Volum destinat cititorilor fara prejudecati: "Scrisori catre Liviu (1994-2004)” de Dan Petrescu la Editura LiterNet.ro (descarca gratuit in format pdf de la http://editura.liternet.ro)

- 3 iulie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

>>>> Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editata de LiterNet:

149. Dan Petrescu: "Scrisori catre Liviu (1994-2004)” - 1,5 Mb

Toate cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) din situl Liternet, de la adresa:

Volum destinat cititorilor fara prejudecati:

>>>> Argument:
Scrisoare catre Dan Petrescu

Draga Dan,
Asa de dor imi era de scrisorile tale culturale si acidulate incit, atunci cind mi-ai dat cartea "de hirtie", nu m-am putut abtine si le-am recitit dintr-o suflare. Mai mult, le-am citit si pe cele destinate celuilalt Liviu, Cangeopol, nu mie.

Acum, ma bucur ca volumul va avea si o versiune electronica. Pe de o parte, pentru ca te vad noile tehnologii, pe de alta pentru ca aceste scrisori, destinate initial mie si publicului de la Timpul, vor avea si mai multi cititori. Ar fi pacat de aceste explozii de inteligenta, cultura, spirit critic si efecte de stil, situate contra curentului, sa ramina doar asa, pentru noi, astia, cum zic francezii, les connaisseurs. De aceea le-am si publicat cu atita promptitudine prima oara, de aceea m-a bucurat aparitia lor in volum, de aceea salut entuziast editia lor on-line. Ma stii doar, nu ma pot bucura singur de lucrurile de calitate! Hei, hei, nu vorbesc chiar de toate, nu te gindi imediat la prostii!

Din pacate, exercitiul inteligentei cade unora rau. Nu stiu din ce motiv, dar e halucinant sa vezi ca atitea minti - zice-se bine mobilate! - par sa capete tulburari la stomac la lectura lor. E ceva, totusi, sa-i ai impotriva si pe "paltiniseni", si pe "romaniiliterari", si pe unii "corectipolitic", si pe "romaniimari" in acelasi timp. Adica si pe Plesu si Liiceanu, si pe Manolescu si Alex. Stefanescu, si pe Vadim and Co., ba chiar si pe Laszlo Alexandru care, la inceput, te admira. Dar el il admira inconditional si pe Goma la inceput, iar asta nu-l impiedica sa-l injurieze acum, nici sa te acuze pe tine de "glume de crisma" (Doamne iarta-ma de citarea vorbei proaste!), pe tine, care nici macar in restaurantele de lux, cu staif si mise en place ca lumea, nu intri de bunavoie! Dar clujeanului nostru pare sa i se fi aplecat de disidenti in general, ca nu i-au scapat nici Dinescu, nici Dorin Tudoran, cum nu i-am scapat nici eu pentru ca i-am facut mici servicii gramaticale intr-un text trimis la revista. Deh, daca nu stie sa manince, daca i-a infulecat pe nemestecate la inceput pe disidenti, e normal sa i se aplece acum!

Draga Dan, stii ce m-am gindit? Ca atunci, la 2 Mai, cind dragul de Luca te-a banuit ca ai fi dotat cu trei noix, nu cu doua ca noi toti astilalti, avea mare dreptate. Altfel, n-ai rezista atit de tenace, nu de acum, ci de citeva bune zeci de ani, tuturor criticilor si adversitatilor. Si daca ar fi vorba doar de asta, dar mai sint si insultele, insinuarile, injuriile, amenintarile cu "cremenalul" si porcariile "intelectuale" de tot neamul lor.

Si m-am mai gindit la ceva. Ca trebuie sa te simti foarte singur, ca altfel n-ai scrie scrisori. Si e normal sa te simti asa. Cangeopol e in Statele cele Unite. Antohi la Budapesta, ca s-a dat cu ungurii (dar acum imi scrie de la Berlin)! Luca se "ocupa" mai mult de noi decit de ei. Calinescu e de un calm imperturbabil. Eu parca m-am blegit de tot - daca mai comit un pamflet ca lumea pe an. De evolutia altora (Georgica, de-o pilda!) nu mai vorbesc, ca sa nu cad in pacatul imputat prietenului Laszlo! Si e nasol sa te simti singur cu atita prostie, rea-credinta si badaranie cu zorzoane si pretentii in jur.

Aproape un an ai stat la Iasi si nema scrisori, draga Dan! Doar de-am reusit sa ne vedem de citeva ori. Acum, esti din nou la Bucuresti, poate ai reusit sa te instalezi cit de cit acceptabil si poate vei simti iarasi destula singuratate in oribilul Megalopolis ca sa te tenteze din nou genul epistolar pe care, cu atita stralucire, l-ai reabilitat in epoca telefonului mobil, a e-mail-ului si a Internetului. Noi, aici, asa speram! Ca iti vei pune din nou la lucru acizii alchimici ca sa verifici ce e aur pur si ce e aur calp. Iar daca ultimul va fi in cantitate coplesitor mai mare, desigur ca iarasi va fi de vina acidul, iara nu proasta calitate a metalului verificat! Pai asa e in lumea noastra, si tu stii asta foarte bine si nu dezarmezi, iar eu tocmai din acest motiv te admir si te implor sa-ti reiei beneficele, revigorantele texte.

In asteptarea noilor tale epistole, ramin acelasi prieten devotat,
Liviu
5 mai 2005, in Iasi

Liviu Antonesei

Lectura placuta!

Cu multumiri si prietenie,
Redactia Liternet (Gusztav Demeter, Iulia Cojocariu, Delia Oprea, Corina Ungureanu, Dora Ionescu, Radu Ilarion-Munteanu, Ada Demirgian, Manuela Andrei, Geta Rossier, Raluca Truscanu, Razvan Penescu)

VA RUGAM SA TRANSMITETI ACEST ANUNT TUTUROR PRIETENILOR PASIONATI DE LITERATURA. VA MULTUMIM !

Despre LiterNet

>>>> Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) a primit saptamina trecuta, in cadrul fazei nationale a concursului initiat de WSIS, premiul national pentru e-content, la sectiunea Arta-Cultura; aceeasi categorie la care, acum doua saptamani, in cadrul premiilor Internetics, a fost recompensata pentru al doilea an consecutiv. Va reamintim ca la inceputul lunii iunie Editura LiterNet a primit in cadrul premiilor Asociatiei Editorilor din Romania premiul pentru incurajarea tinerilor editori, oferit de Centrul de Carte Germana, birou al Tirgului de Carte de la
Frankfurt.
Razvan Penescu