar. O interioritate cu doua viteze, cu nostalgia linistii de altadata si fascinatia dependentei de adrenalina lumii de vacarm.

De ce Silabe omnivore? Sint silabe (auto)devoratoare, care cuprind si regurgiteaza o realitate agresiva, pe care astfel o imblinzesc. O cumintesc, o dumiresc, ii amutesc urletele si zbuciumele.

(Iulia Popovici)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei peste 4 ani de activitate 183 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 502,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/o-jumatate-de-milion-de-descarcari-de-volume-la-liternet-si-inca-doua-volume-noi