BOWLING FOR COLUMBINE

BUCURESTI - 28 iunie 2007

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Americanii sunt nebuni dupa arme sau doar nebuni?

Dupa succesul inregistrat de “Fahrenheit 9/11”, Saptamana Financiara va ofera luni, 2 iulie, un nou DVD, cu celalalt blockbuster al regizorului Michael Moore: “Bowling for Columbine”, un documentar artistic distins cu zeci de premii, inclusiv Premiul special al juriului Festivalului de la Cannes, Premiul Cesar pentru cel mai bun film strain si Oscarul pentru cel mai bun documentar de lungmetraj.

”Cantec pentru un masacru” (Bowling for Columbine) incearca sa ancheteze fascinatia americanilor pentru armele de foc si contradictiile acestei tari, care, de teama violentei si agresiunii, se inarmeaza din ce in ce mai mult.
27 aprilie 1999: o tragedie la liceul american Columbine, din orasul american Litlleton, Colorado. Dupa ce si-au petrecut dimineata jucand bowling, doi adolescenti au intrat in scoala lor si au tras cu mitraliera, ucigand 12 copii si o profesoara. In aceeasi zi, Bill Clinton a ordonat un infern cu bombe asupra provinciei Kosovo.
„Bowling for Columbine“ a fost primul film documentar acceptat in competitia de la Cannes in ultimii 46 de ani, iar juriul i-a acordat, in unanimitate, premiul celei de-a 55-a editii. De la o camera de supraveghere a liceului Columbine la casa presedintelui Asociatiei Nationale a Armelor (NRA), Charlton Heston, castigator si el al unui Oscar, de la un tanar care confectioneaza napalm artizanal, dupa sfaturile din „Cartea de bucate a anarhistului“, pana la uciderea unei fetite de 6 ani de catre un alt copil de 6 ani, „Bowling for Columbine“ este o calatorie prin America, prin trecutul poporului american, in speranta de a descoperi de ce goana dupa fericire este atat de impregnata de violenta.
Pentru spectatorul roman, tema posesiei armelor de foc nu este una prioritara. De aceea, poate e greu de inteles furia cu care majoritatea americanilor apara acest drept garantat prin lege. Dezbaterea este, la ei, pe cat de aprinsa, pe atat de inegala. „Pistolarii“ sunt multi, mult mai multi, si infinit mai influenti. Niciun politician care vrea sa fie (re)ales nu risca sa-si includa in programul politic tema controlului armamentului. Cifrele, prezentate cu generozitate de Moore, sunt mai mult decat relevante. Cu toate acestea, americanii isi cumpara zilnic mii de arme de foc.
Scris, regizat si produs de Michael Moore, „Bowling for Columbine“ este, in ciuda subiectului cu impact mai redus in randul opiniei publice mondiale decat atentatele de la 11 septembrie, un film mult mai reusit decat „Fahrenheit 9/11“. O alternanta diabolica de umor nebun si drame profunde, de cozerie stupida si probleme adanci de ordin filosofic. Pe scurt, un film care nu are voie sa lipseasca din videoteca nimanui!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mediaconsulta-international/bowling-for-columbine