ROMANIA SE MANDRESTE CU CEA MAI VECHE MARE LOJA FEMININA DIN LUME

BUCURESTI - 27 mai 2007

Comunicat tip General in Social

SARBATORIREA A 85 DE ANI A MARII LOJI FEMININE DIN ROMANIA A FOST UN EVENIMENT NATIONAL SI INTERNATIONAL DE MARE NOTORIETATE SI A CULMINAT CU SEMNAREA DE NOI TRATATE DE COLABORARE IN CADRUL CELEI DE A 45a REUNIUNE C.L.I.P.S.A.S. CE S-A DESFASURAT SAPTAMANA TRECUTA IN PORTUGALIA.

ROMANIA SE MANDRESTE CU CEA MAI VECHE MARE LOJA FEMININA DIN LUME

In perioada 11-14 mai 2007 au avut loc, la Bucuresti, festivitatile prilejuite de implinirea a 85 de ani de la fondarea Marii Loji Feminine a Romaniei.
La 1 martie 1922, sub mandatul lui Ioan T. Ulic, s-a constituit din Lojile de Adoptie existente Marea Loja Feminina care a functionat independent si strict feminin pana in 1944.
Primele initieri ale unor femei dateaza din 1883 cand cele doua fiice, Elena si Maria, ale Marelui Maestru al Marii Loji Nationale Romane, Costache Moroiu, au primit Lumina in Loja «Steaua Sudului» din Mangalia.
Printre marile doamne ale stiintei si culturii romanesti care s-au numarat printre surori pot fi mentionate Bucura Dumbrava, Smaragda colonel Maltopol, Agepsina Eftimiu-Macri, Claudia Milian-Minulescu, Zoe C. Pallade.
Reaprinderea Luminii Mari Loji Feminine s-a petrecut in anul 2000.
Manifestarea de la Bucuresti a debutat cu o incursiune in istoria Francmasoneriei la care au participat acedemicienii Dan Brindei, Maya Simionescu, Constantin Balaceanu-Stolnici, Prof. Zoe Petre si istoricul Horia Nestorescu-Balcesti. Lucrarile au continuat, in prezenta presedintelui C.L.I.P.S.A.S. (Centru de legatura si informatie al Marilor Loji Semnatare ale Apelului de la Strassbourg 1961), Gabriel Nzambila, cu un colocviu international pe tema Misiunea si perspectivele Francmasoneriei insocietatea moderna a mileniului III. Au sustinut alocutiuni dr. Mircea Birt, dr. Andre Szakvary. Si prof. Cornel Codita Colocviul s-a bucurat de numeroase interventii din publicul profan si mason, deopotriva.
A urmat, apoi, lansarea unui volum de exceptionala valoare pentru Ordinul Masonic: Ritul Scotian Antic si Acceptat. Constitutii si Regulamente. Editie ingrijita de Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat pentru Romania, Andre Szakvary.
Prezentarea a fost facuta de Horia Nestorescu-Balcesti.
Lucrarea cuprinde legile fundamentale ale Ordinului, Constitutiile din 1762 si 1786, precum si textul actualei Constitutii a Supremului Consiliu pentru România.
Festivitatile Marii Loji Feminine a Romaniei s-au incheiat cu Ceremonia rituala ce s-a desfasurat in Sala Tronului din fostul Palat Regal urmata de un banchet organizat in onoarea oaspetilor straini si a delegatiilor Marilor Loji din România la Clubul Diplomatic din Bucuresti..
