Roman : "Atelierul de clopote" de Mihail Galatanu la Editura LiterNet.ro (descarca gratuit in format pdf de la http://editura.liternet.ro)

- 26 iunie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

148. Mihail Galatanu: Atelierul de clopote - 1,7 Mb

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa

Roman :

Roman?

"un tip care scrie o carte, nu se poate spune ca nu e optimist, ba chiar mai mult, de o naivitate funciara, incurabila, a gestului gratuit, sleit inainte de a incepe, un om care inca scrie, inca viseaza sa schimbe lumea sau, cel putin, o parte din ea."
Mihail Galatanu - "Atelierul de clopote"

V-as indemna sa patrundeti cartea lui Mihail Galatanu asa cum ati patrunde tacerea, v-as indemna sa incercati sa captati sunete abia perceptibile, sunete uitate, pentru ca spiritul sa fie trezit, penetrati fiind de intrebarile dintre doua lumi: Cea Vizibila - de o parte - si cea Invizibila - pe de alta. Doua lumi paralele si clopotele, undeva intre, ca fir conductor. Clopote acoperite de uitare. Si vocea lui Dumnezeu in rezonanta... Voce pe care, sapand, Sotir, personajul principal, o urmeaza si-o cere, in acelasi timp, drept ghid. Pentru ca "cel mai important, (....), este sa poti sa cobori in lumea de dincolo, sa cauti sufletul clopotului. (...) El nu mai suna cu sufletul lui. Si tu trebuie sa-i faci rost de un suflet pe masura.". Sotir - care, precum Atlas cu cerul pe umeri, va purta cheia turnarii Operei pe umerii sai, ajungand sa realizeze visul unui adevarat mester de clopot: "sa intre in inima clopotului".

Toata istoria se deruleaza "intre si intre". Intre doua lumi: lumea in care Sotir se afunda, solitar, in cautarea acelui "ceva" ce-i va permite sa ajunga la glasul clopotului si lumea celor ramasi "la suprafata", urmand cursul timpului care, si el, nu bate secundele in acelasi ritm pentru toti. Toata povestea pare a se invarti in jurul lui Sotir si a clopotelor sale, dar ca orice traseu initiatic aparenta simplitate este un drum infundat.

Intre doua lumi, intre doua batai de clopot, Sotir decide: "sa nu mai iasa la suprafata lumii impure", adancit in manuscrisul ce se sterge tot timpul, re-scriindu-se singur in acelasi timp - Carte-Fara-Sfarsit, Carte a Vietii. "Mintea lui se lumina cu fiecare zi ce trece." Fiind, astfel, pe cale a scrie inca o pagina mitului creatiei. Inca o pagina sacrificiului pe care orice creatie, mai ales sacra, il cere. "Clopotul nu e altceva decat potirul intors, in care asuda angoasa."

Cartea pe care, azi, Editura LiterNet o ofera cititorilor, se prezinta de la sine. Caci, inca din prima pagina, cititorul e avertizat: va fi "un roman de idei", "un mizerabil plagiat dupa realitate". "Mizerabil plagiat dupa realitate" - ramane de vazut!

Realitatea, pe care Mihail Galatanu o "plagiaza" aici, este una cu multiple fatete, intre "rasu-plansu", "un plagiat" supraetajat, in care "stilurile si vocile se amesteca", "o opera umila", "o carte fara de pacat", scrisa pentru un singur cititor - cel care o va deschide, fiecare dintre noi! TU!

Nu ne ramane decat a va invita sa rasfoiti virtual aceasta "carte, aproape nehotarata spre bunatate" care, speram, va ajuta "a chibzui asupra luminii dulci pe care o arunca in jur". Iar domnului Galatanu ii dorim sa continue sa fie "un tip care scrie", "un om care inca scrie, inca viseaza sa schimbe lumea... sau, cel putin, o parte din ea"!

(Geta Rossier)

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) a primit saptamina trecuta, in cadrul premiilor Internetics, premiul pentru sectiunea Arta si Cultura, pentru al doilea an consecutiv. Va reamintim ca Editura LiterNet a primit anul acesta in cadrul premiilor Asociatiei Editorilor din Romania premiul pentru incurajarea tinerilor editori, oferit de Centrul de Carte Germana, birou al Tirgului de Carte de la Frankfurt. > Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai mare Editura on-line din Romania publicind in cei 3 ani si jumatate de activitate 145 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au depasit 322,000 de exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.
Razvan Penescu
rpenescu@liternet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/liternet/roman-atelierul-de-clopote-de-mihail-galatanu-la-editura-liternet-ro-descarca-gratuit-in-format-pdf-de-la-httpeditura-liternet-ro