Tehnologia MEMS: citirea codurilor de bare dusă la un alt nivel

Cluj-Napoca - 28 aprilie 2006

Comunicat tip General in Tehnologie

Utilizatorii tehnologiei codurilor de bare erau nevoiţi până acum să aleagă între fiabilitatea oferită de scanerele CCD şi viteză, noţiune asociată cu scanerele laser. Printr-o majoră inovaţie a designului şi a modului de fabricare a scanerului laser, acesta asigură acum atât fiabilitate deosebită, cât şi înaltă performanţă. Acest lucru a fost posibil prin adaptarea tehnologiei sistemelor micro-electro-mecanice (MEMS), o tehnologie fiabilă şi folosită cu succes de-a lungul anilor, la citirea codurilor de bare. Scanerele laser MEMS asigură o citire mai rapidă a codurilor de bare, o mai bună recunoaştere a codurilor de calitate slabă şi fiabilitate deosebită chiar şi în medii industriale ostile. De asemenea, motoarele de scanare MEMS sunt foarte compacte, cam de mărimea unui cub de zahăr, ceea ce duce la realizarea unor scanere uşoare, ergonomice şi sigure pentru utilizatori.

MEMS au fost dezvoltate încă din anii ’70 şi combină circuitele electronice integrate cu elemente mecanice pe un substrat de silicon mai mic decât un fir de nisip. MEMS este tehnologia folosită la sistemele de frânare ABS şi airbaguri, cât şi la multe alte produse.

În 1997, Institutul Fraunhofer pentru Microsisteme Fotonice (IMSF) a început dezvoltarea oglinzii de scanare MEMS. Intermec Technologies şi IMSF au colaborat cinci ani pentru dezvoltarea motorului de scanare MEMS EL10. Acesta a fost testat cu succes pentru mai mult de un an înainte de a fi lansat pe piaţă.

La fel ca şi scanerele laser obişnuite, EL10 foloseşte o oglindă care concentrează şi direcţionează laserul pentru a scana un cod de bare. Un senzor măsoară lumina reflectată, care este convertită în semnal digital şi apoi decodată. Scanerele laser de până acum nu aveau lentile şi oglinzi separate, deci oglinzile reflectau şi colectau lumina. Tehnologia MEMS permite o structură de oglinzi şi lentile construită în scaner, optimizând astfel procesele din timpul scanării laser.

Structura sistemului de scanare permite folosirea eficientă a puterii dezvoltate pentru a oscila oglinda foarte rapid. Rata de scanare pentru EL10 este de 500/sec – fiind astfel de aproximativ 14 ori mai rapid decât scanerele laser obişnuite şi de 5 ori mai rapid decat modelele „high speed”. Această rată ridicată permite scanerului să citească şi coduri de bare cu un contrast mai redus, etichete rupte sau cu alte probleme. Această viteză va creşte odată ce tehnologia MEMS va deveni matură.

Structura compactă al lui EL10 îl face ideal pentru integrarea în terminalele portabile, fiind mai uşor decât alte motoare de scanare.

Scanarea fără frecare şi construcţia robustă elimină principalele cauze de defectare a scanerelor laser actuale. Scanerele MEMS depăşesc standarde de rezistenţă la impact necesare. Sistemele MEMS au fost implementate şi şi-au dovedit fiabilitatea în medii mult mai dificile decât scanarea: la coliziunile automobilelor, MEMS măsoară forţa impactului, procesează informaţia şi declanşează airbagurile la câteva milisecunde după impact. Altele oferă imagini în timp real ale câmpului de luptă chiar în timpul bătăliei.

Prima generaţie de scanere MEMS are aceeasşi rază de citire a codurilor de bare ca şi scanerele laser obişnuite. Ele pot citi simbologiile UPC/EAN de la aproximativ 30 cm – cu de la 5 la 7.6 cm mai mult decât scanerele laser obişnuite. De asemenea, această distanţă va creşte odată cu maturizarea tehnologiei.

La fel ca şi scanerele laser liniare, scanerele MEMS sunt limitate în capacitatea lor de a procesa simbologiile bidimensionale (2D) şi de a citi codurile de bare omnidirecţionale. Încă nu pot procesa simbologiile stil matrice. Sistemele de oglinzi viitoare vor permite scanarea omnidirecţională, crescând totodată viteza de scanare şi raza de la care se pot citi codurile de bare.

MEMS asigură o opţiune importantă pentru scanarea codurilor de bare. Este soluţia perfectă pentru aplicaţiile care necesită o fiabilitate deosebită şi un grad mare de sensitivitate. Până la lansarea scanerelor MEMS specializate, această tehnologie nu este o alternativă pentru scanarea de la distanţă şi a codurilor de bare 2D. Scanarea MEMS este avantajoasă pentru numeroase aplicaţii din cele mai variate domenii, oferind beneficii prin fiabilitatea deosebită şi costul redus de utilizare. Scanerele MEMS depăşesc ca şi performanţe (viteză şi rază de citire) scanerele obişnuite, fiind totodată echipamente deosebit de fiabile şi cu dimensiuni mult reduse faţa de cele actuale. Viitoare inovaţii în ceea ce priveşte materialele, componentele şi designul folosit vor îmbunătăţi procesul de scanare, vor mări eficienţa şi vor reduce dimensiunile.

Despre LOGICODE S.A.

LOGICODE S.A. este prima firmă românească specializată în tehnologia codurilor de bare.

LOGICODE S.A. oferă o gamă largă de soluţii de etichetare, marcare industrială şi culegere automată a datelor, utilizând tehnologia codurilor de bare şi RFID. Experienţa acumulată ne permite să rezolvăm cerinţele specifice fiecărui beneficiar, în cadrul unei game largi de aplicaţii, cum ar fi: etichetare cu/fără coduri de bare cu/fără RFID, marcare şi etichetare industrială (pe fluxuri de producţie), control acces şi prezenţă personal, urmărirea producţiei, gestiunea stocurilor, controlul calităţii, inventarierea mijloacelor fixe şi a obiectelor de inventar, etc.

Logicode S.A. este partener Intermec Technologies din 1994, iar din 2004 este Honours Business Partner şi Global Service Partner Intermec Technologies.

Flaviu PANTEA
Product Manager
informatii@logicode.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/logicode-s-a-/tehnologia-mems-citirea-codurilor-de-bare-dusa-la-un-alt-nivel