La Sarbatoarea Marii Loji Feminine a Romaniei au participat Mari Maestri sau delegati de la: Marea Loja a Frantei, Marea Loja Feminina din Franta, Marele Orient RSAA al Romaniei, Marea Loja Simbolica din Franta, Marea Loja Traditionala de Rit Egiptean (Franta), Marea Loja Traditionala si Simbolica Opera Franceza, Marea Loja Traditionala si Simbolica Opera Italia , Marea Loja Unita din Franta, Marea Loja a Marocului, Marea Loja a Italiei, Marea Loja Mama C.A.M.E.A. (Italia), Ordinul International DELPHI , Marea Loja de Limba Spaniola pentru Statele Unite ale Americii, Marea Loja Haitiana Sf. Ioan din New York, SUA, Marea Loja Liberala a Turciei, Marea Loja Nationala a Canadei, Marea Loja Feminina din Belgia, Marele Orient al Francmasoneriei Mixte din Uruguay, Marele Orient Lusitanian , Supremul Consiliu Scotian Antic si Acceptat din Luxemburg, Supremul Consiliu al Anticului si Primitivului Rit de Memphis-Misraim .Reprezentantul Suveranului Maré Comandor Mondial al sanctuarului Memphis Mizraim.
Numeroase au fost, de asemenea, Marile Puteri Masonice straine care au trimis Mesaje de salut: Secretarul Executiv al Conferintei Masonice Mondiale, Thomas Jakson, Marele Orient al Elvetiei, Marea Loja din China, Marea Loja a Greciei, Marea Loja Feminina din Argentina, Marea Loja Feminina din Scotia, Marele Orient al Luxembourgului, Marea Loja Simbolica Spaniola, Marele Orient Mix din Chile, Marele Orient al Belgiei, Marea Loja din Caraibe, Marea Loja Mixta Universala din Mexic, Federatia Columbiana de Loji Masonice, Marele Orient al Germaniei, Miscarea Feminina Masonica din Cuba, Supremul Consiliu Masonic din Spania. De asemenea, din Romania, la nivel de Mari Maestri, au fost reprezentate Marele Orient Scotian Antic si Acceptat din Romania si Marea Loja Nationala Dacia alaturi de Frati din Marea Loja Nationala din Romania
Pe langa Tratatele de Amicitie semnate de Marea Loja Feminina a Romaniei cu: Marea Loja Simbolica a Spaniei, Marea Loja a Marocului, Marea Loja din Liban, Marea Loja de Limba Spaniola pentru Statele Unite ale Americii, Marea Loja din Haiti si Ordinul International DELPHI (Grecia), Marea Loja Liberala a Turciei si cu cele 60 de Mari Loji membre C.L.I.P.S.A.S. cu prilejul reuniunii din 13 mai 2007 au mai fost parafate alte trei, cu Marea Loja Nationala a Canadei, Marea Loja din Caraibe si Marea Loja Unita din Liban.
Aniversarea a 85 de ani de la fondarea Marii Loji Feminine a Romaniei, prilej de mandrie nationala, a fost o sarbatoare a intregii Masonerii. Ea a constituit un prilej de reafirmare a unitatii masoneriei pe intreg teritoriul tarii, indiferent de apartenenta , de recunoasteri nationale ori internationale. Sub deviza “Spre binele si progresul Romaniei”.
Marea Maestra a Marii Loji Feminine romane, Anca Nicolescu, a inmanat Msarelui Maestru al Marelui Orient Lusitano, Antonio Reis, decretul de numire si medalia de Membru de Onoare al M.L.F.R. cu ocazia Ceremoniilor ce au avut loc la Porto in cadrul celei de a 45a reuniune C.L.I.P.S.A.S.

Despre MAREA LOJA NATIONALA UNITA DIN ROMANIA

Marea Loja Femina a Romaniei fondata la 1 martie 1922, asociatie legal constituita si inregistrata la tribunalul Bucuresti, putere masonică independentă şi suverană, practicând Ritul Scoţian Antic şi Acceptat. Ea îşi exsercită jurisdicţia exclusivă şi fără ingerenţe asupra primelor trei grade simbolice ale Franc Maconeriei Feminine din Romania

Secretariat M.L.F.R. Str. Mecet 21 Bucuresti, sector 2
tel: 0744129047 fax: 21 252 13 51